Serienørderne har talt: 5 vilde musikscener vi aldrig glemmer

Frederik og Kasper fra 'Binge' har samlet en række serier, hvor musik og historie er gået op i en højere enhed.

Scenen i 'Skam' hvor Isak går igennem skolegården til Nas-nummeret 'Hate Me Now' er én af serienørdernes favoritter. (Foto: NRK/Getty Images)

Soundtracks er blevet en vigtig del af seriernes univers de seneste år. Tidligere var det mest intromelodien, der kunne spille en vigtig rolle, men det er blevet mere almindeligt, at serierne både er begyndt både at bruge gamle hits og være med til at sætte fokus på nye kunstnere.

Det var for eksempel et pænt boost for danske Oh Lands karriere, da 'White Nights' blev spillet i 'Girls' og 'Gossip Girl' og mange fik et helt andet syn på Mew, da 'Comforting Sounds' kørte i en lang scene i kultkomedien 'Eastbound and Down'.

Her er fem serier, der har været exceptionel gode til at udnytte vores musikfølelser og fem scener med sange, vi aldrig kan høre igen uden at tænke på præcis den scene.

Nas - Hate Me now (Foto: Screendump/Getty Images)

NAS - 'You Can Hate Me Now' (Skam)

Kasper: Den norske teenageserie 'SKAM' var fuldstændigt mesterlig i sin brug af populærmusik til både skamløst at understrege de stærke teenagefølelser, men også få en vildt sjov dobbelthed frem i numrene. Som sammensmeltningen af postpunk og islam, når de hijabklædte badasses kommer gående i sort til Joy Division i sæson 4.

0:00

Og så den allervildeste: Brugen af hiphop (en genre, der ellers til tider har kæmpet med stærk homofobi) i sæson 3, hvor Isak samler mod til at springe ud som homoseksuel. Jeg tror ikke, at det var det, Queens Bridge rapperen Nas tænkte, da han skrev, 'you can hate me now, but I won't stop now'. Men det passer genialt til en tur gennem skolegården, med hætten oppe, hvor alle kigger.

Nick Cave & the Bad Seeds - Red Right Hand (Foto: Getty Images/Pressefoto)

Nick Cave & the Bad Seeds - 'Red Right Hand' (Peaky Blinders)

Frederik: Musik behøver ikke altid at være tidsvarende til det årstal, som serien foregår i. 'Peaky Blinders' portrætterer gangstere fra Birmingham i England i 1919 og alligevel har serie-skaberen Steven Knight besluttet, at introsangen skulle være Nick Caves fantastisk stemningfyldte single 'Red Right Hand' fra 1994.

Det er et stærkt kunstnerisk statement at vælge moderne musik i en periode-serie som 'Peaky Blinders' og understreger først og fremmest, at vi ikke befinder os i et 100% realistisk gengivelse af gangstermiljøet fra den tid.

0:00

Første gang vi hører nummeret i serien ridder Cillian Murphy igennem Birmingham på en sort hest, mens gadeprofeter står side om side med drukkenbolde og prostituerede.

Serien viser et umenneskeligt hårdt miljø, og sangen beskriver perfekt den beskidte, industrielle hverdag, som vores hovedkarakter Thomas Shelby prøver at finde hoved og hale i. Selv efter flere sæsoner af 'Peaky Blinders' bliver jeg stadig ramt af det fantastiske intronummer.

Cyndi Lauper - Time after Time (Foto: Netflix/Getty Images)

Cyndi Lauper - 'Time after Time' (Stranger Things)

Kasper: Slutscenen i anden omgang af 80er-nostalgi-serien 'Stranger Things' er noget af mest hjerteknusende charmerende teenage-tv nogensinde.

Alle hovedpersonerne mødes til det store afdansningsbal, The Snow Ball, og mens Cyndi Laupers 'Time after Time' spiller, finder de alle nogen at danse med, undtagen seriens hjerte: Hvalpede, læspende Dustin, der ellers har brugt hele sæsonen på at få krøllerne til at sidde rigtigt.

0:00

Alle pigerne flygter i væmmelse fra ham, og han sidder og græder, da den ældre Nancy byder ham op og siger til ham, at det bliver bedre på den anden side af teenageårene. Alle tidstemaerne smelter sammen: Nostalgi, tålmodighed, modenhed. 'Time after Time' bliver aldrig den samme igen.

Wu-Tang Clan - 'Bring da Ruckus' (Foto: Netflix/Getty Images)

Wu-Tang Clan - 'Bring da Ruckus'(Luke Cage)

Frederik: Da jeg første gang blev blæst bagover af intronummeret, 'Bring Da Ruckus', på Wu-Tang Clan’s debutplade 36 Chambers, havde jeg ingen anelse om, at det 25 år senere ville spille en central rolle i en af Marvels største seriehits, 'Luke Cage'.

Serien, der handler om den skudsikre superhelt Luke Cage og hans beslutning om at tage hånd om politiets arbejde og selv bekæmpe Brooklyns nådesløse underverden, er både visuelt imponerende og tematisk relevant.

0:00

Men serien er allermest underholdende, når Luke Cage beslutter sig for at nedlægge en hel bygning fuld af skurke til tonerne af Wu-Tangs aggressive rim og beskidte beats.

'Luke Cage' er generelt værd at se for de hiphop-glade typer og indeholder masser af klassikere fra rappens gyldne alder. I øvrigt er hvert afsnit af 'Luke Cage' opkaldt efter forskellige numre fra den legendariske rapgruppe Gang Starr.

Tina Turner - 'The Best' (Foto: BBC/Getty Images)

Tina Turner - Simply the Best (The Office UK)

Frederik: Jeg kan aldrig nogensinde igen høre Tina Turners storladne motivations-hymne 'The Best' uden at tænke på Ricky Gervais’ komiske alter-ego David Brent fra den fantastiske komedieserie 'The Office'.

I et af de mest perfekte afsnit ('Motivation') af den britiske serie er David Brent, chef for en mindre papir-virksomheden, blevet bedt om at holde et motivations-foredrag.

0:00

Brent selv tror, at han har det perfekte foredrag med i bagagen og vælger endda at forlade lokalet som en rockstar til Tina Turners motiverende ord:

'You’re simply the best, better than all the rest, better than anyone, anyone I ever met'.

Tilbage sidder en flok måbende deltagere og stirrer på Brents assistent Dawn, som er efterladt med en boomblaster, der brøler Tina Turner ud i det sterile konference-rum. Det er et af de øjeblikke, som er med til at gøre 'The Office' til en af de bedste serier nogensinde, og samtidig har det givet liv til en klassisk sang, som måske altid har været lidt banal. Nu kan vi hylde den for det!

FacebookTwitter