SELVPORTRÆT Natalie Madueño: Jeg har ikke vænnet mig til at se mig selv på tv

Natalie Madueño fik sin tv-debut, mens hun stadig gik på Teaterskolen. Hun elsker at se serier, og føler at mange kvinderoller tit bliver stereotype og låste.

Den danske skuespiller Natalie Madueño har travlt. Hun har lige medvirket i spillefilmen 'Swinger', og på søndag kan hun ses i anden sæson af tv-serien 'Bedrag' på DR1. Efternavnet har hun fra sin far, og hendes navn har tit voldt folk problemer at udtale.

Har folk haft svært ved at udtale dit navn og måske kommet til at kalde dig noget forskelligt gennem tiden?

- Årh, der er alt fra Nadja til Natalie, til Natascha. Jeg tror, jeg har heddet rigtig mange ting hele vejen gennem mit liv. Jeg er begyndt at holde op med at rette folk. Jeg tror godt, at jeg kan lære folk at sige mit navn rigtigt på et eller andet tidspunkt. Det håber jeg.

”Jeg troede, jeg skulle være dyrlæge”

Som barn drømte Natalie Madueño om at være dyrlæge, men hun mistede hurtigt interessen og kastede sig over skuespillet.

Hvorfor blev du egentlig skuespiller – har du altid vidst, du ville være skuespiller?

- Nej, absolut ikke. Jeg havde altid troet, jeg skulle lave noget med dyr. Jeg troede, jeg skulle være dyrlæge i mange år, og så fandt jeg ud af, at man også skulle aflive dem. Den tanke brød jeg mig ikke om, så jeg droppede det, da jeg var omkring en 8-10 år gammel. Så ville jeg gerne være arkæolog, palæontolog, astrolog og zoolog. Jeg har virkelig ønsket at arbejde med sådan nogle nørdede ting, fordi jeg elsker at nørde og sætte mig ind i noget.

Er det også nørdet at være skuespiller?

- Jamen det er det jo. Jeg tror, det er derfor, at jeg som 14-15-årig tænkte, at skuespillet egentlig var meget sjovt. Det gik fra at være en hobby i gymnasiet til at blive noget, jeg gerne ville. Og det er klart, der er noget med det der nørderi og det med at få ny viden, som jeg også ville meget som barn. Jeg tror, det er den der nysgerrighed, som virkelig tænder mig i mit arbejde.

Debut i ’West Side Story’

Selvom Natalie Madueños første optræden i folkeskolen ikke blev en succes, fik hun alligevel smag for skuespillet.

Du havde din skuespildebut i folkeskolen, hvor du var med i ’West Side Story’?

- Ja, og det var en alternativ udgave af ’West Side Story’ - det skal lige siges, for jeg tror virkelig ikke, det har været særligt godt. Men det var noget med nogle Michael Jackson sange, vi selv skrev om og blandede med musik fra ’West Side Story’. Det var virkelig alternativt, men virkelig sjovt.

Kan du huske kostumerne og opsætningen til selve stykket?

- Meget svagt. Men jeg kan huske, at jeg tænkte ’Det her, det er ret fedt, og det bliver sikkert rigtig underholdende’. Under forestillingen kan jeg så huske, at jeg kiggede ned på nogle af forældrene, der sad og kiggede ned på deres ure. Det var sådan en helt klassisk skoleforestilling, der varede lidt for lang tid, men vi havde det rigtig sjovt, og jeg synes, det var rigtig fedt at lave. I den alder var det bare fantastisk at få lov til at lave noget andet end bare at sidde og læse. Det var ligesom sådan et afbræk fra de der lidt kedelige skoledage.

”Jeg havde kun haft tre dages filmundervisning på fire år”

Natalie Madueño fik rollen som Claudia i 'Bedrag', mens hun stadig gik på teaterskolen. Hun kan tydeligt huske hvordan det var at optage den første scene af serien.

’Bedrag’ var din første store produktion. Kan du huske de følelser, du havde i kroppen den første dag?

- Jeg kan fuldstændig huske det. Jeg var så nervøs. Jeg skulle møde klokken otte om morgenen. Vi skulle lave en udendørs scene, som ikke var så lang. Mit hjerte hamrede hele morgenen. Så cyklede jeg derhen, og kunne godt se, at jeg var i alt for god tid. Jeg vidste ikke, hvem jeg skulle henvende mig til, da jeg kom derhen, men de tog virkelig hånd om mig.

- Nervøsiteten forsvandt stille og roligt, men kom så igen hver gang der blev sagt ’tak’. Sådan havde jeg det faktisk det første lange stykke tid. Det var jo så nyt for mig. Jeg havde ikke rigtig lavet sådan noget før. Mange andre på Teaterskolen havde haft mere filmundervisning end mig. Jeg havde kun haft tre dages filmundervisning på fire år. Jeg var skide nervøs for, om jeg overhovedet kunne finde ud af det.

Kvinderoller bliver tit stereotype og låste

Natalie Madueño blev som ung 'Københavnsk Mester' i skydning, og hun kunne godt tænke sig at have en rolle, hvor hun fik lov til at slås og bære våben. Hun føler, der er mange kvinderoller, der desværre tit bliver enormt stereotype og låste.

- Med Claudia i ’Bedrag’ ville vi lave en karakter, som ikke var en stereotypisk karrierekvinde, som man ofte ser på film og tv. Vi prøvede at trække karakteren ud i nogle retninger, men alligevel kom der en artikel om, at nogen synes hun var et eksempel på, at en karrierekvinde og en god mor ikke kunne hænge sammen, altså et lidt stereotypisk billede på en kvinde! Det kan jeg huske, at jeg blev lidt frustreret over og jeg tænkte ’årh, hvor er det ærgerligt, når vi faktisk forsøgte at skabe en moderne karakter, som er mor og for hvem det ikke er et problem, at hun også er karrierekvinde.

- Vi prøvede at give hende nogle anderledes kvaliteter, en mere kompleks dualitet og en mere slumpen moral end man ofte ser. Kvinderoller med dualitet, kompleksitet i dansk film/tv kunne jeg godt tænke mig, at der kom flere af. Det er som om, at der er lidt lang vej igen, før vi får det, som jeg egentlig lidt hader at sige, men ligestilling på det punkt.

Kan du komme med et konkret eksempel til den dualitet du efterspørger?

- Jamen det kunne for eksempel være, når der laves krigsfilm. I langt de fleste tilfælde er hovedrollen eller soldaterne spillet af mænd. Og ja, størstedelen af uddannede soldater i virkeligheden ER sikkert mænd, men der er også kvinder. Deres historier kunne jo også være interessante at dykke ned i. Og ud over det, så har jeg haft stunt og fægtning på teaterskolen on-off i to år, det vil jeg vildt gerne ud og bruge til noget. Ej, men forstå mig ret, vi kunne måske godt trænge til, at man bryder lidt med det hele, ryster lidt i posen og åbne op. Det tror jeg der kunne komme noget rigtig spændende ud af..

Undgår at se sig selv på TV

Ligesom mange andre elsker Natalie Madueño at følge med i dramaserier om søndagen. Men når anden sæson af 'Bedrag' begynder på søndag, regner hun med at skifte kanal.

Du kan godt lide at se søndagsserier på tv – hvordan er det at se sig selv, og kan du godt det?

- Jeg har jo set alle afsnit af ’Bedrag’, men jeg har ikke vænnet mig til at se på mig selv. Jeg bryder mig ikke rigtig om det, og jeg kan ikke rigtig være objektiv endnu. Det irriterer mig helt vildt. Det kan være, jeg lærer det, og det kan også være, at det bare altid vil være sådan lidt underligt. Så kan man sige, at det er mærkeligt, at jeg laver det, jeg gør, når jeg ikke kan holde ud at se på mig selv. Men jeg tror, det er meget normalt. Jeg sidder jo og bedømmer mit arbejde helt vildt, når jeg sidder og ser mig selv.

Så du kan måske bevidst vælge at skifte kanal om søndagen?

- Haha, jeg har tit valgt at lave noget andet om søndagen. Men jeg har også tit været sammen med min familie og venner, og hvis det så kører i fjernsynet, så vil de gerne se det. Når det bliver lidt for meget, så tager jeg mig bare nogle rigtig gode pauser ude i køkkenet, hvor jeg laver noget ekstra kaffe.

Anden sæson af ’Bedrag’ har premiere søndag den 25. september klokken 20.00 på DR1

Facebook
Twitter