Sex, vold og spionage: Her er serien, der (måske) redder din sommerferie

DRs serieeksperter er dybt uenige om koldkrigsbraget 'The Americans'. Vurder, om det er noget for dig.

Manden bag 'The Americans', Joe Weisberg, er gammel CIA-agent og kender kontraspionagen ind og ud, hvilket gør selv seriens skøreste scener troværdige, mener Kasper Lundberg. (© Netflix)

Det er let at fare vild og miste sig selv i streamingskovens dyb i jagten på den næste serieforelskelse. Og nogle serier kan virke tunge og kræver måske et lille skub at komme i gang med.

DRs serieeksperter, Kasper Lundberg og Frederik Dirks Gottlieb, har vidt forskellige holdninger til spiondramaet 'The Americans'.

Læs om det lykkes Kasper at overbevise Frederik om, at den er et klik på play-knappen værd.

Kasper: Hej Frederik! Har du hørt om serien 'The Americans'? Jeg har lige set den færdig, og det er seriøst en af de bedste dramaserier, der nogensinde er lavet. Helt på niveau med 'Sopranos', 'Mad Men' og 'Breaking Bad'.

Frederik: Jeps. Har hørt om den, har ingen lyst til at se den. Det handler om den kolde krig, som er en periode, jeg er totalt ligeglad med, og den eneste rigtige kendis er Keri Russell fra 'Felicity'. Deres forklædninger ligner lort, og så virker den helt vildt forvirrende og deprimerende fortalt.

Kasper: Wow, okay. Man skulle næsten tro, at den havde lagt an på din kæreste. Een ting af gangen, fordi det meste er rigtigt nok, men det er meningen og med til at gøre serien virkelig god. Prøv at hør her.

- Jeg har fulgt 'The Americans' igennem seks sæsoner. Og for at starte bagfra, så er det helt rigtigt med tonen og fortællestilen. Det ER en af de tungeste, sværeste serier, jeg nogensinde har set, og jeg har også nægtet at anbefale den til nogen, før jeg vidste, hvordan den sluttede.

- For hvis man skal investere så mange kræfter og følelser i en serie, så har den BARE at slutte tilfredsstillende. Sidste afsnit er lige løbet over min skærm, og det er en af de bedste slutninger nogensinde, på en af de bedste dramaserier nogensinde af den lange slags, jeg troede, der var forbi med 'Breaking Bad' og 'Mad Men'. Du SKAL se den.

(© Netflix)

Frederik: Jeg har virkelig ikke lyst. Jeg har stadig et par afsnit tilbage af 'Rick & Morty', og der er også en ny True Crime-serie, der trækker.

- 'The Americans' virker også ret grim med hele firserudtrykket og de endeløse, dumme forklædninger og parykker fra firserne. Og seriøst, søde Felicity som barsk, russisk agent? Jeg køber den ikke.

Kasper: Jeg anerkender, at nogle af Philip og Elizabeths skæg og blå briller ser superfake ud, men det sjove er, at når man læser om udstyret og forklædningerne som spioner brugte dengang, så er det præcis lige så tåbeligt, som det ser ud i 'The Americans'.

- Der er en åndssvagt sjov postrobot på FBI-kontoret, som altid kører rundt og står i vejen for agenterne. Og den fandtes i virkeligheden! Joe Weisberg, der har lavet serien, er gammel CIA-agent og kender kontraspionagen ind og ud. Det giver den samme løsslupne troværdighed, som man så i gennemresearchede serier som 'Sopranos' og 'The Wire', der også kunne tillade sig ret mange skøre scener, fordi grundlaget var så troværdigt. Og til forvirringen:

- Husk tilbage på, hvor forvirrende 'The Wire' virkede. Den kom du heller ikke igennem første gang, og nu er det din yndlingsserie.

Frederik: Men det lyder altså stadig lidt som gymnasielektier til historieundervisningen. Og du glemte at svare på 'Felicity'.

Kasper: Der er faktisk en del af serien, som jeg tror, at du om muligt vil sætte endnu større pris på end mig. Ekstremt brutal realistisk vold. Det får du ikke i historietimerne! Det er langt fra hvert afsnit, for de giver sig tid til at forklare omstændighederne, men når det kommer… Oh my god, det er en blodig, besværlig omgang at komme af med fjender og lig, viser det sig.

- Jeg ved, at du ikke er vild med spoilers, men lad mig bare sige, at på et tidspunkt skal de have et lig med ud af et hotelværelse, og de har kun en kuffert at gemme det i. Og lydsiden er ret gennemarbejdet.

- Og Keri Russell er helt vanvittigt overbevisende som ond agent. Jeg tror, at hun har fået en del kampsportstræning. Det er næsten som om, man kan mærke, at hun har noget at bevise efter Felicity, så hun ikke skal typecastes som den generte pige i den store by for evigt.

(© Netflix)

Frederik: Hmm. Okay, du har mig næsten. Men jeg tror altså ikke, jeg kommer særlig langt alene. Jeg er nødt til at have min kæreste med på den. Og hun er ikke voldsfan ligesom mig.

Kasper: Det er jeg SÅ glad for, at du siger! Jeg er nemlig heller ikke vild med vold, det, jeg elskede allermest ved serien, var faktisk familieportrættet, som jeg ikke har set mere vedkommende og fascinerende siden 'Six Feet Under'.

- Det er så underlig og specifik en familiesituation, at forældrene har en hemmelig russisk identitet, som de skjuler for børnene. Samtidig med at deres aktiviteter fungerer som en totalt genkendelig metafor for det voksenliv, som man på mange måder holder skjult og doserer for sine børn, uanset hvem man er. Og lige så alvorligt som den tager sine voldsscener, tager den sine sexscener.

- For Philip og Elizabeth lever jo i et underligt åbent arrangeret parforhold, hvor de både har sex med hinanden, men også med andre for at få informationer til moder Rusland. Og serien udforsker grundigt, hvordan sex kan være både kommunikation, magtudøvelse, manipulation, trøst og tusinde andre ting.

Frederik: Argh, okay jeg giver op. Jeg lover at give den en chance.

'The Americans' er tilgængelig på Netflix.

Facebook
Twitter