SELVPORTRÆT Mille Dinesen: Jeg vil gerne være det dumme, dumme svin

Mille Dinesen finder ro i Brumleby i København, hvor hun har boet hele sit liv. Kun en rolle i Hollywood kan få hende væk derfra. .

Oppe fra et vindue på første sal i blok P i Brumleby i København stikker Mille Dinesen hovedet ud og råber et opstemt hej.

Lige i øjeblikket har hun travlt. Hun er i fuld gang med at lancere sin nye sundhedsbog og en blog, og så er hun selvfølgelig også i gang med at træne til aftenens ’Vild med dans’, hvor hun skal danse jive med Mads Vad.

Hun er "helt på røven over", hvor sjovt det er. Hun ved godt, at det lyder som en "total kliché", men det med alle de trin og bounces gør, at hun stort set ikke tænker på andet end dans.

Flytter aldrig hjemmefra

Hun er lige kommet fra ’Vild med dans’-træning, da vi møder hende hjemme i hendes lejlighed i Brumleby, der ligger på Østerbro.

De gamle rækkehuse blev bygget til arbejderklassen som konsekvens af koleraepidemien i 1853 og har fungeret som boliger lige siden. Det er her, at Mille Dinesen har boet hele sit liv, og det har hun tænkt sig at blive ved med.

- Jeg flytter ikke herfra. Først når jeg skal sådan rigtig herfra, siger hun.

Mille Dinesens første år foregik i blok Q. Derefter flyttede familien til blok D, hvor hun boede det meste af sit liv, hvorefter hun flyttede sammen med sin daværende kæreste i blok B. Nu bor hun i en lys lejlighed med egen have i blok P. Her har hun boet i fem år. Og hun elsker det.

"Christiania 2" har gjort Mille til Mille

Den lille landsby, der er klemt inde bag Parkens høje tribuner og Østerbros høje etageejendomme, har nemlig haft en helt særlig betydning for hendes liv. Allerede fra dengang Mille Dinesen var barn, og Københavns politikere ville rive det smadrede kvarter ned, som gik under navnet ”Christiania 2”.

- Alle beboerne havde et fælles mål om, at man skulle bevare Brumleby på beboernes betingelser. Det gør virkelig noget fantastisk ved mennesker, at man har et fælles mål, og det mærkede jeg som barn. Selvom vi var en blandet flok af originaler, så var der plads til alle, siger hun.

Elskede mod sin vilje at gå i privatskole

Brumleby har derfor præget Mille Dinesen og hendes syn på verden.

Da hun skiftede folkeskolen ud med en privatskole, hadede hun sig selv, fordi hun meget bedre kunne lide at gå på privatskole. For folkeskolen er jo det sted, hvor der er plads til alle – lidt ligesom hjemme i Brumleby. Også tykke, tynde, rige og fattige samt Skriger-Inger, Smukke-Henning, Beton-Ulla og Indianer-Per, som boede der, mens hun var barn.

- Man kan sige, at jeg er dannet af miljøet her – både politisk og i forhold til min karriere som skuespiller. Jeg begyndte med at lave kabaret for at bevare Brumleby, og det var dét, der fik mig til at starte i teaterklubben Gawenda, og som senere fik mig ind på Statens Teaterskole.

Hvis ikke Brumleby - så Hollywood

I stedet for at blive revet ned blev Brumleby renoveret, men stedet har stadig en særlig fællesskabsfølelse, som får Mille Dinesen til at slappe af.

- Hele mit liv er på mange måder sådan her, siger hun, mens hun hæmningsløst svinger sine arme.

- Jeg nyder faktisk ret meget min base her. Der er en del af mig, der har brug for stabilitet, og det får jeg her, siger hun.

Der er dog én ting, som kan få hende til at opgive de lange rækkehuse på det indre Østerbro. Og det er en rolle i Hollywood.

- Jeg vil gerne være med i en konge-tv-serie. Men hvis jeg skal vælge én bestemt rolle, så vil jeg gerne spille Frank Underwood fra ’House of Cards’. Jeg vil gerne være det dumme, dumme svin, sådan en forbryder. Det kunne sgu være sjovt.

Hvorfor?

- Det har noget med, at jeg godt kunne tænke mig at være inde i hjernen på sådan en skiderik, som man ikke kan lade være med at følge og holde af. Det er en anden type end de karakterer, jeg har spillet indtil nu. Hvis sådan en rolle kommer, så vil jeg rigtig gerne flytte fra Brumleby og til udlandet.

Fem detaljer fra Mille Dinesens liv

  • Mille Dinesen er 42 år. Hun har altid boet i Brumleby i København og bor der stadig.

  • Hun blev kendt fra filmen ’Nynne’ fra 2005 og har siden blandt andet spillet skolelærer i TV 2-serien ’Rita’.

  • Hun er uddannet fra Statens Teaterskole i 2004.

  • Da Mille Dinesen lige var begyndt med sin skuespilleruddannelse, fik hun at vide, at hun angiveligt havde sklerose, da hun havde en summende fornemmelse i benet. Hun har ikke haft symptomer på sygdommen siden og har aldrig fået medicinsk behandling.

  • Beskeden fik hende til at lægge sin livsstil om, så hun blandt andet tager en slurk hørfrøolie og fiskeolie hver morgen. I bogen ’Min egen vej – Inspiration til et sundt liv i balance’, som udkom i tirsdags, skriver hun om livsstilsændringen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk