Sådan har du aldrig set eventyret før: Verdenskendt popstjerne er sprudlende i ny Askepot-film

Amazon Prime har taget historien om Askepot og moderniseret den med Camila Cabello i hovedrollen.

'Cinderella' har mange atypiske navne på rollelisten. Blandt andre komiker James Acaster og James Corden kendt fra 'The Late Late Show'. (Foto: Christopher Raphael © Amazon Studios)

Jeg identificerede mig sygeligt meget med Askepot som barn.

Spurgt, I know.

Men pointen er, at de har lavet totalt om på hendes personlighed og alt muligt andet i den nye filmatisering af det klassiske eventyr.

Det er jo nok egentlig til det bedre. Det hele er i hvert fald blevet betydeligt mindre trist end i Disney-versionen fra 1950.

Jeg fattede slet ikke, at det skulle være sørgeligt, da jeg var lille.

Jeg syntes, at det virkede så hyggeligt på hendes tårnværelse, hvor hun var venner med musene og spurvene, der hjalp hende med at sy.

Jeg havde ikke helt forstået, at de talende dyr og al trylleriet repræsenterer en ulykkelig og fattig piges håbløse fantasi om et bedre liv ved hoffet.

Jeg tænkte bare, hun slapper af i fred for sin larmende, sure familie og kan snakke med dyrene. Fedt nok.

Som introvert barn, der elskede at læse og tegne på værelset og drømte om kæledyr som venner, følte jeg, at jeg havde fundet min skytsengel.

I den nye, moderniserede liveaction-version med popsuperstjernen Camila Cabello som udadvendt, selvsikker Askepot bliver hun #girlboss-skytsengel.

Og det er helt fint. Os introverte vil jo altid have den gamle, triste, umoderne Disney-Askepot at identificere os med.

1

Askepot som entreprenant superstar

Camila Cabello slog igennem som sanger som en del af X Factor-gruppen Fifth Harmony. (Foto: Kerry Brown © 2021 Amazon Content Services LLC)

Du kender nok Camila Cabellos gigantiske hit 'Havana' fra 2018, der er blevet spillet lige knap en milliard gange på YouTube alene.

Videoen ligner i bakspejlet sjovt nok lidt et audition-bånd til den nye rolle. For det er faktisk en humoristisk Askepot-historie set gennem et latinamerikansk telenovela-filter.

Camila Cabello spiller en helt anden slags Askepot end den klassiske, der sørger, tynget af sin kranke skæbne som forældreløs.

Cabellos Askepot er frisk og selvsikker, blinker til sig selv, når hun går forbi et spejl og danser gennem byen. Hun er en gæv pige med ben i næsen.

I den nye version har de smart nok taget Askepots kjolefantasi og gjort den til en lidt mere realistisk (amerikansk) drøm om at komme fra ingenting og arbejde sig op ved egen håndkraft.

I Disneys version repræsenterede kjolen jo snarere drømmen om at være smuk nok til, at en mand langt over ens stand forblændet ville hjælpe én ud af fattigdom.

I den nye version syr hun kjoler på livet løs og drømmer om at få lov til at sælge dem og skabe et liv for sig selv. Hun møder frygtløst op på bytorvet, taler kongen imod og gør uden skam opmærksom på den politiske uretfærdighed i, at kun mænd har lov at være erhvervsdrivende.

2

Skærende kontraster og selvbevidst humor

Sidste år blev Billy Porter af Time Magazine kåret som værende blandt verdens 100 mest indflydelsesrige personer. (Foto: Kerry Brown © 2021 Amazon Content Services LLC)

Amazons 'Askepot' balancerer fascinerende mellem det gammeldags og det moderne.

På den ene side er det den oldschool romantiske grundhistorie mellem to ekstremt smukke, unge mennesker. På den anden side har den ambitionen om at tilføje både queer og andre progressive elementer. Kontrasten skærer egentlig i øjnene.

Ét af de helt store pr-greb har jo været at markedsføre filmen på en ikke-hvid Askepot og Billy Porter fra 'Pose' som den gode fe.

Alligevel glider det ned på grund af en række charmerende skuespillere fra Pierce Brosnan til Minnie Driver, der leverer med ekstremt selvbevidst humor om den umoderne verden, de lever i.

Blandt andet fungerer den karismatiske og utålelige prins som en lidt mere nuttet version af den hysteriske prins Peter fra 'The Great' - huzzah!

Han klager på et tidspunkt over kongens idé om et bal, der skal give anledning til, at han kan finde en kone.

- Jeg kan da ikke bare gifte mig med en tilfældig kvinde fra et bal. Vi kan jo risikere at skulle leve sammen, helt til vi er i fyrrerne, klynker han om gamle dages kortere levealder.

Ikke mindst abstraherer man fra de underlige skift mellem gammelt og nyt, fordi filmen er totalt ligeglad og vælter sig i en skør, men fængende, blanding af top ti-hits fra de seneste årtier. Genbrugt her til at skabe stemning og fortælle historien.

3

Proppet til randen med hits

Rollen som stedmoder spilles af Idina Menzel, der blandt andet lagde stemme til Elsa i filmen 'Frost'. (Foto: Christopher Raphael © 2021 Amazon Content Services LLC)

Udover nogle få originale sange, blandt andet den blødt catchy 'Million to One', der allerede er et ret stort hit, er filmen proppet til randen med håndplukkede hits fra de seneste års pophistorie.

En del af dem føles, som om de mest bare skal skabe god stemning, som når dronningen bryder ud i en rimelig sjælløs kopi af Jennifer Lopez' 'Let's Get Loud'. Det er, fordi der er fest, og det kommer til at larme.

Men andre af sangene giver faktisk et ret sjovt take på folkeeventyrsklichéerne.

Jeg følte mig i hvert fald tættere på den onde stedmoder end nogensinde før, da hun prøvede at forklare sin hårde opdragelse med Madonnas 'Material Girl'.

Hun drømmer selv om et bedre liv, men lever i et samfund, hvor hun ikke kan se, at kvinder har meget andet end deres udseende at forhandle med.

På en måde repræsenterer hun tankerne fra den gamle Askepot. Hun prøver bare at få det bedste ud af en dårlig situation og håber, at den nye Askepot og de to trælse søstre kan se logikken. De skal ikke spilde tid på smukke bondedrenge, for som hun synger:

"The boy with the cold hard cash / Is always Mister Right

'Cause we are living in a material world /And I am a material girl"

Elementerne i Amazons 'Cinderella' går aldrig rigtig op i en højere enhed, men kludetæppet – af gamle og nye hits, ekstremt gammeldags romantik klasket sammen med moderne elementer og en meget amerikansk fantasi om social opstigning blandet med sarkastisk humor – er ligeså sprudlende og medrivende, som det er hurtigt glemt.

'Cinderella' kan ses på Amazon Prime.