Sådan! 5 danskere der rykker i Hollywood lige nu

Du kender måske Coster-Waldau, Trier og Mikkelsen. Her er fem andre danskere, der lige nu imponerer i filmindustriens højborg.

De har allerede været involveret i prominente, internationale produktioner, men der er meget mere guld i vente, hvis du spørger Frederik Dirks Gottlieb. (© AMC/Fox Searchlight/Warner/Paramount/Showtime)

I forhold til vores lille lands begrænsede indbyggertal, så er vi ret gode til at gøre os internationalt bemærket inden for film og tv.

I nyere tid har prominente filmfolk som Lars von Trier, Mads Mikkelsen og Nikolaj Coster-Waldau gjort sig mere end almindeligt bemærket på den store scene.

De er dog langtfra de eneste danskere, der har succes i Hollywood.

Der er nemlig hele tiden dygtige danske filmfolk på vej frem, og man kan lige så godt begynde at lære deres navne, for meget tyder på, at vi kommer til at se meget mere til de følgende fem danskere.

(Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)

Dan Laustsen (filmfotograf)

Fotografen Dan Laustsen er ikke just et nyt navn på den danske scene, men det var først med sin Oscar-nominering som fotograf på Guillermo del Toros film 'The Shape of Water', at verden for alvor fik øjnene op for den dygtige dansker.

'The Shape of Water' vandt årets Oscar for bedste film, mens Laustsen selv måtte se sig forbigået af den garvede Roger Deakins' indsats bag kameraet på 'Blade Runner 2049'.

Det er dog på ingen måde utænkeligt, at Laustsen kan blive nomineret igen og måske endda vinde den prestigefyldte Oscar, da han ikke bare er en dygtigt filmfotograf, men også lader til at arbejde overordentlig godt sammen med Guillermo del Toro.

Dan Laustsen skal nemlig også filme del Toros næste film 'Nightmare Alley', og det bliver spændende at se, om det kreative makkerpar kan overgå sig selv.

Nive Nielsen i 'The Terror' (Foto: Aidan Monaghan/AMC © 2018 AMC Film Holdings LLC.)

Nive Nielsen (skuespillerinde)

Okay, jeg snyder lidt her, for Nive er egentlig fra Grønland, men hun taler dansk, og man kan fra tid til anden opleve hende spille med sit band i København.

Jeg synes i hvert fald ikke, at hun skal snydes for at blive nævnt på denne liste, da hun for tiden spiller en vigtig birolle i den fantastiske serie 'The Terror', som for nyligt kom på streamingtjenesten Amazon Prime.

Nive er lidt af et multitalent og har i årevis været forsanger i indie-bandet 'The Deer Children', hvor hun blandt andet har optrådt foran dronning Margrethe.

Som skuespiller havde hun nogle mindre roller i starten af 00’erne, men hendes rolle i 'The Terror' er uden tvivl det største, hun har medvirket i. Hun er en karismatisk skuespiller, og det bliver spændende at se, hvorhen hendes talent inden for både musik og skuespil tager hende i de kommende år.

(Foto: Andrew Kelly © Ritzau Scanpix/Reuters)

Nicolai Fuglsig (filminstruktør)

Noget overraskende kom det frem for blot et par måneder siden, at den danske fotograf og reklameinstruktør Nicolai Fuglsig var klar til at debutere som spillefilmsinstruktør med intet mindre end en vaskeægte Hollywood-blockbuster, krigsfilmen '12 Strong' med megastjernen Chris Hemsworth i hovedrollen.

Fuglsig havde gjort sig bemærket med en kampagnefilm for Dansk Røde Kors, som var så gennemført, at opkaldende fra udlandet begyndte at strømme ind.

Fuglsig begyndte også at skrive manuskripter, og på imponerende vis blev han valgt til at instruere krigsdramaet '12 Strong', som ligesom hans tid som fotograf i Kosovo omhandler rædslerne i forbindelse med krig.

(Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix Denmark)

Charlotte Sieling (serie-instruktør)

Den danske instruktør gjorde egentlig sit indtog i filmbranchen som skuespillerinde, blandt andet i filmene 'En loppe kan også gø' (1996) og 'De fem benspænd' (2003).

Hun begyndte, hvad der skulle vise sig at blive en formidabel karriere som instruktør i 'Rejseholdet', som hun instruerede otte afsnit af. Siden blev det til instruktion af afsnit i 'Krøniken', 'Forbrydelsen', 'Broen' og 'Borgen', indtil den internationale karriere begyndte at tage fart.

Sieling har siden instrueret afsnit af store serier såsom 'The Americans', 'White Collar', 'The Strain', 'Wayward Pines' og i år har hun for anden gang været involveret i seersuccesen 'Homeland', hvor hendes arbejde med at instruere Claire Danes altid resulterer i særdeles stærke enkeltafsnit.

Sieling er en stille stjerne, som vi mest hører om, når hun er aktuel med en ny dansk film såsom sidste års 'Mesteren' med Søren Malling. Men hun er i dén grad et navn, der begynder at ringe klokker i Hollywood, så det er umuligt ikke at spå hende en stor fremtid på internationalt niveau.

(Foto: søren bidstrup © Ritzau Scanpix)

Niels Juul (filmproducer)

For cirka to år siden imponerede den danske filmproducer Niels Juul ved at agere producer på intet mindre end Martin Scorsese seneste film 'Silence'. Den amerikanske instruktør har åbenbart været godt tilfreds med Juuls arbejde, da han nu igen skal producere for Scorsese.

Denne gang er det den kommende film 'The Irishman', hvorpå den danske producer slår sine folder.

Alt tyder på, at det er en Martin Scorsese tilbage i storform, der hvor mange af os synes, han er allerbedst, nemlig når han portrætterer den kriminelle underverden. I 'The Irishman', der forventes at have premiere til næste år, genforenes de legendariske skuespillere Al Pacino og Robert de Niro, så det kan næste ikke blive meget større for danske Niels Juul.

Facebook
Twitter