Sagde faste jobs op og skiftede kurs: Nu lever Ida og Iben af at lave film og tv-serier

Det lå ikke umiddelbart i kortene, at Ida Mule Scott og Iben Albinus Sabroe skulle lave tv-serier. Nu er de to nyuddannede manuskriptforfattere aktuelle med tv-serien ’Oda Omvendt’ på DR Ramasjang.

Skuespiller Laura Hancock spiller den fantasifulde Oda Omvendt i Ramasjangs nye tv-serie til de 3 til 6-årige. Serien er skrevet af de nyuddannede manuskriptforfattere Ida Mule Scott og Iben Albinus Sabroe.

- Mine venner og familie synes, det er ret skønt, at det er lykkedes. For man arbejder helt vildt meget - og tjener ingen penge undervejs.

Ordene er Iben Albinus Sabroes.

Sammen med studiekammeraten og nu kollegaen Ida Mule Scott, tog hun som 41-årig et spring, som mange andre ikke ville turde.

Begge kvinder havde egentligt allerede styr på livet. I konservativ forstand, altså: De havde uddannelser, jobs og familier.

Men både Ida Mule Scott og Iben Albinus Sabroe gik også med en drøm, de ikke havde fået udlevet endnu. De ville gerne være manuskriptforfattere.

I 2014 søgte de derfor hver især ind på den nystartede manuskriptudvikling-linje på Syddansk Universitet i Odense. For selvom man allerede har valgt en vej i livet, så er det aldrig for sent at jagte sine drømme. Det er Ida Mule Scott og Iben Albinus Sabroe et godt eksempel på.

Ida Mule Scott (tv) og Iben Albinus Sabroe (th) var henholdsvis 36 og 41 år, da de valgte at sige deres jobs op for at satse på drømmen om at blive manuskriptforfattere. Et valg de ikke har fortrudt. (Foto: Kasper Månsson © dr)

Ida Mule Scott havde før skiftet undervist børn og unge i teater og historiefortælling og havde altid skrevet ved siden af sit 'rigtige' job med et håb om en dag at kunne leve udelukkende af at skrive.

Iben Albinus Sabroe levede egentlig allerede af at skrive som kulturjournalist og filmanmelder, men havde siden universitetstiden troet, at hun en dag ville springe ud som filminstruktør. Lige indtil hun tog et fire måneders instruktørkursus, hvor det gik op for hende, at alt det sjove arbejde foregik ved manuskriptforfatterens bord.

- På Syddansk Universitet fik jeg en second chance, fordi jeg faktisk på mange måder slet ikke havde syntes, det var fedt at gå på universitetet i første omgang, indrømmer Iben Albinus Sabroe om sin første tid på skolebænken, som i 2002 endte med en kandidatgrad i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet.

- Men det her var simpelthen bare skide sjovt!, siger Iben Albinus Sabro med stor begejstring og armbevægelser, mens Ida Mule Scott nikker bifaldende i læderstolen ved siden af, da dr.dk møder de to nye manuskriptforfattere på deres kontor hos produktionsselskabet Sam Productions i et baghus i indre København.

Debut-succes

Og det er gået godt for de to studiekammerater, der hveranden lørdag i to år fyldte Ida Mule Scotts store familiebil med medstuderende fra København for at køre til studiet i Odense.

De startede 21 på holdet og kun 14 af dem stod tilbage, da uddannelsen sluttede to år senere.

De to studiekammerater opdagede hurtigt, at de passede godt sammen:

- Vi klikkede bare ret hurtigt. I første omgang fordi vi har jævnaldrende børn. Og så er jeg sådan én, der fylder meget, hvor Ida er én, der kommer langsomt på banen og fylder på sin egen måde, griner Iben Albinus Sabroe kærligt drillende til Ida Mule Scott på den måde, man kun kan, når man er gode venner.

Selvom de er nyuddannede, så er 'Oda Omvendt' ikke Ida Mule Scott og Iben Albinus Sabroes første tjans som manuskriptforfattere. De har nemlig begge prøvet kræfter med som episodeforfattere på Kim Fupz Aakesons børnetv-serie 'Vitello'. (Foto: Kasper Månsson © dr)

Søndag den 9. september var der så premiere på deres helt store fælles debut som manuskriptforfattere på en ny fiktionsserie på DRs børnekanal Ramasjang, 'Oda Omvendt'.

En serie, hvor de har fået mulighed for at være involveret i alle aspekter: Fra manuskript til casting og sangtekster. En mulighed der er ret exceptionel for to nyuddannede manuskriptforfattere.

Arbejdet med indhold til børn har desuden været en drøm, der gik i opfyldelse for Ida Mule Scott:

- Der er sindssygt højt til loftet, når man skriver til børn. Hvis man sætter rammerne, så kan man få børnene med på hvad som helst.

- Vi sender ret mange danse-emojis til hinanden for tiden. Vi er ret glade! Iben Albinus Sabroe og Ida Mule Scott holder hænderne højt i vejret over arbejdet med 'Oda Omvendt' og de mange nye projekter på tegnebrættet. (Foto: Kasper Månsson © dr)

En kamp for børnenes krav på fantasi

Serien handler om, hvor vigtigt det er at give plads til børns fantasi og kreativitet i et samfund, der ellers er fokuseret på præstation og lydighed, ifølge de to manuskriptforfattere:

- Jeg er meget optaget af, hvad det er for et børneliv, vi tilbyder vores børn, fortæller Ida Mule Scott.

- I 'Oda Omvendt' er skurken er en pædagog, men pointen er ikke at pege fingre af pædagogerne. Det er tværtimod højere oppe i systemet, at reglerne udstikkes. Og derfor var det vigtigt, at pædagogen Balder i hvert afsnit understreger, at reglerne kommer fra 'allerhøjeste sted’.

De har begge børn og hver deres oplevelser med institutions- og skolesystemet. Oplevelser som de bruger kreativt i 'Oda Omvendt'.

Den første scene i det allerførste afsnit afspejler eksempelvis en oplevelse, som Ida Mule Scott havde til et forældreintromøde, da hendes ældste datter skulle begynde i 0. klasse.

Se scenen i videoen herunder, som er stærkt inspireret af det forældremøde, Ida Mule Scott var til ved sin datters skolestart:

Skolens opfordring til forældrene om at irettesætte deres børns tegnestil, når det ikke lignede virkeligheden, bekymrede Ida Mule Scott, startede datteren på skolen.

En måned senere havde klassen tema om ugler, og blandt rækkerne af tegninger af ens udseende brune ugler, hang der én knaldblå ugle. Det var hendes datters.

- Dér tænkte jeg, at det nok skulle gå alligevel, griner Ida Mule Scott stolt. Og lettet.

Drømmen vejer tungere end tryghed

I dag kan Ida Mule Scott og Iben Albinus Sabroe kalde sig succesfulde manuskriptforfattere, der står med flere tilbud på hånden, end de nødvendigvis lige har tid til.

Et luksusproblem.

Men det hele bunder i deres satsning for fire år siden. Et sats som var et tilvalg af drømmen - men også et fravalg af alt det sikre.

Ida Mule Scott sagde sit job op og Iben Albinus Sabroe sagde nej til et ellers sikkert karrierevalg:

- Jeg var faktisk i opløbet til at få en chefstilling på et magasin, og skulle tage stilling til, om jeg ville tage dét job, eller om jeg i stedet skulle tage et tre-ugers job, som en del af et skrivehold til en seriemorder-serie, fortæller Iben Albinus Sabroe.

Hun valgte seriermorder-serien til fordel for det sikre valg.

- Men jeg tænkte godt nok også 'Kommer jeg nogensinde til at klare det her?'. Men omvendt føltes det også helt forkert at sige ja til et sikkert job, som jeg også kunne have søgt fem år tidligere i min karriere, og som jeg så skulle opgive min drøm for.

Var det den rigtige beslutning for jer at droppe al trygheden i fast job og springe ud i noget helt nyt og usikkert?

- Ja, det må man sige. Det var det hele værd! Drømmen er blevet hverdag, siger Iben Albinus Sabroe.

- Som vores producer sagde:' Vi lever i Danmark og laver film og tv-serier. Hvis vi ikke har det sjovt, hvem skulle så have det sjovt?'

'Oda Omvendt' kan ses på Ramasjang på dr.dk/tv.