Sådan! Ikonisk spilhelt overrasker i forrygende underholdende og besynderlig film

Det lynhurtige, blå pindsvin Sonic indtager det store lærred - med succes, mener anmelder.

- I langt de fleste af sine 99 minutter er den besynderlige fortælling om det superlynhurtige, blå pindsvin fra en fjern planet, der bliver ven med en landbetjent i Montana, forrygende underholdning, skriver Per Juul Carlsen. (© Courtesy Paramount/Getty Images)

Det er sgu de særeste historier, der dukker op i amerikansk film nu om dage.

Altså, hvem finder dog på en historie om en dreng, der møder en gul tøjbamse med drømme om at være detektiv?

Hvilken syreknold finder på, at temperamentsfulde og farvestrålende fugle skal kæmpe mod grønne grise?

Og hvem i alverden finder på en fortælling om et lille, blåt og lynhurtigt pindsvin, der flygter fra en fjern planet og havner på Jorden, hvor det bliver ven med en politimand fra en lille by i Montana?

Hvilken filmhjerne har ligget i lage i bevidsthedsudvidende svampe?

Joh, altså, egentlig er det nok nærmest nogle køligt beregnende forretningsmænd med digitale kuglerammer, der står bag de krøllede historier i filmene 'Detective Pikachu', 'Angry Birds' og 'Sonic the Hedgehog'.

Logikken er, at computerspillene har været en succes – og så kan en film baseret på dem også blive det.

Det er hverken syret eller kreativt tænkt, og computerspilsfilmene bliver som regel derefter.

Vejen fra computerspil til spillefilm afføder nemlig nogle besynderlige historier, der kun giver tilnærmelsesvis mening, hvis man kender computerspillet bag.

'Sonic the Hedgehog' er inspireret af det legendariske SEGA-spil, der udkom første gang i 1991. Spillets plot fokuserer på Sonics kamp om at stoppe Dr. Robotniks onde planer om at overtage verden. (© Paramount Pictures/ Getty Images)

Imponerende vellykket

På den baggrund er det imponerende, at det er lykkedes instruktøren Jeff Fowler og hans forfattere at fortælle en meningsfuld historie om et lynhurtigt, blåt pindsvin, der flygter fra en fjern planet og havner på Jorden.

Ikke forstået på den måde, at historien har en pointe, og den siger noget om samfundet, men at den er sjov, spændende og sammenhængende!

Det snedige trick i den sammenhæng er, at den nye 2020-udgave af 'Sonic the Hedgehog', der bygger på videospillet fra 1990'erne, fokuserer mere på figurerne end på vild og konstant action.

Beretningen om, hvordan Sonic må flygte fra sin hjemplanet efter en traumatisk hændelse, er en effektiv prolog.

Den gør ondt.

Og så ved vi, at Sonics ensomme tilværelse på Jorden, hvor han må gemme sig for dem, der vil udnytte hans superkræfter, ikke er for sjov.

Han er faktisk truet.

Og ensom. Så ensom at han i frustration udløser en kraftig impuls, der slukker lyset i San Francisco og omegn. Og dermed afslører sin eksistens.

Sonics personlighed er kort sagt grundigt kridtet op.

Jim Carrey spiller den gale, men geniale Dr. Robotnik, som militæret sender i marken for at opspore Sonic. (© Paramount Pictures/ Getty Images)

Carrey fyrer den af

Næsten lige så velfungerende er landbetjenten Tom Wachowski, Sonics kommende ven, og filmens bizarre superskurk, det selvfede opfindergeni Dr. Robotnik.

Det skyldes i høj grad, at de to erfarne komiske skuespillere James Marsden og Jim Carrey får plads og lov til at gøre Tom og Robotnik til deres egne.

Især Jim Carrey fyrer den af på vanlig vis med gummifjæsmimik og klovnede gags, der er lige ved at gøre Sonic til statist i sin egen film.

Original og vedkommende fortællekunst er det ej.

Og den grimme lugt af kalkule breder sig, da regnskabsafdelingen dukker op til sidst og slår fast, at 'Sonic the Hedgehog' i høj grad er udtænkt som første del af en serie af succesfulde film.

Kombinationen af realfilm og en computeranimeret, plastikagtig Sonic svinger heller ikke 100 procent med sit kejtede gammeldags 90'er-look, som dog kan være meningen.

Men i langt de fleste af sine 99 minutter er den besynderlige fortælling om det superlynhurtige, blå pindsvin fra en fjern planet, der bliver ven med en landbetjent i Montana, forrygende underholdning.

(© Paramount Pictures/ UIP)