Sex and the City-stjerne ærgrer sig over hitserien: Vi var alt for rige og alt for hvide

Cynthia Nixon, der spillede Miranda i 'Sex and the City', ser på serien med nye øjne i dag.

Skuespiller Cynthia Nixon savner diversitet i sit gamle seriehit 'Sex and the City'. (Foto: © Michael Sohn, Scanpix og The Associated Press.)

Det er ingen hemmelighed, at New York er en dyr by at bo i.

Huslejen for en lækker lejlighed midt på Manhattan kræver noget af en indkomst, og det koster også knaster, hvis man hyppigt svinger kreditkortet i butikker som Chanel, Prada og Manolo Blahnik i storbyens dyre gader.

Alligevel havde de fire velklædte veninder i serien 'Sex and the City' stadig råd til at spise på de vildeste restauranter og slutte aftenen af med en cosmopolitan i cocktailglasset på en smart natklub.

Var den form for ekstravagante fremstilling af storbylivet i New York gået i dag?

Ikke hvis man spørger Cynthia Nixon, der spillede advokaten Miranda i den prisvindende serie

I dag kan skuespilleren godt se, at de fire hvide kvinder i serien viste et urealistisk og ikke særligt repræsentativt billede af newyorkerne.

- Jeg var altid ked af, hvor lidt diversitet der var i serien. Især hvad race angår, men også det at serien viste en så vanvittigt velhavende del af New York, siger hun i et interview med magasinet Grazia og fortsætter:

- Mirandas ægtemand var den eneste, der repræsenterede mennesker, der ikke væltede sig i penge.

Okay, så klummeskribenten Carrie, der var seriens fortæller, var ikke decideret rig, erkender Cynthia Nixon, men "det kunne man ikke se på hende, sådan som hun brugte penge!"

Samantha, Miranda, Charlotte og Carrie, som vi kender dem fra 'Sex and the City' – fire seje storbykvinder med ben i næsen og penge på kontoen. De blev spillet af henholdsvis Kim Cattrall, Cynthia Nixon, Kristin Davis og Sarah Jessica Parker. (Foto: © HBO / Album, Scanpix)

'Undskyld' for ikonisk serie

Det er ikke første gang i år, at en af de legendariske serier fra 1990'erne bliver stemplet som alt andet end inkluderende af én af dem, der selv var med på tv-holdet.

I juni var det Marta Kauffman – medskaberen af den evige hitserie 'Venner' – der under en tv-festival fortalte, at hun fortrød den manglende diversitet i serien om de seks hvide, heteroseksuelle venner.

- Jeg ville ønske, at jeg vidste, hvad jeg ved i dag, da jeg skrev showet. Undskyld, sagde hun tårevædet under en paneldebat.

Derefter fortalte hun, at hun ville have taget nogle meget anderledes valg med serien, hvis hun havde vidst, hvad hun ved nu.

Og dermed kan vi jo nemt komme til at tænke, at både 'Sex and the City' og 'Venner' for alvor har mistet deres relevans her i 2020, men det er faktisk ikke tilfældet, mener serieekspert Kasper Lundberg. Tværtimod.

- Det, at vi overhovedet gider at gå tilbage og tale om 'Venner' og 'Sex and the City', viser faktisk, at de to serier stadig har en relevans for en ny generation. Ellers ville vi jo bare være ligeglade med dem, siger han og forklarer:

- 'Sex and the City' legitimerede singlelivet, som stadig den dag i dag anses af mange som et stop hen mod parforholdet. Men serien viste os, at man også kunne vælge singlelivet til, så den var på mange måder forud for sin tid og meget progressiv.

Den person, der egentlig repræsenterede newyorkerne bedst i serien, var Steve, Mirandas kæreste og senere mand, mener Cynthia Nixon. Her ses hun i en scene med Steve, der blev spillet af David Eigenberg. (Foto: © HBO / Album, Scanpix)

Kasper Lundberg mener også, at serien meget tydeligt viste os noget, som stadig debatteres heftigt; nemlig at man kan være feminist på forskellige måder, repræsenteret ved de fire forskellige veninder.

Vennerne kan også opfylde ens kærlighedsbehov

Derudover viser både 'Sex and the City' og 'Venner', at fællesskabet med dine venner godt kan være et gyldigt alternativ til kærligheden i et old school, monogamt parforhold, mener Kasper Lundberg.

- Jeg tror, det er derfor, begge serier er populære hos en ny generation, der i endnu højere grad arbejder på at gøre sig fri af klaustrofobisk tvangsromantik. Jeg tror, at yngre generationer i endnu højere grad lykkes med at lade venner opfylde ens kærlighedsbehov.

Men 'Sex and the City' har to projekter, som hele tiden slås mod hinanden, siger Kasper Lundberg – nemlig den romantiske fantasi over for kærligheden mellem venner.

- Det er jo stadig sjovt at skændes om, hvorvidt Carrie bør finde sammen med Mr. Big til sidst, eller om det i virkeligheden forråder hele seriens projekt, siger Kasper Lundberg, der ikke er bange for at sætte en tyk streg under 'Sex and the City' som en vigtig serie.

- Det er en serie, der tit bliver overset, når man taler om HBO-seriernes guldalder, men jeg synes, den er helt på linje med 'The Sopranos' og 'Six Feet Under' i kulturel betydning for eftertiden.

'Sex and the City' sluttede i 2004 og blev siden efterfulgt af to film. Men hvis du hungrer efter en tredje film med Miranda, Carrie, Samantha og Charlotte, kommer du til at vente meget længe. En sådan film er nemlig ikke på tapetet, siger Cynthia Nixon til Grazia:

- Jeg elsker min karakter og de andre kvinder, men vi har slået fast, at det ikke kommer til at ske. Det skib er sejlet!