SELVPORTRÆT Emma fra ’Skam’: Alt er blevet helt vildt weird, efter jeg kom med i serien

Du kender hende nok bedst som Emma fra ’Skam’. DR har mødt Norges nye stjerneskud Ruby Dagnall, der er 16 år og meget overvældet over al opmærksomheden.

16-årige Ruby Dagnall var vant til uden problemer at kunne spadsere fra Oslo Centralstation til den nærliggende busterminal, uden at nogen lagde mærke til hende.

Men så fik hun en rolle i NRK’s successerie ’Skam’ - i seriens tredje sæson.

Og nu er intet som før.

Hun kan ikke længere bevæge sig rundt i den norske hovedstad, uden at nogen spørger, om hun ikke er hende Emma fra ’Skam’. Hun er endda blevet nødt til at lukke sin Instagram-konto, fordi interessen har været for stor til, at hun kunne overskue det.

Inden Ruby Dagnall kom med i 'Skam', lå der kun sjældent beskeder til hende på Facebook, når hun vågnede om morgenen og kiggede på sin telefon. Nu kan der ligge op til 200 ulæste beskeder.

- Det er mega mærkeligt, siger hun, da DR møder hende på et kontor i København.

Selvom hun har mange interviews på programmet i forbindelse med premieren på filmen 'Rosemarie og gartnerens hemmelighed', svarer hun beredvilligt - og småfnisende - på alle spørgsmål.

- Jeg fik mellem 500 og 600 venneanmodninger på Facebook, da det kom frem, at jeg skulle være med i 'Skam', og jeg er overhovedet ikke vant til at få anmodninger fra nogen, jeg ikke kender i forvejen, siger hun.

Et dobbeltliv

Især når hun går gennem Oslo med Marlon Langeland, der spiller Jonas i serien, er det helt vildt, fortæller hun.

- Jeg tænker, at det her er vildt mærkeligt for mig. Men for ham må det jo være helt vildt sygt, siger hun og griner lidt af situationen og retter på sit korte hår, der sammen med hendes skuespilevner har fået mange til at sammenligne hende med skuespillerinden Natalie Portman.

Ruby Dagnall spiller i 'Skam' pigen Emma, der ligesom resten af slænger, går på gymnasiet Hartvig Nissens Skole i Oslo. Hun har i øvrigt et godt øje til Isak, som er hovedpersonen i tredje sæson. (© NRK)

- Der kommer en masse hen til en og vil tage billeder, og det er helt vildt weird for mig. Nogle gange tænker jeg, hvor mange forskellige billeder, der ligger af mig på forskellige telefoner. Der er så mange, jeg overhovedet ikke kender, som har fået taget billeder af mig.

- Det er som om, jeg har et dobbeltliv, hvor jeg nogle gange er til pressekonferencer, og andre gange bare er hjemme og laver det samme som før, siger hun.

Fik filmrolle ved et tilfælde

Ruby Dagnall blev skuespiller ved lidt af et tilfælde.

Faktisk havde hun ingen planer om at gå den vej overhovedet, da hun som 14-årig fik sin første rolle - rollen som den forældreløse pige Rosemarie i den norsk-danske co-produktion ’Rosemarie og gartnerens hemmelighed’, som hun i går præsenterede i Grand Teatret i København, da den havde dansk premiere.

’Rosemarie og gartnerens hemmelighed’ handler om den forældreløse pige Rosemarie (Ruby Dagnall), der som spæd blev efterladt på et toilet. 16 år senere vil hun forsøge at finde sine biologiske forældre med hjælp fra journalisten Unn Tove (Tuva Novotny). (© Scanbox)

Rollen fik hun, da et filmhold kom forbi hendes skole for at dele papirlapper ud om en casting. Samme dag skulle hun og hendes veninder til håndboldtræning – tilfældigvis i samme hal, som castingen fandt sted.

- Vi tog lidt tidligt af sted, fordi vi fik tidligt fri, og så gad vi ikke tage hjem inden træningen. Vi blev enige om at tage til casting. Det var sindssygt cool, og så kom jeg videre, selvom jeg egentlig ikke havde nogen planer om, at jeg skulle være skuespiller.

Castingen resulterede i en hovedrolle i ’Rosemarie og gartnerens hemmelighed’, og allerede nu efter den norske premiere, kalder den norske avis VG hende for ”Norges nye stjerneskud”.

- Det hele er så rart, siger hun på norsk, men kommer i tanke om, at rart på norsk har en anden betydning, og retter til det danske "mærkeligt".

- Jeg ved ikke rigtig, hvordan jeg skal tage imod den ros andet end at sige tak. Men jeg vil jo egentlig gerne sige mere end bare tak. Men det betyder så vældig, vældig, vældig meget for mig, siger Ruby Dagnall.

Stor forskel på at lave film og 'Skam'

Allerede inden filmen kom i biografen i Norge, blev hun kontaktet af NRK, der ville have hende med i tredje sæson af ’Skam’, hvilket hun sagde ja til.

Selvom serien på rekordtid er blevet kult både i Danmark og i Norge - og ikke kun blandt de teenagere, der i udgangspunktet er seriens målgruppe - har det været meget anderledes at medvirke i den end i storfilmen 'Rosemarie og gartnerens hemmelighed'.

Hvor der på filmoptagelserne var en hær af folk omkring spillerne til at ordne make-up og tøj, er forholdene anderledes beskedne på optagelserne af 'Skam'.

Her spørger filmholdet, om det er okay, at skuespillerne beholder deres egne sko på under optagelserne. Der er stort set ingen forberedelsestid for skuespillerne. De sminker som regel sig selv – måske med lidt hjælp fra sminkører fra NRK - og så sidder skuespillerne og spiser deres madpakker, mens resten af holdet optager.

'Skam'-holdet fester sammen

Desuden kender Ruby Dagnall flere af statisterne og lærerne, som spiller med i ’Skam’.

NRK har nemlig også hyret rigtige lærere og elever fra Hartvig Nissens Skole til ’Skam’, hvor Ruby Dagnall i øvrigt også selv er elev.

Vilde, der her sidder til konsultation hos skolelægen, er Ruby Dagnalls yndlingskarakter i 'Skam'. (© NRK)

Og sammenholdet er stort for skuespillerne, fortæller hun. Når optagelserne er overstået, ender det tit i en vors (en opvarmningsfest til en senere fest), som karaktererne i ’Skam’ også jævnligt tager til.

At 'Skam' også er blevet så stor en succes i Danmark, er kommet helt bag på Ruby Dagnall.

Hun troede kun, det ville være et par stykker, der så med, fordi serien indeholder så mange norske udtryk - som for eksempel russ – som ikke umiddelbart ville give mening for danskere.

- Men serien bliver lagt på nettet i små bidder, og det taler virkelig meget til vores aldersgruppe, og så tror jeg, at vores målgruppe virkelig trænger til noget nyt – i hvert fald i Norge.

Hvilken rolle fra ’Skam’ minder du selv mest selv om?

- Det vil nok være Eva eller Noora. Eva er nok en af dem, der er mest almindelig. Jeg håber i hvert fald ikke, at jeg minder om Emma.

Hvorfor ikke?

- Det er sjovt at spille hende. Men hvis jeg skulle være sammen med hende, så havde jeg virkelig lyst til at slå hende. Hun virker irriterende, socialt svag og helt... neeeej, siger hun.

Interviewet er forbi, og Ruby Dagnall skal ud at shoppe i Larsbjørnsstræde i København - en tur, der nok vil minde om den fra Oslo Centralstation til busterminalen.

DR3 viser første og anden sæson af 'Skam' fra 1. december.

Fem detaljer om Ruby Dagnall

  • Ruby Dagnall er født i Oslo og går selv på Hartvig Nissens Skole, hvor ’Skam’ er optaget.

  • Hun er med i tredje sæson af NRK’s serie, som i øjeblikket bliver vist på det norske svar på DR. Knap 3 ud af 10 af seerne er danske, oplyser NRK.

  • Ruby Dagnall er netop nu biografaktuel i filmen ’Rosemarie og gartnerens hemmelighed’, som handler om en pige, der leder efter sine biologiske forældre. På rollelisten er også Tommy Kenter.

  • Den norske skuespiller skal senere spille med i en forestilling på Nationaltheatret i Oslo, selvom hun ikke er uddannet skuespiller.

  • Ruby Dagnall er tosproget, da hendes mor er engelsk. Hun drømmer om at få en rolle i en udenlandsk film.