'Så godt, at det føles ulovligt': Her kan du se de bedste serier og film helt gratis

Du behøver ikke altid abonnement for at streame fremragende film og serier.

Facebook er også en streamingtjeneste. Her kan du bl.a. se den amerikanske version af 'SKAM'. (© Facebook Watch)

De fleste af os har supergod tid til at se film og serier for tiden. Netflix er den mest populære streamingtjeneste i USA under coronakrisen, hvor man blandt andet kan se den vanvittige dokumentarserie 'Tiger King' - den mest populære serie for tiden. Amazon Prime har andenpladsen.

Men hvad nu hvis man ikke har råd til at have abonnement på alle mulige streamingtjenester? Der er jo mange, der bliver trængt af økonomisk usikkerhed med fyringer, konkurser, aflyste freelanceaftaler og lønnedsættelser overalt. Heldigvis er der masser af gratis muligheder. Der er selvfølgelig vores allesammens licensfinansierede DR TV, hvor du kan se 'Scandinavian Star', 'Når støvet har lagt sig' og det meste af DR's nyere indhold. De fleste betalingstjenester har også et fast tilbud om en måneds gratis film og serier. Så hvis du spreder det lidt ud, burde det kunne holde dig kørende gennem resten af krisen.

Men selv hvis du skulle blive træt af DR's programmer, ikke kan overskue YouTubes uhyggeligt uendelige indhold og har været igennem alle streamingtjenesternes prøveabonnementer, er der stadig muligheder.

Her er fem steder på nettet, hvor du kan se film og serier, helt gratis og helt lovligt. Og faktisk kan det være rigtig sjovt at gå lidt på opdagelse og ikke bare lade Netflix' halvsløve algoritme bestemme, hvad du skal se.

1

Filmstriben - ikke-amerikansk arthouse

Den svenske gyser 'Grænse' er en af filmene, du kan se på Filmstriben. (© Filmstriben)

Filmstriben er så godt et tilbud, at det næsten føles ulovligt. Det er min absolutte yndlingsstreamingtjeneste. Og nu hvor de har fået deres chromecast-teknologi til at fungere perfekt, har jeg simpelthen ingenting at klage over. Det er bibliotekernes streamingtjeneste, og du kan bruge det over hele landet, selvom københavnernes adgang var lige ved at ryge for nylig. Den blev heldigvis reddet i sidste øjeblik.

Jeg elsker amerikanske film og serier lige så meget som alle andre. Men skulle man blive ramt af kulturimperialistisk amerikanerkvalme, så er Filmstriben den perfekte modgift. Her er fyldt med vidunderlige danske, europæiske og asiatiske perler. Ret ofte helt nye film, der lige har været i biografen. Lav en kop kaffe og brug ti minutter på at kigge indholdet igennem inden for dine yndlingsgenrer, og lav så bare en liste, som du kan tage frem, når du har lyst til at se en film.

Bodil-nominerede film? Der kan du blandt andet se 'Holiday', 'Grænse' eller 'Underverden'. Træt af at høre temasangen til 'Paw Patrol' eller 'Mickey Mouses Klubhus'? Prøv 'Dyrene i Hakkebakkeskoven' eller 'Sikke et Cirkus'. Dokumentarer? Snup for eksempel 'Jiro Dreams of Sushi' eller Ulrich Seidls provokerende 'I kælderen'.

2

Facebook Watch - Serier på Facebook

Facebook har flyttet handlingen fra Oslo til Austin i den amerikanske udgave af 'SKAM'. (© Facebook Watch)

Det er gået lidt under radaren for de fleste, men der ligger faktisk tv-serier på Facebook. Hvis du er på computeren, så er det ude i venstre side af vinduet, at du kan klikke på Watch. Lige mellem Marketplace og News Feed. Når noget er gratis, er du som bekendt ofte selv produktet, så Mark Zuckerberg samler givetvis informationer om, hvornår du græder og hvem af personerne du bliver tiltrukket af, så de kan tilbyde dig bedre matches på deres nye datingtjeneste. Ikke en joke, den findes også. Den hedder Facebook Dating.

Facebook Watch har ikke haft deres helt store gennembrud endnu, men der ligger faktisk nogle ret fine serier. Prøv sorggruppe-dramaet 'Sorry for your Loss' med Elizabeth Olsen, den amerikanske version af 'SKAM' eller bofælle-komedien 'Strangers', hvis det skal være lidt lettere. Der ligger også en ny dokumentarserie om en gruppe eventyrere, der leder efter en glemt by i Amazonas, der ser rimelig vild ud.

3

Viafree - reality og reklamer

På Viafree kan du se en masse til Fie Laursen og hendes bryster. (© Viafree)

Viafree viser alle TV3's programmer og ret mange udenlandske serier helt gratis. Man skal bare finde sig i en gammeldags reklameblok engang i mellem. Reklameblokkene er lidt lange til vores streamingvaner, omkring to gange tre minutter på en halv time. Men man må jo bare finde den gode gamle vane med at holde sig og gemme sit behov for slik eller te til reklameblokken frem.

Profilen er selvfølgelig især stærk på underholdning og reality, for eksempel har Viafree suverænt rekorden for flest programmer med bryster i titlen: Jeg nævner i flæng 'Fies Bryster', 'Mig og mine nye bryster' og 'Linse og de bare bryster'. Der er også både 'Forsidefruer', alle 16 (!) sæsoner af 'Familien fra Bryggen' og 'Masterchef'. Men der er faktisk også andre serier, i den mindre kulørte afdeling, som 'The Daily Show' med Trevor Noah og originale Viaplay-serier som kærlighedsserien 'Hånd i hånd'.

4

Ekko Shortlist - kortfilm fra Danmarks kommende stjerner

'Solstråle' er en af kortfilmene, du kan se hos EKKO. (© Filmstriben)

Jeg har altid tænkt, at kortfilm burde være mere populære end de er. De er jo kortere. Det er da egentlig rart, at man kan se en film uden, at man behøver afsætte en hel aften til det. På Facebook, Instagram og YouTube, er de korte formater jo blevet standarden og kan få millioner af afspilninger. Problemet med kortfilm har bare været, at der hverken rigtig var nogen økonomi eller distribution omkring dem. Og selv hvis der var, hvordan skulle man så vælge, hvad man skulle se?

Det dilemma har filmmagasinet Ekko prøvet at løse ved at lave en dynamisk hitliste med tidens bedste danske kortfilm. Så man kan sådan set bare gå ind en gang imellem og se den mest populære eller hele top 10’en, hvis man har virkelig god tid. Du kan være med til at påvirke listen, ved at give filmene stjerner, når du har set dem. Du kan jo spå med dine venner om, hvem, der bliver fremtidens store instruktører. Det kunne da have været ret sjovt at have set, hvad May El-Thouky, Nicolas Winding Refn eller Fenar Ahmad lavede, før de lavede spillefilm.

Prøv for eksempel Kristine Bidstrups fint indfølte højskoledrama 'Lidt endnu' eller Carla Malling Aggers tankevækkende 'Solstråle' om at bo med en psykisk ustabil mor.

5

Bonanza - kultklassikere fra DR

Tv-klassikeren 'Dahlgaards Tivoli' kan du se på Bonanza. (Foto: © DR Grafik: Christian Ellegaard)

DR's arkiv er gigantisk. Der må ligge hundredstusindvis af timers tv, film og radio. Som menig bruger har man kun adgang til den top af isbjerget, der stikker op på DR TV og på flowkanalerne. Og det kan være svært at finde ud af, hvor længe man kan være sikker på at se det. Det er nemlig meget forskelligt fra produktion til produktion, hvor længe det får lov at ligge til streaming. Og det kan være frustrerende som licensbetaler at være nødt til at købe sine yndlingsserier på dvd, hvis man vil være sikker på at kunne se dem.

DR's underside Bonanza er et fint lille plaster på såret. Her kan du i hvert fald altid se nogle af de vigtigste serier DR har produceret igennem tiden. Udødelige klassikere som 'Riget', 'Dahlgårds Tivoli', 'Rejseholdet' og 'Matador' er altid værd at se eller gense.