Scarlett Johansson sagsøger Disney i opsigtsvækkende sag: Føler sig snydt for millioner

Der er dog absolut intet hold i søgsmålet, mener Disney og kalder det "ufølsomt" og "smerteligt".

Scarlett Johansson mener, at hun potentielt er gået glip af op mod 300 millioner kroner, fordi Disney udgav 'Black Widow' på Disney+ samtidig med biografpremieren. (Foto: Toni Anne Barson © (c) Getty images)

Den amerikanske skuespiller med de danske rødder, Scarlett Johansson, har en høne at plukke med et af verdens største og mest magtfulde filmselskaber, Disney.

Og derfor har den 36-årige skuespiller nu sagsøgt den store mediekoncern, skriver flere internationale medier, herunder Variety og BBC.

Sagen drejer sig om superheltefilmen 'Black Widow', som Scarlett Johansson spiller hovedrollen i.

Den fik premiere den 9. juli i biografer verden over. Men mere usædvanligt fik den samme dag også premiere på streamingtjenesten Disney+, hvor man kunne købe sig adgang til den.

I 'Black Widow' spiller Scarlett Johansson den russiske superhelt Natasha Romanoff. (Foto: SplashNews.com © Scanpix)

Og det er skuespilleren utilfreds med. Hun mener nemlig, at Disney dermed har brudt deres del af kontrakten ved ikke at lade filmen spille eksklusivt i biografen i en periode, før den blev tilgængelig hjemme i stuerne på Disney+.

For Scarlett Johanssons løn for filmen er i høj grad bundet op på, hvordan den klarer sig i biograferne. Ifølge Wall Street Journal kan Disneys beslutning om at lade 'Black Widow' være tilgængelig på Disney+ koste skuespilleren omkring 50 millioner dollar, hvilket svarer til over 300 millioner kroner.

Imponerende åbningsweekend

Marvels superheltefilm havde ellers en imponerende åbningsweekend for en verden ramt af corona.

Filmen indtjente 80 millioner dollar (500 millioner kroner) i åbningsweekenden i Nordamerika, hvilket gør den til den bedst indtjenende film siden marts 2020. Derudover indtjente Marvels superheltefilm 78 millioner dollar (488 millioner kroner) på verdensplan samt 60 millioner dollar (375 millioner kroner) på Disney+. Det skriver Variety.

Men derefter faldt biografsalget betragteligt, og lige nu har filmen filmen tre uger efter premieren indtjent 319 millioner dollar (to milliarder kroner) på verdensplan.

Selvom det lyder af meget, så er det faktisk langt fra andre Marvel-film, der har indtjent over en milliard dollar (6,25 milliarder kroner) på verdensplan.

Faktisk er 'Black Widow', hvor Scarlett Johansson spiller hovedrollen som den russiske superhelt Natasha Romanoff, på vej til at blive en af de dårligst indtjenende Marvel-film til dato.

Disney raser over søgsmål

At Scarlett Johansson har besluttet sig for at sagsøge Disney, der ejer Marvel, for at bryde deres kontrakt, falder ikke i god jord hos den amerikanske mediegigant.

Der er intet hold i dette søgsmål, skriver Disney i en meddelelse ifølge Variety.

- Dette søgsmål er sørgeligt og smerteligt, fordi det ufølsomt ser bort fra de forfærdelige og langvarige konsekvenser af covid-19-pandemien.

'Black Widow' havde en stærk åbningsweekend, når man ser på biografsalget under corona-pandemien. Alligevel kalder finansmediet Forbes filmen for sommerens enten " mest succesfulde skuffelse" eller sommerens "mest skuffende succes", da filmens indtjening ligger i den lave ende af normen for Marvel-film. (© (C) Disney)

Disney skriver også, at Scarlett Johansson allerede har modtaget 20 millioner dollars for sit arbejde, og at "udgivelsen af Black Widow på Disney+ har forøget hendes muligheder for at tjene yderligere".

Men den argumentation giver Scarlett Johanssons advokat ikke meget for.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at Disney udgiver film som 'Black Widow' direkte på Disney+ for at forøge antallet af abonnenter og derved øge sin aktiekurs. Og at Disney gemmer sig bag covid-19 som en årsag til at gøre det, udtaler Scarlett Johanssons advokat John Berlinski.

- Men at ignorere kunstnerens kontraktlige ansvar for filmens succes for i stedet at fremme denne kortsigtede strategi er i strid med kunstnerens rettigheder, og det ser vi frem til at bevise i retten.

- Dette vil helt sikkert ikke være sidste gang, at et Hollywood-talent udfordrer Disney og gør det klart, at Disney har en lovmæssig forpligtigelse til at overholde sine kontrakter, lyder det yderligere fra Scarlett Johanssons advokat.

Medieanalytiker: En usædvanlig sag

Sagen mellem Scarlett Johansson og Disney er en usædvanlig sag ifølge medieanalytiker Claus Bülow Christensen, der følger de store mediegiganter tæt.

- Det vil undre mig meget, hvis Disney ikke har dækket sig ordentligt ind med deres kontrakter. Men omvendt ville Scarlett Johansson nok ikke tage dette drastiske skidt, uden at hendes advokater finder grund til søgsmålet.

Han lægger især mærke til Disneys ret bidske svar på søgsmålet fra den amerikansk-danske skuespiller.

- Mellem linjerne siger Disney, at søgsmålet er hysterisk. Og "hvad i alverden bilder hun sig ind" i disse corona-tider, hvor biograferne har været hårdt ramt.

- Men Scarlett Johansson har en pointe i, at Disney selvfølgelig har brugt 'Black Widow' til at drive flere kunder ind i Disney+-butikken. Hvis hun ikke er blevet kompenseret for det, så skal Disney skynde sig at punge ud, så de kan få lukket den sag. Det støjer simpelthen for meget, siger Claus Bülow Christensen.

FacebookTwitter