Så manipulerer Frank Underwood os igen

PORTRÆT: Frank Underwood indkapsler det billede, mange i Vesten har af politikere. Han er dog mere kynisk end de fleste og blottet for enhver form for empati og politisk vision.

- Der er kun en regel: Jag eller bliv jagtet. Sådan lyder et af de hårdkogte guldkorn fra snydepelsen Frank Underwood. Her ses præsidenten under afsløringen af hans nye portræt i Washington DC. (Foto: Paul Morigi © 2016 Getty Images)

Det er ikke nemt at være præsident Frank Underwood for tiden. Han sidder mildt sagt med drama op til begge ører lige nu.

Sidste gang den karismatiske præsident var her, der og alle vegne i medierne, havde han gang i en hidsig og vigtig valgkamp.

Det har han stadig, men i disse dage krydres den med en kamp mod hans medsammensvorne hustru, Claire.

Faktisk er der så meget drama i Frank Underwoods liv for tiden, at Netflix igen i år følger hans gøren og laden både privat og på den politiske scene.

5 detaljer fra Frank Underwoods liv

Hygger sig med at manipulere sine omgivelser til egen fordel.

Har siden 2013 formået at pryde mange forsider hvert år omkring februar måned.

Underwood er glad for at tale direkte til kameraet - og dermed til dig.

Hans livret er amerikanske ribben med barbecuesauce, som han ofte har spist hos Freddy’s BBQ Joint.

Har i smug tisset på sin fars gravsten.

Vi både væmmes af og elsker magtspillet

Præsident Francis ’Frank’ Underwood er derfor lige nu på alles læber, men hvem gemmer sig bag den bløde sydstatsaccent, de bidske one liners og den overbevisende overtalelsesevne?

Et styk kynisk, magtfokuseret politiker uden menneskelig empati.

Sådan lyder svaret, når man spørger Ask Rostrup, der er vært på det politiske DR1-magasin ’Langt fra Borgen’.

- Han er den ekstreme forestilling om den kyniske politiker. Han er renset for enhver form for politisk vision - alt der er tilbage er hans eget magtbegær, siger Ask Rostrup.

Dermed er han blevet udtryk for det, som mange i den vestlige verden i disse år reagerer meget voldsomt imod, fortæller Ask Rostrup – nemlig når politikere går efter magt for magtens skyld.

- Underwood skyr ingen midler. Til gengæld kan vi jo godt lide at se på det der rene magtspil. Det er der en meget stor underholdnings- og fascinationsværdi i, siger den politikvante vært og analytiker.

House of Cards | Frank Underwood - The Leader We Deserve [HD] | Netflix

”Jeg ville skubbe ham ned ad trappen”

Frank Underwood selv ville nok ikke være frisk på at erkende fra talerstolen, at magten er hans eneste mål.

Samtidig er det svært for ham at benægte, at der - på alle tænkelige måder - er noget om snakken.

Selv ikke hans hyggelige sydstatsjargon kan sælge os en historie om noget andet. Mange af de citater, vi kender ham for, udstiller i hvert fald tydeligt hans kyniske og empatiforladte side:

- Giv hånd med din højre hånd, men hold en sten i din venstre, lyder en af klassikerne fra Frank Underwood.

Kameraet fangede en anden udtalelse fra ham sidste år, der viser noget fra samme skuffe. Her udtalte Underwood følgende om den karismatiske russiske præsident Viktor Petrov:

- Jeg ville skubbe ham ned ad trappen og sætte ild til hans knuste krop, hvis ikke det ville starte en verdenskrig.

Hænger med de tunge drenge

Kynismen har indtil videre skaffet ham mere og mere magt, og når man nu sidder i USA’s vigtigste stol, så kan man jo lige så godt nyde opmærksomheden og klapsalverne lidt.

I sidste uge var Frank Underwood derfor forbi Smithsonian National Portrait Gallery for at afsløre et nymalet portræt af Underwood selv.

Det udstilles på museet i Washington DC. – i øvrigt side om side med de andre amerikanske præsidenter - frem til oktober.

Billedet er malet af den populære, britiske kunstner Jonathan Yeo, der tidligere har portrætteret statsoverhoveder som Tony Blair og George Bush foruden kendte stjerner som Nicole Kidman, Jude Law, Idris Elba ... og Kevin Spacey.

Det er smart at kunne redde sig selv

Det observerende blik er, som vi kender det, og hånden er knyttet og klar til de obligatoriske to slag i bordpladen. Til gengæld er der påfaldende mange nye grå hår på Underwoods hoved på maleriet.

Det er heller ikke en søndagsudflugt at være præsident. Hvis der er noget Frank Underwood formår, så er det til gengæld at komme ud af problemer - uden blod eller snavs på tøjet vel at mærke.

- Han er ferm til at redde sig selv, hvilket jo også er en styrke, selvom det lyder egoistisk. Det er en fordel at kunne komme ud af dumme sager som politiker, siger Ask Rostrup.

Og det er ikke Underwoods eneste talent:

Han er stærk i at aflæse mennesker og forstår sig på det politiske spil, hvilket jo er et krav for enhver moderne politiker.

Ask rostrup, vært på 'langt fra borgen'

- Underwoods styrke er hans magtanalyse. Han er stærk i at aflæse mennesker og forstår sig på det politiske spil, hvilket jo er et krav for enhver moderne politiker. Hvis du vil frem i den politiske verden, skal du kunne læse dine omgivelser.

Når det er sagt, så håber Ask Rostrup dog ikke, at de danske politikere tager for meget ved lære af ham.

- Jeg tror, mange politikere følger Frank Underwood med enorm fascination og et smil på læben. Men hvis man overhovedet skal lære noget af ham, så er det at lære noget om analysen og manipulationen, men det bliver på bekostning af menneskelige relationer.

  • Blå bog: Francis Joseph ”Frank” Underwood
  • Født i 1959
  • Opvokset i Gaffney, South Carolina.
  • Uddannet ved Harvard Law School I 1984.
  • Har været gift med Claire Underwood siden 1987.
  • Gruppeformand for Demokraterne i Repræsentanternes Hus i Washington DC. fra 2005-2013.
  • Vicepræsident i den daværende præsident Walkers regering i 2013-2014
  • Kilde: House-of-cards.wikia.com og Wikipedia.com

Og ja, Frank Underwood er naturligvis ikke virkelighed. Han spilles af skuespiller Kevin Spacey i Netflix-dramaserien ’House of Cards’. Fjerde sæson har premiere i dag.

Her ses skuespiller Kevin Spacey, der spiller Frank Underwood, ved premieren på den nye sæson af 'House Of Cards'. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve