Seriøst godt: Danske komikere taler ud i 'hemmelig' serie

Ny dansk serie ligner et underbesøgt AA-møde, men tilbyder tankevækkende underholdning, mener DRs serieekspert.

Dan Andersen, Christian Fuhlendorff, Karsten Green og Brian Mørk medvirker en perlerække af danske komikere i C Mores perleserie. (© C More)

Der ligger en ny, lille skjult perle på streamingtjenesten C More.

Det er en af streamingtjenestens første egenproduktioner, og der bliver taget fat på nogle ret alvorlige ting. Umiddelbart ligner det filmet radio, så man kan nemt komme til at springe hen over den.

Men det skal man ikke, for det er faktisk et af de mest underholdende og ikke-belærende takes på mentale problemer, jeg har set.

Præmissen for 'Misbrug, angst og andre sjove ting' er simpel. Tag nogle af de sjoveste mennesker i Danmark og lad dem snakke åbent og ærligt om psykiske problemer. Ingen psykolog, ikke noget projekt, bare en tro på at samtalen med andre, der har oplevet noget lignende, kan noget i sig selv.

Det fungerer selvfølgelig på overfladen, fordi der er en banal sensation i at mennesker, der lever af at være sjove, har problemer som alle os andre. Men grunden til, at det bliver så overraskende og vedkommende tv, er, at standuppere er nogle af de mest reflekterede mennesker på denne jord.

Man fornemmer virkelig, at der ikke er noget, der er tabu eller helligt for de skiftende komikere i de fire stole på et tomt Bremen Teater til noget, der ligner et upopulært AA-møde.

Alle gæsterne har en oprigtig interesse i at forstå sig selv, formulere det med ord og se det relevante og det komiske i deres private problemstillinger. Det kan vi andre jo så nyde godt af.

Her er tre af de vildeste historier og bekendelser fra 'Misbrug, angst og andre sjove ting':

1

Dan Andersen bliver indlagt på psykiatrisk

(© C More)

Komikeren Dan Andersen er en deltagende vært i programmet og står bag serien. Og hele udgangspunktet for at lave serien er tydeligvis også hans egen overraskelse over, at relativt velfungerende komikere som ham selv kan ende på psykiatrisk afdeling.

Han beskriver, hvordan han søgte tilflugt fra sine psykiske problemer hos en kæreste, men da forholdet krakelerede, gjorde hans sind det samme.

- Jeg glemte hundrede procent, hvem jeg var. Så jeg prøvede at regne ud, hvem jeg var. Og pludselig var jeg ikke i den rigtige virkelighed. Så kom der tre venner og lavede en intervention og sagde, det kan godt være, at vi lige skal indlægge dig. Og så blev jeg indlagt på Hvidovres psykiatriske hospital i et par uger.

Han ser det som en blanding af angst og depression, som han har levet med så længe, at han i perioder næsten har følt sig personlighedsspaltet.

2

Christian Fuhlendorff som hashoman

(© C More)

I afsnittet om misbrug fortæller Christian Fuhlendorff, at han har taget mange feststoffer efter shows som ung, men at han først følte sig som misbruger, da han begyndte at ryge meget hash.

- Misbruget starter først rigtigt, når man siger til sig selv: Jeg kan ikke mere, please stop, og så står man ude på Staden, mens man siger det, og er i gang med at købe hash.

Fuhlendorff fortæller om perioder, hvor han har været meget skæv og synes, at han har lavet sin dårligste standup.

- Da jeg stoppede, var det med ideen om, at så kan det være, at du ikke kan være sjov og optræde mere. Men det var jeg villig til, for jeg var blevet far og var ved at ødelægge mit parforhold.

Alligevel ender han med at sige, at han stadig er fortaler for fri hash.

- Bare fordi ét barn falder og slår sig, behøver legepladsen jo ikke være kedelig for alle. Jeg er tilfældigvis et af de børn. Det må jeg jo arbejde med, siger Fuhlendorff.

3

Brian Mørk har for travlt til at være stresset

(© C More)

Den mest uhyggelige historie fra afsnittet om stress kommer fra Brian Mørk, fordi den ikke har en happy ending eller overhovedet er en instruktiv fortælling.

Han beskriver, hvordan han under manuskriptarbejdet med 'Live fra Bremen' var så stresset, at der blev tilkaldt en læge, men han ganske ironisk nægtede at lade sig indlægge, fordi han ikke følte, at han kunne lægge arbejdet fra sig.

Jacob Wilson virker bekymret og kommer til at tænke på Dirch Passers hjertestop i klovnekostume på scenen i Tivoli og springer ind.

- Var det ikke også det, der skete for Dirch? At han sagde: Jeg er nødt til at gøre det færdigt og gå på igen! Det er jo fysisk farligt. Immunforsvaret lukker jo ned? spørger Wilson.

- Jo, det hører man, siger Brian Mørk.

- Det er det, man hører. Men min overlevelsesstrategi er, at når jeg ikke arbejder, så er jeg bare i mit hus, alene, uden kontakt til andre mennesker. Det virker ret godt.

Alle fire afsnit af 'Misbrug, angst og andre sjove ting' er tilgængelige på C More. Udover Dan Andersen, Christian Fuhlendorff og Brian Mørk medvirker Jacob Wilson, Ane Høgsberg, Geo, Gordon Kennedy, Martin Høgsted, Martin Nørgaard og Karsten Green.

FacebookTwitter