Se listen: Her er de film, du skal glæde dig mest til i 2020

Filmanmelder Per Juul Carlsen ser frem mod filmåret 2020. Og der er nok at glæde sig til.

'Krudttønden' er én af de film, du godt kan glæde dig til at se i 2020, mener DR's Per Juul Carlsen. (© SF film)

Et dystopisk sci-fi-univers. En dansk animationsfilm med kæmpe-ambitioner. Og en storfilm om terrorangrebet i København i februar 2015.

Der er rigeligt med filmiske perler at se frem til i 2020, hvis man spørger DR's filmekspert og anmelder, Per Juul Carlsen.

Nedenfor giver han sine bud på de film, du bør glæde dig allermest til.

Drømmebyggerne - premiere 6. februar 2020

'Drømmebyggerne' er instrueret af Kim Hagen Jensen, der tidligere har lavet storyboards til blandt andet animationsfilmen 'Vitello'. (© SF Studios)

- Det er en dansk tegnefilm, der forsøger at tage kampen op med Disney og Pixar. Den fortæller om pigen Minna, som opdager, at der står drømmebyggere bag drømme.

- Den ser ret flippet og flot ud, så jeg er spændt på at se, om dansk film kan præstere noget animation, der kan fange et internationalt publikum også. Især Disney trænger virkelig til at blive udfordret på deres måde at fortælle historier på, så det ville være skønt.

Monos - premiere 6. februar 2020

'Monos' havde verdenspremiere på Sundance-filmfestivalen i januar 2019, men den rammer først de danske biografer i februar 2020. (Foto: pressebillede © Angel Films)

- Filmen er af brasilianske Alejandro Landes, og det skulle være en meget smuk og syret film. Den handler om otte børn med våben, der bliver hyret til at tage sig af en amerikansk dame, der er taget som gidsel. Den skulle være en meget speciel, billedmæssig oplevelse.

- Landes er et ret ubeskrevet blad, men filmen har allerede gjort stort indtryk på diverse festivaler, og den vandt også priser på Sundance-festivalen i 2019.

Krudttønden - premiere 5. marts 2020

Nikolaj Coster-Waldau medvirker i 'Krudttønden', der er instrueret af Ole Christian Madsen. (© SF film)

- Jeg glæder mig meget til Ole Christian Madsens 'Krudttønden'. Det er en film, der tager udgangspunkt i terrorangrebet på kulturhuset Krudttønden og Københavns Synagoge i februar 2015, og den fortæller fire sideløbende historier, der er krydsklippet mellem hinanden.

- Den belyser historien fra fire forskellige synsvinkler: Både Omar El-Husseins, den dræbte filminstruktør Finn Nørgaards samt en agents og en betjents synsvinkel.

- Jeg elsker danske film, der tør stikke fingrene ned i noget nutid og provokere folk. Og det her er et ømtåleligt emne, som vi bruger enormt meget tid på at tale om, men som der ikke bliver lavet så mange film om. Det laver Ole Christian Madsen om på med 'Krudttønden'.

Tenet - premiere 16. juli 2020

John David Washington, som er kendt fra Oscar-vinderen 'BlacKkKlansman', spiller hovedrollen i 'Tenet', der også har navne som Robert Pattinson og Michael Caine på rollelisten. (© Warner Bros.)

- Christopher Nolan fik en del omtale, da det kom frem, at 'Tenet' blandt andet blev optaget ved havvindmølleparken Rødsand 2, der ligger ud for Rødbyhavn og Nysted på Lolland. Det er en agent-historie, men ellers ved vi ikke ret meget om filmen.

- Men Christopher Nolan er både en mand med mod og visioner. Han har altid et eller andet i lommen, som vi ikke har set før. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at 'Tenet' bliver en af de mest visionære filmoplevelser i 2020. Måske netop, fordi vi ikke ved mere, end vi gør pt.

Druk - premiere 3. september 2020

Mads Mikkelsen spiller hovedrollen i 'Druk', der desuden har blandt andre Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe og Magnus Millang i de bærende roller. (Foto: Henrik Ohsten © Nordisk Film)

- Det er en film, Thomas Vinterberg har talt om i en del år. Den handler om en gruppe gamle venner, der eksperimenterer med at have en brandert på hele tiden. Det er en film, der vil belyse det positive ved alkohol. Det, synes jeg, er dejligt i en tid, hvor alkohol for det meste altid bliver italesat som noget problematisk.

- Vinterberg er vokset op i en tid, hvor man godt kunne sidde og drikke en øl i det fri uden problemer, men hvis man gør det i dag, bliver det tit set som taberadfærd. Han har selv kaldt filmen en slags hyldest til druk.

Dune - premiere 17. december 2020

Timothée Chalamet spiller hovedrollen i 'Dune'. Han fik sit helt store gennembrud, da han i 2017 medvirkede i det romantiske drama 'Call Me by Your Name'. Her blev han Oscar-nomineret for sin rolle som 17-årige Elio, der forelsker sig i 24-årige Oliver. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

- Det er en science fiction-film baseret på Frank Herberts roman (på dansk 'Klit') fra 1965. Den blev i 1984 filmatiseret af David Lynch, men hans filmselskab gav ham ikke lov til at lave filmen, som han ville.

- Det er Denis Villeneuve, der tager sig af filmatiseringen i denne omgang. Han har vist sit værd som science fiction-filminstruktør - blandt andet med 'Arrival' og 'Blade Runner 2049' - så jeg tror,at han formår at få gjort 'Dune' til en fantastisk filmoplevelse.

Facebook
Twitter