Serieeksperter frygter ramaskrig efter Game of Thrones: 'Aldrig har en slutning været vigtigere'

Serieeksperterne kommer her med deres bud på de bedste og værste afslutninger på succes-serien.

ACHTUNG! Spoiler-fyldt farvand forude!

Da én af de store heltinder fra 'Game of Thrones', dragedronning Daenerys, i sidste afsnit gik agurk og brændte hovedstaden ned til jorden og kremerede alle indbyggerne, stak hun samtidig ild til internettet. Journalister, fans og stort set alle med en Twitter-konto stod i kø for at for at dele deres kritik og analyser.

Otte år, utallige døde helte og afbidte fingernegle efter vores første tur til Westeros føler mange af os seere nemlig et ejerskab over serien. Den er blevet en stor del af vores liv og er kommet ind under huden på os. Derfor er det ikke usandsynligt, at seriens absolut sidste afsnit igen vil sætte brand i de sociale medier.

Den enorme succes er nemlig i sidste ende det, der gør, at seriens skabere har alle odds imod sig, når de natten til mandag skal forsøge at give os den afslutning, som både Starks, Lannisters, Targaryens og seere fortjener.

Det mener serieeksperterne Frederik Dirks Gottlieb og Kasper Lundberg, der ser frem mod mandagens finale.

- Der er en stor følelsesmæssig tilgang til serien, og uanset hvordan de afslutter den, så findes der så mange fanteorier og holdninger, at der vil være folk, der bliver skuffede. Vi er midt i tredje akt, og kører det ikke, som man havde forestillet sig, bliver man lidt blændet af irritation, siger Frederik Dirks Gottlieb.

Dårlig fantasy-serie eller komplekst politisk drama?

Spørger man Kasper Lundberg, er 'Game of Thrones' for serier, hvad Beyoncé er for pop – et decideret fænomen, der strækker sig ud over sig selv. Men selvom er serien er en verdensomspændende succes, så er afslutningen stadig vigtig, for den vil i høj grad definere, hvordan vi kommer til at huske serien som helhed, mener begge serieeksperter.

- Måske er det, fordi vi står lige på tærsklen til sidste afsnit, men jeg kan ikke huske, at en slutning nogensinde har føltes så vigtig som nu. Det er jo altid blevet diskuteret, om den var god eller ej, men især frem mod sidste afsnit går diskussionen på, om det bare er en dårlig fantasy-serie, eller om den stadig er en kompleks, kynisk og politisk thriller, siger Kasper Lundberg.

Kigger man på anmeldelserne har 'Game of Thrones' længe blandet sig i ræset om at være den bedste serie nogensinde, men med udviklingen i sidste sæson ligger den ikke længere lige så stærkt, mener Frederik Dirks Gottlieb, der frygter, ’at løbet er kørt’, som han siger.

- Indtil videre synes jeg ikke, at sæsonen har fungeret, og jeg kan godt frygte et ramaskrig, når sidste afsnit kører over skærmen.

Hvad er det værste, der kan ske?

Frederik Dirks Gottlieb

- Hvis vi finder ud af, at slaget er afgjort, og Daenerys har vundet. Så kommer det sidste afsnit til at fungere mere som en epilog, hvor grundstrukturen er afgjort, og hun allerede er blevet the mad queen. Vi vil jo gerne overraskes, og for mig ville det være en dramaturgisk kedelig slutning at gå med.

- Endnu mere kedeligt er det, hvis bastard-ungen Jon Snow, som vi har fulgt i tykt og tyndt, vinder tronen. Det er den værste kliché, man kunne forestille sig. Det er for kedeligt og oplagt, og det er ikke George R.R. Martins stil. Omvendt skal man selvfølgelig også passe på med for mange drastiske ændringer i sidste øjeblik.

Kasper Lundberg

- Hvis det slutter med, at Jon Snow ender på Jerntronen, der forbliver uændret, så er det bare en klassisk fantasy-fortælling om den grimme ælling, der hele livet har troet, at han var en bastard og intet værd, men som igennem slid og kamp finder ud af, at han kommer fra fornem æt og kan indtage det hele.

  • En af de mange, mange fanteorier går på, at seersken Brandon Stark er tæt forbundet med skurken The Night King, og at han måske kan ende på Jerntronen. Men selvom både Kasper Lundberg og Frederik Gottlieb Dirks mener, at han kan få en stor rolle, så tror de, at det er usandsynligt, at han når helt til tops. (© HELEN SLOAN SMPSP)
  • En af de helt store fanfavoritter er den barske snigmorder Arya Stark, der i denne sæson også fik ram på den onde Night King. Begge serieeksperter mener ikke, at hun kan ende på Jerntronen. Det ville være for en ændring på hendes rejse i sidste øjeblik, og inderst inde er hun mest en rådgiver eller hærleder.
  • Gendry er søn af den tidligere konge Robert Baratheon, og derfor har han teknisk set et godt krav på tronen, men begge serieeksperter mener, at det ville være både utroværdigt og en kæmpe skuffelse, hvis så anonym en karakter til syvende og sidst løber med det hele. (Foto: HELEN SLOAN)
1 / 3

Hvad ville den bedste slutning være?

Frederik Dirks Gottlieb

- At Tyrion og Sansa ender på tronen. Jeg anerkender, at den teori nok er for sukkersød til, at George R.R. Martin ville vælge den, og vi ved, at han har meget at skulle have sagt i forhold til showet. Men Sansa har hele tiden sagt, at Tyrion er den bedste ægtemand, hun har haft, og med dem ville der er være en Stark og Lannister på tronen med balance mellem kyniske Sansa og godhjertede Tyrion. Jeg tror, at George R.R. Martin længe har flirtet med tanken om, at lade mændene slå hinanden ihjel, så der kommer en kvinde på tronen.

- At man vælger at udslette Jerntronen og vælge en mere demokratisk vej for styret for Westeros. Det ville være smukt og kan ske på mange måder. Det kan være, at Daenerys indser, hvad hun har gjort og trækker sig helt, for alt, hun er gået efter, er, at folket skal elske hende, og hun vil være en retfærdig leder. Det er ikke mit 'number one choice', men mere en teori, der på ideologisk plan kunne være interessant.

Kasper Lundberg

- Jeg bliver ved med at forsvare den her serie over for kritikere, men det er altså helt afgørende for mig, at det ikke bare, er Jon der ender med at sidde på Jerntronen, men at de gør op med selve jerntronen og systemet. Og så er det lige meget, hvem der gør det. Ender det med, at styresystemet bliver omstyrtet, og Daenerys eller en anden smadrer magtens hjul, som hun har talt om, så er det en revolutionær historie om, hvordan strukturer og magt fungerer, og det bliver en radikalt anderledes historie.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk