Så er det dommens dag for Roman Polanski

En domstol i Krakow skal afgøre, om filminstruktøren Roman Polanski skal udleveres til USA i forbindelse med en sag om sex med en 13-årig pige.

Onsdag beslutter en polsk domstol, om Roman Polanski skal udleveres til USA. (Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT © Scanpix)

Efterveerne efter et besøg i skuespilleren Jack Nicholsons bolig i Los Angeles i 1977 hiver stadig i filminstruktøren Roman Polanski.

Onsdag kommer endnu en dag med en afgørelse og omverdenens fokus på sagen, når en domstol i Krakow i Polen tager stilling til, om Polanski skal udleveres til retsforfølgelse i USA.

Den nu 81-årige Polanski, der har såvel polsk som fransk statsborgerskab, havde i marts 1977 sex med en pige i Nicholsons hus. Pigen Samantha Geimer, der nu hedder Samantha Gailey, var kun 13 år og dermed under den seksuelle lavalder.

Ifølge anklagen skulle Romanski fotografere pigen, men det endte med, at han voldtog hende.

Fængslet i 42 dage

Roman Polanski benægtede. Så blev han sat i et sikret fængsel, og efter 42 dage indgik hans forsvarer forlig med anklagemyndigheden. Romanski tilstod at have haft sex med en mindreårig, men ikke noget med voldtægt.

Polanski blev løsladt, men inden dommen faldt, var han ude af USA.

Han har ikke været der siden. Heller ikke for at modtage sin Oscar for bedste instruktør, som han fik for filmen "The Pianist" fra 2002.

Polanski bor i Frankrig, men han ventes at være til stede i retten i Krakow under afgørelsen.

- Som det er meddelt i tidligere erklæringer, vil Roman Polanski være i retten, sagde hans forsvarer, Jan Olszewski, i sidste uge til det franske nyhedsbureau AFP.

Siger domstolen, at han skal udleveres, er polsk lov skruet sådan sammen, at det er landets justitsminister, der skal træffe den endelige afgørelse.

Stor kulturpersonlighed i Polen

Sagen har tidligere kostet Polanski husarrest. I 2009 blev han anholdt af politiet i Schweiz. Han blev sat i husarrest, men sat fri igen i 2010, da en domstol afgjorde, at han ikke skal udleveres til USA.

AFP skriver, at mange polakker regner Polanski for en af Polens største kulturpersonligheder, så sagen har meget stor opmærksomhed.

I øvrigt forbereder Polanski sin nyeste film, der indebærer optagelser i Polen. Den handler om Dreyfus-affæren, hvor der blev begået justitsmord på den franske officer Alfred Dreyfuss, som var jøde som Polanski.

/ritzau/

Facebook
Twitter