Sex, stoffer og country: Overset serie viser stjernernes vanvittige liv

DR's serieekspert anbefaler de 3 mest sindssyge afsnit fra kulørt dokumentarserie, der ikke ligner noget andet.

'Mike Judge Presents: Tales from the Tour Bus' fortæller den ene sindssyge historie efter den anden og baner vejen for en ny, let og ekstremt underholdende måde at formidle (subjektiv) musikhistorie på, mener serieekspert Kasper Lundberg. (© HBO Nordic)

Det lyder helt vildt mærkeligt på papiret.

Ekstreme historier fra livet som turnerende musiker, hovedsageligt i 60’erne og 70’erne, som tegnefilm.

Men når man først er kommet få minutter ind i ’Tales from the Tour Bus’, kan man slet ikke forstå, at det ikke er lavet før. Det bliver en ekstremt let og underholdende måde at formidle subjektiv musikhistorie (og indirekte kulturhistorie om moral og stoffer) for både unge og ældre.

Animationen giver serien og de fortællende personer et tidløst look og en mulighed for at vise alle de vanvittige begivenheder, der af forskellige gode grunde aldrig er blevet filmet.

Hvert afsnit handler om en ny musiker, der er legendarisk af den ene eller den anden grund, og interviewpersonerne er folk fra deres band eller management. Det er ofte ældre mennesker, der taler som om, at de intet har at tabe, og animationen giver udtrykket et komisk twist, når historierne om sex og stoffer bliver grænseoverskridende. Spoiler alert: det gør de hele tiden.

Meget sigende starter hvert afsnit med teksten: Det følgende handler om rigtige mennesker og begivenheder. Men tidens gang og forskellige lovlige og ulovlige substanser, kan have sløret detaljerne.

Anden sæson skifter fra countrymiljøet til funk. Det bliver det ikke mindre vanvittigt af.

Her er tre af de mest sindssyge fortællinger fra ’Tales from the Tour Bus’.

1

George Clinton på LSD (sæson 2, afsnit 1)

(© HBO Nordic)

Typisk for serien starter første afsnit af den nye sæson med Bootsy Collins fra funkmusikeren George Clintons band direkte på røverhistorierne:

- Det, der sker, er, at hele bandet er på LSD.

Det er egentlig bare en lille historie om første gang, George Clinton kommer ind på scenen i et hvidt lagen med bar røv inde under og smider det, mens han optræder. Men det viser sig, at The Funkadelics visuelle udtryk, hvor de optræder i roller som cowboys, indianere, fængselsindsatte, klovne og snemænd længe før diskogruppen Village People, har haft LSD som motor hele vejen.

Til en universitetskoncert møder de nogle Timothy Leary-studerende, der får dem med i et psykologisk eksperiment, hvor hele bandet tager syre for første gang.

- Mit bedste job nogensinde, kalder Clinton det.

Det sætter gang i, hvad der lyder som en af de sjoveste og mest psykedeliske musikkarrierer nogensinde. En af deres koncerter afbrydes på grund af kollektivt grineflip, fordi en stripper ved navn Vicky springer op på scenen, smider tøjet, putter en joint i numsen og puster tre røgringe. Bagefter prøvede de at starte koncerten igen fire gange men måtte til sidst opgive, fordi hele bandet væltede sammen af grin.

En anden måske knap så behagelig men virkelig sjov historie går på, at de under en køretur på LSD kommer igennem en skov fyldt med zombier. De tror, at de hallucinerer kollektivt, men det viser sig, at de er endt midt i optagelserne til George A. Romeros horror-klassiker, ’Night of the Living Dead’.

- Den dag i dag synes jeg sgu stadig, det er lidt underligt, når jeg tænker på det, som Clinton underspillet siger.

2

Johnny Paycheck mener det, når han synger om at skyde folk (sæson 1, afsnit 1)

(© HBO Nordic)

Selvom man sagtens kan springe direkte til anden sæson, hvis man synes, at funk lyder sjovere end country, så er det altså i første sæson, at man finder nogle af de mest vanvittige historier.

Jeg havde personligt aldrig hørt om Johnny Paycheck, men han har solgt 10 millioner plader i USA. Og det på trods af, at han skød en mand i hovedet, fordi han spurgte, om han ville med hjem og have skildpaddesuppe. Dumt nok havde de lige byttet kasket inden, så han slap ikke så godt fra at benægte sin skyld og fik en dom på ni år.

Han bliver kaldt den ultimative outlaw country-stjerne med albumtitler som ’Armed and Crazy’, som ikke ligefrem stillede ham bedre i retssagen, og ’11 months and 29 Days’, navngivet efter en anden fængselsdom.

Han bliver en helt i arbejderbevægelsen med sangen ’Take This Job and Shove It’ og en form for æresmedlem af motorcykelbanden Hells Angels.

Han omgiver sig med mennesker, man ikke troede kunne eksistere i virkeligheden. Så det er exceptionelt farverige figurer, der fortæller historierne, som HA-advokaten, der kører en karate-dojo ved siden af, og manageren Ernie, der påstår, at han har “haft sex med alle slags kvinder og dyr, undtagen en skildpadde”.

Paycheck døde i 2003 efter et hårdt 64 år langt liv.

3

Jerry Lee Lewis er verdens værste festabe (sæson 1, afsnit 2)

(© HBO Nordic)

Der er ikke noget værre end en bondeknold med hits, er den diskriminerende og rammende konklusion fra en af interviewpersonerne i afsnittet om en af den tidlige rockmusiks største stjerner.

Jerry Lee Lewis endte åbenbart med at lave country efter at have kørt en bil igennem porten til Elvis’ hjem i Graceland i beruset tilstand med en pistol i førerrummet. Elvis havde ringet og sagt, at han var i dårligt humør.

Han kommer fra fattige kår i sydstaten Louisiana, hvilket bliver historien om en ung mand, der er splittet mellem en stærk kristen opvækst og et ustyrligt begær efter rock’n’roll-livet i Memphis.

Han synger ’Great Balls of Fire’ og ’A Whole Lot of Shakin’ Goin’ On’ med en gospelsangers overbevisning men er plaget af en akut frygt for at komme i helvede for at synge beskidte sange. Han holder tankerne om evig fordømmelse på afstand ved aldrig at have et roligt øjeblik, feste konstant og mange dage i træk på opkvikkende stoffer og sprut.

- Han brugte 16 millioner dollars på kokain, anslår en af hans bandmedlemmer.

En dag hvor bandet og holdet omkring ham er gået kolde efter flere dages fest, vælter han ind med et maskingevær og skyder hele huset i smadder for at vække dem, så de kan feste videre med ham.

Mange af historierne i ’Tales From the Tour Bus’ lyder næsten for vilde til at kunne være sande, men detaljerne er tit for skøre til at kunne være opdigtede: Jerry Lee Lewis skød med sit 'yndlingsmaskingevær', der havde tilhørt Machine Gun Kelly, en ikonisk amerikansk gangster fra forbudstiden.

Skuddene gik igennem gulvet til en tandlægeklinik og ødelagde tandproteser for 50.000 dollars.

En sæson af ‘Mike Judge presents: Tales from the Tour Bus’ er tilgængelige på HBO Nordic. Anden sæson er i gang.

FacebookTwitter