Serieekspert: Hollywood-hykleri koster Oscar-vært jobbet

Hollywood går mere op i at vaske hænder end værts homofobiske udtalelser, mener DR's serieekspert.

Kevin Hart har trukket sig som Oscar-vært på grund af protester over hans tidligere udtalelser på Twitter. Hart optrådte i september i Royal Arena i København. (Foto: Frederic J. BROWN © Scanpix)

Han nåede at være Oscar-vært i to dage. På papiret.

For knap var det blevet annonceret, at komikeren Kevin Hart skulle være vært for 2019-udgaven af Oscar-uddelingen, før han i dag har trukket sig fra jobbet.

Det har han gjort grund af protester over en række af hans tidligere udtalelser på Twitter, som kritikere kalder for homofobiske.

Men DR's serieekspert, radiovært Frederik Dirks Gottlieb, mener, at der også er en god portion Hollywood-hykleri på spil i den opsigtsvækkende sag.

- Hollywood er ekstremt hyklerisk. De store selskaber er ekstremt bange for, at andre folks handlinger reflekterer dårligt tilbage på dem selv. De går mere op i at vaske hænder, end hvad folk egentlig har sagt eller skrevet, siger Gottlieb.

- Man så det også med James Gunn, der blev fyret fra 'Guardians of the Galaxy' - et franchise, han selv har bygget op, uddyber serieeksperten med henvisning til Disneys pludselige fyring af den amerikanske filminstruktør og manuskriptforfatter, mens han var i fuld gang med at arbejde på den tredje film i rækken af de populære superheltefilm.

Skuespillerne i 'Guardians of the Galaxy'-filmene gav deres fulde opbakning til filminstruktøren James Gunn, efter han blev fyret af Disney. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

Ubehagelige tweets, men folk kan ændre sig

Frederik Dirks Gottlieb understreger, at han på ingen måde støtter op om Kevin Harts kontroversielle udtalelser om homoseksuelle på Twitter, der - udover at have kostet ham værtsjobbet - siden har fået ham til at undskylde til LGBT-miljøet for sine 'ufølsomme ord i fortiden'.

- Jeg synes, det er nogle helt vildt ubehagelige tweets, Kevin Hart har lagt ud. De reflekterer et grimt synspunkt om homoseksuelle, uanset om de er skrevet for otte år siden eller i dag. Og det er på ingen måde okay.

- Men jeg vil også gerne tro på, at folk kan ændre sig. Hvis vi begynder at straffe folk for noget, de sagde for 10 år siden, synes jeg, vi er ude på en glidebane. Selvfølgelig kræver det ind i mellem nogle ofre, hvis vi rigtigt skal blive klogere på en sag som for eksempel homoseksuelles rettigheder; men jeg ved ikke, om jeg synes, det er nødvendigt i tilfældet Kevin Hart.

Frederik Dirks Gottlieb havde glædet sig til at se en sort vært stå i spidsen for et show, der i de senere år er kommet under voldsom kritik for at favorisere hvide - blandt andet under hashtagget #OscarsSoWhite.

- Jeg synes, det var fedt, at man havde valgt en sort mand som Oscar-vært - den blot femte sorte vært i showets historie.

Hidtil har Chris Rock og Whoopi Goldberg stået i spidsen for prisuddelingen i henholdsvis 2005 og 2016 og 1994, 1996, 1999 og 2002; mens Sammy Davis Jr. og Richard Pryor har været medværter på showet ad flere omgange i 1970'erne og 1980'erne.

Whoopi Goldberg til sidste års Oscar-uddeling. Hun har været vært på showet i alt fire gange. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Penge fremfor etik

Frederik Dirks Gottlieb er bange for, at Hollywood fremadrettet i stigende grad kommer til at handle om, hvem der er mest ren på overfladen og bedst til at slette sine digitale spor på Twitter.

- Jeg synes hellere, at vi skal være lidt mere varsomme med at dømme folk, og i stedet tage de relevante debatter og udnytte en mulighed som denne til at få en konstruktiv snak om homoseksuelles rettigheder.

- Som det er nu, handler det hele om penge og ikke om etik.

Det vides endnu ikke, hvornår Oscar-akademiet, der står bag prisuddelingen, melder en ny vært ud.

Noget tyder dog på, at værtsrollen langt fra har været nem at besætte.

Ifølge Variety siger flere kilder, at akademiet 'har haft mere end almindeligt bevær' med at finde en vært til showet, mens The Hollywood Reporter beskriver værtsrollen som 'en tjans ingen burde ønske sig'.

Oscar-uddelingen finder sted 24. februar 2019.

Facebook
Twitter