Så er der streaming-krig! Amazon køber Ringenes Herre

Analyse: Amazon er den rigtige virksomhed til at løfte Ringenes Herre som tv-serie, vurderer Kasper Lundberg fra P3-programmet Binge.

Den succesfulde filmatisering af det episke eventyr om Frodo (billedet) og den skæbnesvangre ring bliver nu efterfulgt af en tv-serie. (Foto: SF Film)

Det er åbenbart ikke kun mig, der i bagklogskabens klare lys har tænkt, at Ringenes Herre og Hobitten i virkeligheden burde have været fire sæsoner af en serie, i stedet for to sært forvoksede filmtrilogier.

Nu har Amazon nemlig købt rettighederne til at lave Tolkiens populære bøger om Aragorn, Frodo og co. til en serie i flere sæsoner (og en potentiel, unavngivet spin-off).

Ifølge The Hollywood Reporter står den til at blive den dyreste tv-serie nogensinde. De regner sig frem til en pris, der kan runde de 6 milliarder kroner, når rettigheder og produktionsomkostninger er lagt sammen.

Det er et vanvittigt køb, og Amazon er hverken den mest eller næstmest oplagte køber. Selvom prisen er uhyrlig (omkring 1,5 miliarder kroner for rettighederne alene gætter folk fra branchen på) har Tolkien Estate formentlig kunnet vælge og vrage.

HBOs største succes nogensinde har været fantasy-fænomenet Game of Thrones, der kun har een kort sæson tilbage og Netflix er den mest populære og bedst brandede streamingtjeneste lige nu. Så det er på alle måder overraskende, at det er Amazon, der er endt med den rettighedsmæssige guldklump.

Amazon er de rigtige

Som en der læste Tolkiens bøger igen og igen som teenager og lå i kø til at købe billetter til Peter Jacksons filmversioner (af Ringenes Herre. Hobbitten droppede jeg efter opvaskescenen med dværgene i etteren), lægger det mig ret meget på sinde, hvordan arven bliver varetaget.

Den gode nyhed er, at Amazon har pengene til at gøre det ordentligt og er dybt motiverede.

De har virkelig brug for et ægte hit på seriefronten, for selvom de har haft kritikerhits med Transparent og Mozart in the Jungle, er det ikke serier, der har slået bredt igennem som HBOs Game of Thrones, Netflix’ House of Cards (R.I.P.) eller bare Hulu’s A Handmaids Tale.

Og de har tænkt sig at bruge cirka 30 milliarder på originalt indhold i 2017, hvilket betyder, at deres seriebudgetter efterhånden er i samme liga som Netflix.

Kort sagt tror jeg, de er de helt rigtige til at lave den.

Hos HBO er der en risiko for, at de ville kopiere deres egensucces med Game of Thrones. Netflix har en tendens til at strække deres indhold ud over alt for mange afsnit, og Hulu har ikke nok penge til at levere en fantasy-serie på Game of Thrones-niveau.

Kan vende bøtten

Ringenes Herre kan blive den afgørende serie, der sætter Amazon på serie-landkortet for alvor og kan blive det, der gør abonnementet til et must-have i Danmark, hvor de formentlig vil halte efter HBO Nordic, Netflix, Viaplay og TV2 Play nogle år endnu.

Men et velkendt univers som Ringenes Herre, der kan udfylde hullet efter Game of Thrones, kan meget vel blive det, der vender bøtten for Amazon Prime, især uden for USA (hvor de faktisk har rigtig mange abonnenter, fordi folk også abonnerer på Amazon Prime for at få gratis forsendelse på deres nye clock radio).

Men de har også brug for det, for konkurrencen bliver kun hårdere de næste år.

HBO har op til flere Game of Thrones-spin-offs i ærmet. Hulu har fået blod på tanden, efter de vandt en Emmy for bedste dramaserie for Handmaid’s Tale, Netflix tromler derudaf med blandt andet samarbejdet med Marvel og spinoffs til House of Cards.

For at det ikke skal være løgn, har Disney en Star Wars tv-serie i udvikling, og vil åbne deres egen streamingtjeneste i 2019, hvilket også bliver et slag for Netflix og andre, der formentlig mister det meste af deres Disney-indhold.

Opdatering 16/11: Hollywood Reporter anslår, at det kan blive den dyreste serie nogensinde.

Facebook
Twitter