Scarlett Johansson og Disney slutter fred efter flere måneders bitter kamp om millioner af dollars

'Black Widow'-stjernen har indgået forlig vedrørende hendes løn for Marvel-filmen.

Scarlett Johansson har indgået forlig med Disney efter flere måneders stridighed. Her ses hun på den røde løber til BAFTA-prisen i London i februar 2020. (Foto: Toby Melville © Ritzau Scanpix)

- Jeg er glad for at have løst problemerne med Disney.

Det udtaler Hollywood-skuespilleren Scarlett Johansson, ifølge The Hollywood Reporter, efter hun i flere måneder har ligget i åben krig med det magtfulde filmselskab.

Det er den Disney-ejede Marvel-superheltefilm 'Black Widow' med Scarlett Johansson i hovedrollen, der har skabt striden mellem de to parter.

Filmen havde global biografpremiere den 9. juli. Men mere usædvanligt fik den samme dag også premiere på streamingtjenesten Disney+, hvor man kunne købe sig adgang til den.

'Black Widow' havde en stærk åbningsweekend, når man ser på biografsalget under corona-pandemien. Alligevel kalder finansmediet Forbes filmen for sommerens enten " mest succesfulde skuffelse" eller sommerens "mest skuffende succes", da filmens indtjening ligger i den lave ende af normen for Marvel-film. (© (C) Disney)

Og det er her, striden opstår.

For Scarlett Johanssons løn for filmen var i høj grad bundet op på, hvordan den klarede sig i biograferne.

Ifølge Wall Street Journal kan Disneys beslutning om at lade 'Black Widow' være tilgængelig på Disney+ have kostet skuespilleren omkring 50 millioner dollar i tabt fortjeneste, hvilket svarer til over 300 millioner kroner.

Det er altså ikke håndører, der er tale om.

Af samme grund valgte Johansson at sagsøge Disney for kontraktbrud i slutningen af juli.

Et 'ufølsomt' søgsmål

Ligesom Scarlett Johansson siger Disney i en pressemeddelelse, at de også er tilfredse:

- Jeg er meget glad for, at vi har været i stand til at komme til en fælles forståelse med Scarlett Johansson i forhold til 'Black Widow', udtaler Disneys bestyrelsesformand, Alan Bergman.

Selvom parterne nu er nået til enighed, startede de med at stå i hver deres hjørne af bokseringen.

- Dette søgsmål er sørgeligt og smerteligt, fordi det ufølsomt ser bort fra de forfærdelige og langvarige konsekvenser af covid-19-pandemien, sagde en talsmand for Disney, da striden startede.

Disney fortalte desuden, at Scarlett Johansson allerede havde modtaget 20 millioner dollars – godt 128 millioner kroner – for sit arbejde, og at "udgivelsen af Black Widow på Disney+ har forøget hendes muligheder for at tjene yderligere".

Scarlett Johansson fik dog stor opbakning fra sine Hollywood-kolleger, hvor blandt andre Jamie Lee Curtis, Jason Sudeikis og stjernen fra Marvels 'WandaVision', Elizabeth Olsen, bakkede Johanssons søgsmål op.

Scarlett Johanssons advokater lod sig i øvrigt heller ikke kue.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at Disney udgiver film som 'Black Widow' direkte på Disney+ for at forøge antallet af abonnenter og derved øge sin aktiekurs. Og at Disney gemmer sig bag covid-19 som en årsag til at gøre det, udtalte Scarlett Johanssons advokat John Berlinski ved sagens start.

- Men at ignorere kunstnerens kontraktlige ansvar for filmens succes for i stedet at fremme denne kortsigtede strategi er i strid med kunstnerens rettigheder, og det ser vi frem til at bevise i retten, slog han fast.

Ingen kender detaljerne

Nu melder partnerne så som sagt, at de er nået til enighed. Hvad den enighed mere specifikt går ud på, har de dog ikke offentliggjort.

Men samarbejdet har i hvert fald ikke taget mere skade, end at Scarlett Johansson fortsat kommer til at lave film med filmstudiet:

- Jeg er utrolig stolt over det arbejde, vi sammen har skabt igennem årene, og jeg har virkeligt nydt mit kreative forhold til holdet. Jeg ser frem til vores fortsatte samarbejde fremover.

Samme melding lyder fra Disney.

- Vi værdsætter hendes bidrag til Marvel Cinematic Universe og ser frem til at arbejde sammen på flere kommende projekter, heriblandt Disneys 'Tower of Terror'.

En film som Scarlett Johansson eftersigende både skal producere og spille med i, men som grundet stridighederne var i fare for at blive skrinlagt.

Hvad afgørelsen i sagen betyder for fremtidige Hollywood-kontrakter er ikke til at sige.

Men Johanssons advokat var i starten af sagen ret klar i spyttet:

- Dette vil helt sikkert ikke være sidste gang, at et Hollywood-talent udfordrer Disney og gør det klart, at Disney har en lovmæssig forpligtigelse til at overholde sine kontrakter.

Scarlett Johannson er ikke den eneste store Hollywood-profil, der har været stærkt utilfreds med filmstudiernes nye strategi, når det kommer til streamingplatformene.

Blandt andet var instruktøren af 'Tenet', Christopher Nolan, rasende over, at Warner Bros. annoncerede, at de også ville frigive flere film på deres streamingtjeneste samtidig med biografspremieren.

- Det er ikke sådan, du behandler filmskabere, stjerner og folk, der har ofret en masse på de her filmprojekter. De fortjener at blive konsulteret og talt med omkring, hvad der kommer til at ske med deres værker, sagde han dengang.

FacebookTwitter