Selv skuespillerne er forvirrede over årets mest ventede film: 'Den er helt utroligt kompliceret'

Filmen 'Tenet' var lidt svært at forstå for selv flere af filmens hovedpersoner, men det er også det, der gør instruktøren enestående.

John David Washington, søn af skuespilleren Denzel Washington, spiller hovedrollen i 'Tenet'. (© SF Film/Warner Bros. Pictures)

Forventningerne til Christopher Nolan og hans hemmelighedsfulde film 'Tenet' er sindssygt høje.

Frem til dagens premiere har fans spekuleret i, hvad filmen egentlig handler om, og hos biograferne bider man negle og håber, at 'Tenet' bliver filmen, der skal få folk tilbage foran lærredet efter coronanedlukningen og en publikumssløv sommer.

Hvis man spørger tre af Hollywood-skuespillerne, der spiller de største roller i 'Tenet', så forsikrer de, at filmen vil kunne sparke gange i de coronahærgede biografer.

- Vi er mange, der sulter efter at se film i øjeblikket. Det gør vi for at få det, der ellers sker i verden, lidt på afstand, siger Elizabeth Debicki, der spiller Kat i 'Tenet', og som snart skal spille prinsesse Diana i 'The Crown'.

- Jeg ved, jeg er forudindtaget, men jeg synes, den her film er perfekt til for alvor at åbne biograferne, fordi den er intens, figurerne er komplekse, og så er genren et mashup af thriller, scifi og spionagefilm.

Australske Elizabeth Debicki spiller Kat i 'Tenet'. (© SF Film/Warner Bros. Pictures)

Hovedrollen i 'Tenet' bliver spillet af John David Washington, der for alvor brød igennem i Spike Lees film 'BlacKkKlansman', hvor han spillede den sorte amerikanske betjent, der infiltrerede en lokal Ku Klux Klan-gruppe.

I 'Tenet' spiller han en unavngiven protagonist bevæbnet med ét ord – nemlig Tenet, som skal redde verden fra dens undergang. Men det er i en verden, hvor handlinger ikke altid følger det tidsbegreb, vi er vant til.

Lyder det lidt mærkeligt, så fortvivl ikke, for det har også gjort anmelderne og skuespillerne forvirrede.

Guardians anmelder skriver, at "der er noget irriterende ved en film, der insisterer på at fortælle om sin pseudo-videnskab samtidig med, at man indrømmer, at man som seer sikkert overhovedet ikke har forstået noget som helst." Og BBC's anmelder skriver, at historien er "forvirrende" i første halvdel af filmen.

Selv John David Washington og hans medskuespiller Robert Pattinson, der i 'Tenet' også forsøger at sætte en stopper for verdens undergang, havde svært ved at få det helt på plads – selv efter optagelserne var færdige.

- Det er lidt mærkeligt, for første gang jeg læste manuskriptet, følte jeg, at jeg havde forstået det. Men når man så spiller sin egen rolle, så er det helt utroligt kompliceret.

- Når vi havde skudt en scene, kunne jeg tænke: "Okay, nu forstår jeg det", men et par sekunder efter kunne jeg igen tænke, at jeg ikke havde forstået noget alligevel, siger Robert Pattinson, der i forbindelse med et tidligere interview måtte spørge sin assistent til råds om, hvad han overhovedet skulle sige, hvis han blev spurgt om filmens handling.

Men efter at han for nogle dage siden så filmen i sin helhed, er han blevet mere sikker i, hvad det egentlig er, der foregår i 'Tenet'.

- Det er ikke så kompliceret, at du står af, men det er kompliceret nok til at du forsøger at finde hoved og hale i det. Det er lidt som i filmen 'Inception' (tidligere Christopher Nolan-film, red.), hvor det nogle gange er lidt uden for rækkevidde, men hvor Nolan spiller et spil med sit publikum.

- Han kan noget, der er meget sjældent, fordi han er så selvsikker i den måde, han skaber film på. Han gambler, men alligevel laver han store blockbuster-film – og derfor stoler man på ham, siger Robert Pattinson.

Robert Pattinson spiller Neil i 'Tenet'. Briten har også haft roller 'Twillight'- og 'Harry Potter'-filmene. (© SF Film/Warner Bros. Pictures)

John David Washington fortæller også, at manuskriptet i begyndelsen forvirrede ham, og at handlingen kan være lidt svært at forstå, hvis man forsøger at få den til at presse den ned i en klassisk, lineær fortælleform. Men det helt særlige ved Christopher Nolan er ifølge skuespilleren, at han blander genrerne, skaber dragende billeder og scener - og at han frem for alt fortæller en god historie.

- Hvis du åbner dig og lader dig rive med ind i Nolans univers, som man altid skal med hans film, og investerer sig i figurerne, så har man en klar fornemmelse af, hvad der sker, siger John David Washington.

Dele af 'Tenet' er optaget på Lolland og ude i Østersøen. Men filmen foregår også i andre nordeuropæiske lande. (© SF film)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter