Selvmordsserie udsat for massiv kritik: Nu ændrer Netflix i kontroversiel scene

Efter råd fra eksperter har streamingtjenesten valgt at redigere i en selvmordsscene fra populær ungdomsserie.

Skuespilleren Katherine Langford (til venstre) spiller rollen som Hannah Baker i serien. (Foto: Beth Dubber/Netflix)

'13 Reasons Why' har været omdiskuteret lige siden sin første sæson i 2017.

Her begår teenageren Hannah selvmord i et badekar, og den fiktive scene har vist sig at være så kontroversiel, at Netflix nu har valgt at redigere i scenen, inden streamingtjenesten lancerer tredje sæson senere på sommeren.

- Mens vi er i gang med at forberede lanceringen af sæson tre, har vi været meget opmærksomme på debatten, der har været omkring serien. Derfor har vi i samråd med lægefaglige eksperter valgt at redigere i scenen i første sæson, hvor Hannah begår selvmord, udtaler Netflix i en pressemeddelelse ifølge Variety.

Ifølge Variety er scenen med Hannah i badekarret helt taget ud. Nu ser man i stedet teenage-pigen stirre ind i spejlet, inden man i næste scene ser hendes forældres reaktion.

Meldingen kommer efter længere tids diskussion vedrørende serien, der har fået den danske titel 'Døde piger lyver ikke'.

Netflix bekræfter over for dr.dk, at ændringen vil gælde i alle lande.

Undersøgelse: Selvmordsrate steg efter første sæson

En amerikansk undersøgelse viste tidligere på året, at selvmordsraten steg med 28,9 procent hos de 10 til 17-årige amerikanske drenge i måneden efter udgivelsen af serien, der udkom den 31. marts 2017.

Serien er også blevet mødt af kritik fra blandt andet Mental Health America og Parents Television Council (Forældrenes tv-råd), der mener, at serien glorificerer selvmord.

Og nu har Netflix har altså valgt at lytte til kritikken:

- Vi tror på, at denne redigering (af serien) vil gøre mest muligt godt for det størst mulige antal mennesker samtidig med, at vi mindsker risikoen for særligt sårbare unge seere, lyder det i udtalelsen fra Netflix.

Ekspert: 'Bedre sent end aldrig'

Netflix' initiativ bliver hilst velkommen af Britt Morthorst, som er post.doc. ved Forskningsenheden for Børne- og Ungdomspsykiatri ved Region Hovedstaden.

- Jeg tænker, det er en rigtig god idé og en rigtig klog beslutning at fjerne scenen. Fordi på den måde får vi den her metodebeskrivelse fjernet, der viser, hvordan man kan tage livet af sig selv i et badekar, som Hannah Baker gør i serien. Så det er bedre sent end aldrig. Vi må godt blive klogere alle sammen, siger hun og uddyber:

- Vi ved fra videnskabelige undersøgelser, at hvis selvmordsadfærd bliver italesat som en løsning i film, tv-serier og andre medier, kan det for sårbare individer også blive løsningen. Hvis budskabet derimod er, at der er hjælp at hente, kan det have en beskyttende effekt.

Hun er glad for, at det også kommer til at gælde i Danmark.

- Det er da dejligt, at de også følger eksperternes råd herhjemme. Netflix i Danmark har allerede fulgt eksperternes råd ved at sætte et nummer til Livslinjen ind i serien og italesætte, at man skal se serien med andre. For det er jo et yderligere problem, at unge bingewatcher serien alene på værelset uden at tale med nogen om, hvad de ser, siger hun.

Hvad med filmbranchens kunstneriske frihed til at lave det, de vil?

- Vi ønsker på ingen måde at fratage nogens kunstneriske frihed. Men vi ønsker noget helt almindelig omtanke i forhold til, hvordan kan det her adresseres, og derfor mener jeg, det er det rigtige at ændre sådanne scener til fordel for at passe på børn og unge og mennesker i det hele taget, som er sårbare.

Skal man så helt lade være med at have selvmord som tema i serier fremover?

- Nej. Det er ikke, fordi vi ikke skal tale om de her ting, for vi vil godt tale om, at mennesker kan have det svært, og at vi alle kan blive ramt af livet.

- Men vi vil bare tale om det på en måde, så vi italesætter, at der er et alternativ. Det problematiske ved scenen er, at detaljer omkring metoden ikke er væsentlig, men at man alligevel har valgt at vise det i detaljer, siger Britt Morthorst, som også har været konsulent på DR, hvor hun skulle sikre, at guidelines blev overholdt ved følsomme emner.

Facebook
Twitter