Sådan har du aldrig hørt det før! Dansk band genopliver kæmpe 80'er-hit

When Saints Go Machine og Christian Balvig har lavet popbasker om til en stemningsfuld introsang i ny tv-serie.

When Saints Go Machine har sammen med komponist Christian Balvig givet et gammelt Lis Sørensen-hit noget af en makeover. (Foto: Daniel Hjorth)

På YouTube vrimler det med videoer af kendte som ukendte sangere, der synger coverversioner af andres hits. Både de helt nye ørehængere og dem, der har fået status som klassikere.

Men spørger du forsanger fra bandet When Saints Go Machine Nikolaj Vonsild, synes han ikke, at man skal røre ved andres sange overhovedet. Det har han i hvert fald altid selv været yderst varsom med.

- Der skal meget til, for at jeg er okay med en coverversion, men jeg er okay med den her, og det er en ret stor ting for mig, siger han og griner.

Der er en grund til latteren, for lige nu er Nikolaj Vonsild og resten af bandet When Saints Go Machine sjovt nok aktuelle med netop en coverversion – endda af en af de helt store danske popbaskere fra 1980'erne.

Sammen med komponist og musiker Christian Balvig har bandet nemlig givet Lis Sørensen-hittet 'Mine øjne de skal se' fra 1989 noget af en overhaling i forbindelse med DR-dramaserien 'Ulven kommer'.

Sangen er skrevet af Anne Linnet, og oprindeligt er den en glad og tempofyldt popsang, men i deres hænder har den fået titlen 'Kom nu' og er blevet en mørk, dirrende og stemningsfuld sang med fuld knald på strygerne.

Lyt til 'Kom nu' med When Saints Go Machine og Christian Balvig, mens du læser videre:

0:00

- Man tænker jo straks på Anne Linnet, når man hører originalen, på grund af den måde den er skrevet på, så det har været sindssygt svært at tilpasse den vores stil, for Anne Linnets måde at udtrykke sig på passer ikke til min måde, siger Nikolaj Vonsild.

- Jeg er ikke vant til overhovedet at behandle det danske sprog, og jeg forstår ikke, hvordan andre kan få noget godt ud af det. Så for mig har sproget faktisk været den største udfordring med 'Kom nu', siger forsangeren.

Alligevel er han mere end tilfreds med det endelige resultat og priser sig lykkelig for, at Anne Linnet endte med at godkende deres alternative version af hittet.

- Jeg håber mest af alt, at folk lytter til 'Kom nu', at de synes, vores version går an – og at de så sætter sig ned og lytter til originalen. Det betød virkelig meget for os, at Anne Linnet gav os lov, siger sangeren.

Hør den originale udgave af 'Mine øjne de skal se' med Lis Sørensen her:

0:00
'Ulven kommer' handler om pigen Holly (spillet af Flora Ofelia Hofmann Lindahl), der siger, at hun bliver slået af sin stedfar – hendes anklage bliver dog ikke bakket op af de andre i den lille, sammenbragte familie. (Foto: Michella Bredahl © dr)

Hvorfor lige en 80'er-klassiker?

Anledningen til, at de overhovedet er gået sammen om at puste nyt liv i det gamle hit, er, at When Saints Go Machine og Christian Balvig er blevet hyret til at skabe hele lydbilledet til DR's nye dramaserie, 'Ulven kommer'.

Serien handler om den 14-årig pige Holly, der anklager sin stedfar for vold, og makkerparrets melankolske fortolkning af Lis Sørensen-hittet er derfor seriens titelsang.

Men hvorfor valgte de lige at tage en dansk 80'er-klassiker under kærlig behandling? Svaret er, at det faktisk slet ikke var deres idé – den kom derimod fra seriens hovedinstruktør, Pernille Fischer Christensen.

- Det vigtigste for Pernille var, at det skulle være dansk og noget, der binder os sammen i fællesskabet, så hun kom med en lang liste af sange, og så endte vi med den her, fortæller Christian Balvig.

Christian Balvig har tidligere arbejdet sammen med When Saints Go Machine i forbindelse med en fælles koncert med symfoniorkestret Copenhagen Phil. (Foto: Kaspar Vig © Kaspar Vig)

Titelsangen er dog kun en lille del af den musik, man finder i serien. De har også skrevet forskellige sange til rulleteksterne og lavet musikken, der fungerer som lydtæppe til scenerne i serien.

- Succeskriteriet er, at seerne ikke skal tænke over, at de lige har hørt en masse musik – de skal bare lade sig rive med, og hvis de bliver fanget af skuespillet, er der måske noget musik bagved, som hjælper det på vej, siger Christian Balvig.

Og det er netop de lydbilleder, der kan være særligt udfordrende at lave, siger komponisten, for "det, der lyder som længsel for dig, lyder måske ikke som længsel for mig."

- Det har været en kæmpe ting at få lov til at styrke skuespillet med vores musik, tilføjer han.

Lyt til nummeret 'Hollys tema' fra 'Ulven kommer' her:

0:00

Rart at slippe navlepilleriet

I dag sidder både Nikolaj Vonsild og Christian Balvig med en stolthed over at have bidraget med lydtæppet til 'Ulven kommer'.

Det har tilmed været sundt for dem at mærke, at det – i modsætning til, hvad de ellers er vant til – ikke bare har handlet om musikken, men om at hele produktionen spiller.

- Da jeg så serien, blev jeg faktisk helt stolt over at se, hvor godt skuespillerne spiller, selvom det jo ikke har noget med os at gøre, siger Nikolaj Vonsild og griner.

Han synes, at det har været rart at slippe navlepilleriet med dette projekt. Denne gang har det nemlig ikke handlet om, at han som forsanger skulle stå i front.

- Det har været dejligt at opleve, at man mister sit eget ego i en opgave som den her, fordi det ikke handler om dig, men om at hjælpe noget andet på vej. Det er ikke billederne, der skal løfte musikken, men omvendt, siger han.

FacebookTwitter