Serieeksperter: Den nye 'Joker' ligner en skoleskyder

Filmen om Jokeren tegner et nyt billede Batman-skurken, men har også vakt kritik.

Filmen har premiere i dag og har modtaget generelt pæne anmeldelser. Især Joaquin Phoenix skamroses for sin rolle som Jokeren. (© Warner Brothers Pictures)

Anmeldere verden over har allerede udnævnt filmen ‘Joker’ som et nybrud inden for superheltegenren – og måske er hovedrolleindehaver Joaquin Phoenix allerede i gang med at skrive et udkast til en Oscar-tale.

Men filmen møder også kritik. Nogle mener, at filmens portræt af den forskruede hovedkarakter Jokeren er for sympatisk – og at det i sidste ende kan få vrede, unge mænd til at retfærdiggøre og begå voldelige angreb. Den frygt har flere amerikanske medier bragt op de sidste par uger - og politiet i Los Angeles har sågar udvidet bemandingen i Los Angeles på premieredagen.

DR's film- og serieeksperter Kasper Lundberg og Frederik Dirks Gottlieb forklarer, at Jokeren denne gang - modsat i Batman-filmene - ikke bare er psykisk syg.

- Her bliver det mere samfundets skyld, forklarer de.

Og derfor er der frygt for, at vrede, hvide mænd kan genkende dem selv i ham. Det forklarer de i dagens afsnit af P3's nyhedspodcast Den daglige dosis, der dykker ned i filmens premiere og årsagen til, at den har vakt en del opsigt i forhold til det, der beskrives som 'hvid terrorisme'.

Ligner og taler som Jokeren

Frygten bunder i, at USA har sine problemer med masseskyderier begået af unge mænd. Og man er bange for, at hvis man får sympati for Jokeren og hans handlinger i filmen, så kan de vrede, unge mænd bruge det til at retfærdiggøre lignende handlinger.

- Figuren ligner jo de her personer og siger de samme ting, som nogle af dem, der har lavet skoleskyderier, forklarer Kasper Lundberg og Frederik Dirks Gottlieb i Den daglige Dosis.

- Der er en Elliot Rodger på 22 år, der begik et skoleskyderi (i Califonien i 2014 hvor seks personer mistede livet, red.). Han lavede en video, hvor han taler om, hvordan han ikke har kysset en pige, hvordan han er blevet ignoreret - og om hvordan verden dagen efter ville se hans hævn.

- Og så griber folk jo til hvad som helst for at forklare det her fænomen - og der er det let at gribe til populærkulturen, forklarer de. Med til historien hører det også, at en mand dræbte 12 i biografen under Batman-filmen The Dark Knight Rises i Colorado i 2012.

Tidligere har spil som GTA - Grand Theft Auto - også mødt kritik for at inspirere til vold.

Men ifølge studier skal man dog lede forgæves efter beviser på, at voldelige film og spil direkte skal have indflydelse på, hvor voldsparate folk er.

Find meget mere Den daglige dosis på dr.dk/radio og i din podcast-app.