'Sadismen var helt uhyrlig': Anne-Grethe Bjarup Riis måtte skrue ned for rædslerne i efterfølgeren til hitfilm

'Hvidsten Gruppen' blev en kæmpe succes i biograferne. Nu er efterfølgeren landet, og den er noget helt, helt andet.

(Foto: Andrejs Zavadskis © Regner Grasten Film)

Der findes heltehistorier.

Og så findes der heltehistorier så stærke, at de lever videre fra generation til generation, bliver omdrejningspunkt for akademisk forskning og ender som succesfulde film i biografen.

Men det hører alligevel til sjældenhederne, at der bliver indløst hele 750.000 billetter til en dansk film om vores egne helte.

Det var ikke desto mindre, hvad der skete for filmen 'Hvidsten Gruppen' for efterhånden ti år siden. Filmen handler om modstandsgruppen af samme navn, der modtog våben, ammunition og sprængstof nedkastet fra engelske fly under Anden Verdenskrig og er i dag stadig den femte mest succesfulde danske spillefilm siden 2010.

De fleste instruktører, der havde sådan en succes under bæltet, ville derfor nok føle et vist pres, hvis de blev bedt om at lave en to'er.

Det er imidlertid ikke tilfældet for Anne-Grethe Bjarup Riis, som instruerede den første film om Hvidstengruppen – og har premiere på netop sådan en to'er første juledag. Den hedder 'Hvidstengruppen II: De efterladte'.

- Der er flere, der har sagt, at der ikke er mere historie at fortælle. Men jo, der er stadig en kæmpe historie. Derfor har jeg heller aldrig bokset med, at det skulle være "den svære to'er", for historien er bare så vigtig at fortælle, lyder det fra instruktøren, der også er skuespiller og forfatter.

Anne-Grethe Bjarup Riis instruerede også den første film om Hvidstengruppen. Herudover er hun skuespiller og forfatter. Hun har blandt andet medvirket i film som 'Idioterne' og skrevet romanen 'I guds rige', der handler om hendes søns kræftforløb og hendes egen barndom. (Foto: Per Abrahamsen)

Ikke for sarte sjæle

Historien i 'Hvidstengruppen II' handler – som filmens undertitel antyder – om dem, der er blevet ladt tilbage, efter den første film slutter.

I 'Hvidstengruppen II' følger vi derfor søstrene Kirstine (kaldet Tulle) og Gerda Fiil, der bliver sendt i fængsel i Tyskland i kølvandet på deres anti-tyske aktiviteter under Anden Verdenskrig.

Vi følger dem, når de flyttes fra fængsel til fængsel. Vi ser med, når deres medfanger bliver henrettet ved skafottet. Vi ser kvinder, der er blevet hængt med en løkke om halsen på rad og række i fængselsgården. Og vi er med på sidelinjen, når medfanger får frataget de børn, de har født i fangenskab i de tyske fængsler.

Det er ikke for sarte sjæle.

Anne-Grethe Bjarup Riis har endda skruet ned for rædslerne i filmen, forklarer hun:

- Men hvorfor pokker skulle vi lave et glansbillede og igen fortælle en falsk historie om, at det nok ikke var så slemt dernede i fængslerne, spørger hun retorisk.

- Den sadisme, der var blandt de kvindelige fangevogtere, var helt uhyrlig.

Bodil Jørgensen spiller én af filmens bærende roller som Gudrun Fiil, der holder skansen på Hvidsten Kro, mens døtrene Tulle og Gerda er taget til fange i Tyskland. (© Regner Grasten Film)

Kvinderne skal have anerkendelse for det, de har bedrevet

'Hvidstengruppen II' er dog langt fra blot en film om rædslerne fra Anden Verdenskrig. Det er først og fremmest kvindernes film.

- Der sker nogle ting nu, der gør, at vi får fokus på historien som en helhed, så vi ikke bare fortæller den maskuline historie. Det er lige præcis nu, folk kan modtage den her film og forstå vigtigheden i den. Så på den måde er det en gave, at tiden er med os.

Har kvinderne fyldt for lidt i vores fælles historie?

- Det ved vi jo, de har. Du kan bare se på Biblen: Den blev skrevet om 300 år efter vor tidsregning, hvor Maria Magdalena blev degraderet til en prostitueret. Hun var jo faktisk Jesus' tætteste discipel. Der sad ikke 12 mænd rundt om bordet; der var også kvinder med. De blev bare skrevet ud.

- Jeg laver film, fordi jeg vil fortælle en historie, som der er et publikum, der skal modtage, lyder det fra Anne-Grethe Bjarup Riis, der ikke har en forventning om, at 'Hvidstengruppen II' skal sælge lige så meget som et'eren. - Jeg har lavet filmen, fordi det er en nødvendig fortælling, som skal ud. (Foto: Per Abrahamsen)

Historieskrivningen vedrørende kvinder er imidlertid ved at ændre sig nu, hvis man spørger Anne-Grethe Bjarup Riis:

- Nu skal kvinderne ses og have anerkendelse for det, de har bedrevet. Det er det, vi to skal spejle os i. Hvis jeg tror, kvinderne har gået og puttet sig lidt derhjemme, så er det dét, jeg har at spejle mig i. Det er jo fuldstændig vanvittigt i forhold til at føle sig som et helt menneske.

Derfor har instruktøren også været meget bevidst om at gøre især Tulle Fiil, der bliver spillet af Marie Bach Hansen, til en karakter af kød og blød – med hvad dertil hører af temperament og meningers mod.

- Tulle Fiil er et kvindeforbillede af rang. Hendes mod, temperament og råstyrke er en kæmpe hyldest til alle de kvinder, der skal have lov til at have deres meninger, holdninger og mod.

Er selv blevet 'opfattet som farlig'

Det kan nemlig godt knibe med at få lov til at have sine meningers mod, når man er kvinde, mener Anne-Grethe Bjarup Riis.

Det har hun selv mærket, da hun for omkring ti år siden ifølge egne ord blev blacklistet som skuespiller fra film og teater i kølvandet på en ophedet debat om prostitution i 'Go'morgen Danmark' med talskvinden for Sexarbejdernes Interesseorganisation.

- Jeg blev opfattet som farlig, og det halve af Danmark kunne ikke lide mig. Og så kunne man jo ikke vise mig oppe på lærredet, for så ville publikum nok ikke komme, for hun er jo den der feministiske skrigeskinke, var holdningen dengang. Det kørte helt af sporet.

Faktisk begyndte folk også at troppe op uden for Anne-Grethe Bjarup Riis' hjem i kølvandet på debatten, hvor Anne-Grethe Bjarup Riis viste sig som en stor modstander af prostitution. Under debatten bedyrede tv-vært Morten Resen på et tidspunkt, at han ville give Bjarup Riis tape for munden, fordi hun gentagne gange afbrød.

- Folk ringede på om natten, ødelagde mine roser, og jeg fik hademails. Jeg blev fuldstændig udskammet. Det bliver vores temperament og ikke vores budskab, folk ser på, og man bliver set på som en useriøs kværulant, som bare stopper festen.

Af samme grund går Anne-Grethe Bjarup Riis heller ikke ind i debatterne mere. Hun vil hellere komme med sine statements gennem sin kunst, som hun udtrykker det.

For Anne-Grethe Bjarup Riis er det slut med at blande sig i de offentlige debatter. (Foto: Per Abrahamsen)

'De siger, at de ikke har oplevet noget lignende'

I 'Hvidstengruppen II', der er produceret af Regner Grasten Film, er statementet, at nu bliver der fortalt en historie, der ikke er fortalt før: kvindernes historie, forstås.

Den historie er blandt andet blevet til gennem to et halvt års research fra Regner og Tove Grastens side.

Ud fra deres research er der så lavet udskrifter på hver karakter, så man ved, hvad en given karakter oplevede på et givent tidspunkt. Hertil har filmholdet haft en hel bank med billedmateriale.

- Det har været et superfedt samarbejde virkelig at nå ind til karakterens sjæl med skuespillerne: "Hvad tænker de dér? Siger de sådan i den situation? Kunne de sige det på en anden måde?" Det har været et kæmpe arbejde, forklarer Anne-Grethe Bjarup Riis.

Da Tulle (spillet af Marie Bach Hansen) bliver sendt til Tyskland, må hun efterlade sit barn Gulle på to år hos mormoren. (© Regner Grasten Film)

Det arbejde er ikke blevet mindre af, at instruktøren ikke blot holder læseprøver, men derimod prøver alle scener i manuskriptet igennem, inden hun står på settet med skuespillerne, for:

- Så vi ved, hvad vi skal. Og så går jeg ind med mit håndværk og får skuespillerne derhen, hvor de skal.

Og at dømme ud fra de første reaktioner på filmen, der havde premiere den 10. marts, er både skuespillerne og filmen nået det helt rigtige sted hen:

- Til de foreløbige visninger har publikum rejst sig op og givet stående applaus. De siger, at de ikke har oplevet noget lignende, siger Anne-Grethe Bjarup Riis og slutter:

- Det er en film, der går ind i folk, og det er jo helt fantastisk.