Sexistisk macholort? Vikingeserie udsættes for hudløst ærlige fordomme

DRs serieekspert har en del halvbagte holdninger til HBO-hittet 'Vikings'. Hvad sker der, når han rent faktisk prøver at se den?

Vikinger. Vold. Store, stærke mænd og underdanige kvinder. Der kan være mange grunde til ikke at orke HBO-braget 'Vikings'. Kasper Lundberg har kastet sig over den nye sæson og vurderer, om der er hold i hans fordomme. (© HBO Nordic)

En gang sexistisk macholort, hvor kvinderne bare er staffage for mændenes selvhævdelsestogter.

Sådan ser jeg den sindssygt populære vikingeserie 'Vikings'. Men hånden på hjertet, jeg har aldrig set et afsnit.

Folk anbefaler mig den igen og igen, men jeg siger, at jeg ikke har tid. Sjovt nok har jeg tid til at se den vulgære maddokumentar ’Chef’s Table’ og den totalt platte komedie ’Unbreakable Kimmy Schmidt’. Så hvorfor ikke 'Vikings'?

Jeg gad egentlig godt at lære noget om virkelighedens vikinger. Det tror jeg bare, ’Vikings’ er ligeglade med. Jeg tror faktisk, at de er ligeglade med alt, hvad der hedder historisk korrekthed. Jeg tror, at det er en discountversion af mit elskede ’Game of Thrones’ med hverken drager eller reel interesse for vikingehistorie.

Men okay, jeg har intet belæg for mine fordomme.

Jeg har derfor gjort noget vildt og set den nye sæson af serien for at se, om de rammer plet.

1

Fordom: Vikings er softporn uden noget rigtigt plot

(Foto: Bernard Walsh © HBO Nordic)

Jeg troede virkelig, at hver anden scene ville involvere smukke, nordiske skuespillere med langt skæg og kæmpemuskler, der vælter rundt og bryder i mudder, sixpack mod sixpack.

For der er en ret fascinerende tendens til, at nogle serier eksperimenterer med en objektivisering af mænd, ofte i et beskidt, voldeligt miljø. Og på den måde tiltrækker overraskende mange kvinder, selvom film og serier om mænd, der slås, typisk har været forbundet med et mandligt publikum. Motorcykelserien ’Sons of Anarchy’ og ’Taboo’ med Tom Hardy er to andre eksempler.

Men indtil videre har jeg ikke set så meget som en eneste bar mave, til gengæld har jeg fået masser af kompliceret politisk plot om intriger og alliancer.

Så man skal altså være mere end almindeligt tålmodig, hvis man KUN er kommet for de nøgne vikinger.

Dom: Afkræftet.

2

Fordom: Vikings er ligeglad med historisk korrekthed

(© HBO Nordic)

Det lyder ret sødt, når vikingerne løfter deres drikkehorn og siger “skowl!” eller har besluttet sig for en næsten-norsk version af ordet Kattegat, hvor alle t’erne er stemt. Og Kattegat er på mystisk vis blevet til en norsk by i stedet for et farvand? Men ellers er sproget for det meste reduceret til et patosfyldt, tyndt oneliner-engelsk i en uhyrlig myriade af skandinaviske accenter.

Jeg ved ikke vildt meget om vikinger, men jeg ved, at det er en stædig myte, at de gik med hjelme med horn. Og der har serien valgt at gå en mere historisk underbygget vej med dramatisk eyeliner og fantastisk fletningsværk i både hår og skæg, uden at nogle af delene ser ud som om det lige er blevet sat i en makeup-vogn.

Samlet set sender serien et effektivt signal til seeren om, at den tager det, den kan bruge fra historien, hvis det gør serien federe og vildere. Man skal i hvert fald ikke bruge nogen oplysninger fra serien i en skoleopgave, uden lige at tjekke dem efter først.

Dom: Bekræftet.

3

Fordom: Vikings er en gang sexistisk macholort

(© HBO Nordic)

Jeg er med på, at macholort ikke er en særlig præcis betegnelse, fordomme er jo mavefornemmelser. Men det handler om, at kvinder ikke har noget at skulle have sagt, og vold og action styrer handlingen.

Og umiddelbart var jeg klar til at give mig selv ret i min fordom, for vi er helt klart i en verden, hvor vold og ære styrer de fleste relationer, og hver eneste scene føles som oplæg, afvikling eller efterspil til et slag.

Den ældre figur, Rollo, læner sig tilbage og opsummerer på et tidspunkt ganske godt, hvad der lader til at være seriens filosofi om fremdrift:

- Jeg hersker over nok byer og lande til at tilfredsstille enhver mand.

Der er ikke meget tøjvask og familiehverdag i ’Vikings’. Og i den eneste scene med to kvinder, jeg har set, råber og skriger den ene af dem bare om, at hun vil se sin mand.

Men serien har en ekstremt stærk kvindefigur i skjoldmøen Lagertha, der ikke alene bliver respekteret som en værdig fjende til Ivar Benløs, hun virker faktisk også som den mest fornuftige, intelligente og menneskelige i hele serien.

Og vi får på et tidspunkt en scene, hvor Rollo prøver at overbevise sin måske-søn om, at han er den ægte far, uden at der på noget tidspunkt bliver vrænget af, at Lagertha har været sammen med to mænd på samme tid.

Det virker vildt spændende at bruge vikingetiden til at udfordre vores ideer om monogami, og ikke uden grund, for man kan læse, at flere forskere har argumenteret for, at polygami var udbredt i vikingekulturer.

Så altså, nok et univers, der er meget optaget af vold og dominans, men at afskrive den som en gang sexistisk macholort, den går altså ikke.

Dom: Afkræftet.

'Vikings' kan ses på HBO Nordic.

Facebook
Twitter