Sidse Babett Knudsen: Jeg har fået lov at arbejde med mine helte

INTERVIEW 47-årige Sidse Babett Knudsen er med to store HBO- og Hollywood-roller ved at bryde igennem i udlandet. Sådan ser hun dog ikke selv på det.

Sidse Babett Knudsen har efter en tyve år lang karriere i Danmark i de seneste år fået flere store roller i udenlandske produktioner. Her ses hun i HBO-serien 'Westworld'. (© HBO Nordic)

Tom Hanks er yderst arbejdsom.

Anthony Hopkins kan godt lide at blive drillet under optagelserne.

Ron Howard er virkelig sjov i pauserne.

Og Sidse Babett Knudsen er taknemmelig.

Taknemmelig for at få lov at arbejde med sine helte i store internationale produktioner.

I denne uge kom første afsnit af HBO’s nye store serie-satsning ’Westworld’, hvor hun har en hovedrolle, og i næste uge kommer filmen ’Inferno’, opfølgeren til Dan Brown-filmatiseringerne ’Da Vinci Mysteriet’ og ’Engle og Dæmoner’, hvor hun indtager en birolle.

Fik rollerne over Skype

Rollerne fik Sidse Babett Knudsen i løbet af to Skype-samtaler; en med ægteparret Jonathan og Lisa Joy Nolan, der har skabt ’Westworld’, og en med Ron Howard, der har instrueret ’Inferno’. Der var ingen casting.

Det fortæller hun fra et kontor i København, hvor hun iført postkasserød skjorte og med gestikulerende arme fortæller om sine to premierer, der ifølge danske journalister placerer hende på kanten af et internationalt gennembrud.

- Jeg kan ikke lide at sige ”internationalt gennembrud”, for jeg ved ikke, hvad det betyder. Altså stor, større, størst. ’Westworld’, kæmpe? Nja, tv-serie? Ja!

Hvad vil du så kalde det?

- Jeg vil bare kalde det, at jeg har været med i ’Westworld’, og at jeg har været med i ’Inferno’, siger hun og griner lidt.

Her ses en del af holdet fra 'Inferno': Tom Hanks, Sidse Babett Knudsen, instruktør Ron Howard, skuespiller Omar Sy (kendt fra 'De urørlige'), forfatter Dan Brown og skuespiller Felicity Jones. (Foto: © MAX ROSSI, Scanpix)

Hvad tænker du, at det kan betyde for dig med de to roller?

- Det tænker jeg ikke på, hvad det kan betyde. Det kan jeg ikke overskue at tænke på. Men jeg synes, det er nogle fede roller, mand! Jeg synes virkelig, det er nogle fede roller!

Aktuel med robotter og mysterier

’Westworld’ er en – ifølge blandt andre Ekko og Information – ambitiøs og yderst interessant science fiction-serie om en fiktiv forlystelsespark, der er fyldt med menneskelignende robotter. Serien, der bliver kaldt den nye ’Game of Thrones’, undersøger grænselandet mellem menneske og maskine.

Anthony Hopkins spiller rollen som geniet Dr. Robert Ford, der har grundlagt forlystelsesparken, mens Sidse Babett Knudsen spiller den benhårde Theresa Cullen, der driver den.

Hun forklarer sin fascination af rollen:

- Robotterne har så høj kunstig intelligens, at de udvikler følelser, og jeg ved ikke hvad. Jeg synes, det var interessant at prøve at spille et menneske, som har gjort det omvendte. Theresa Cullen har ligesom lukket ned og er blevet meget lidt levende, meget lidt glad og meget lidt interesseret i noget som helst. Hun er en slukket person.

I ’Inferno’, der har premiere 13. oktober, spiller Sidse Babett Knudsen en birolle som Robert Langdons gamle ven – og generaldirektør i WHODr. Elizabeth Sinskey. Langdon vågner op på et hospital i Firenze med hukommelsestab og bliver snart centrum for en menneskejagt, samtidig med at han forsøger at løse en indviklet gåde, før det er for sent.

- Ron Howard (instruktør på 'Inferno', red.) er jeg også fuldstændig vild med at arbejde sammen med. Han byder en velkommen men uden at ae en. Det er bare respekt. Det er virkelig en fornøjelse, siger Sidse Babett Knudsen, der fortæller, at instruktøren hold intensiteten høj mellem optagelserne ved at fortælle sjove historier. (Foto: © GIUSI SPROVIERO, Scanpix)

Sidse Babett Knudsen føler sig priviligeret over at få lov at spille så alsidige roller i udlandet, siger den danske skuespiller, der også har spillet lesbisk sex-herskerinde i filmen ’The Duke of Burgundy’ fra 2014.

- Jeg havde nok ikke fået ’The Duke of Burgundy’, hvis det havde været en dansk film. Til sådan en erotisk art house tror jeg ikke, at man havde tænkt på mig, siger hun.

'Borgen' - et rigtig lækkert visitkort

Alle tre roller er hun overbevist om, at hun har fået, fordi udlandet har set ’Borgen’ - den danske DR-serie, hvor Sidse Babett Knudsen spiller rollen som den beslutningsdygtige statsminister Birgitte Nyborg. En serie, der er blevet solgt til flere end 70 lande, og som derved promoverer sine hovedrolleindehavere i udlandet.

Det samme gælder rollerne i de to franske film ’150 milligram’ og ’Hermelinen’, den engelsksprogede ’A Hologram for the King’ og den kommende finske film ’Ikitie’.

- ’Borgen’ er mit visitkort, og det er et rigtig, rigtig lækkert visitkort at have. Den har gjort mig synlig nogle steder og har åbnet døre, siger Sidse Babett Knudsen, der er uddannet fra Paris, men som ikke før ’Borgen’ har kunnet få arbejde dér, da ingen vidste, hvem hun var.

Sidse Babett Knudsens rolle som Birgitte Nyborg i tv-serien 'Borgen' har gjort hende synlig for udlandet. Alle, der siden har givet hende roller, har nævnt 'Borgen' som reference, siger hun. (Foto: © Mike Kolloffel, Mike Kollöffel)

Hendes rolle i ’Borgen’ kan dog skabe forventninger, der er umulige at indfri, hvis hun for eksempel - som hun gjorde i sidste uge - skal promovere en helt anden film.

- Der forventede de altså lidt at få en statsminister, da jeg kom. Og det kan jeg jo ikke leve op til. Jeg kan jo ikke tale som Birgitte Nyborg. Eller hjælpe Spanien med deres politik, fordi de har en rigtig rodet regering og har haft det i et år. Det kan jeg jo ikke rigtig gøre noget ved.

Ikke det oplagte valg til 'Borgen'

Inden ’Borgen’ var hun kendt for komedier som ’Den eneste ene’, ’Se til venstre, der er en svensker’ og ’Parterapi’ og dramaer som ’Efter brylluppet’ og ’Kapgang’. Hun føler sig priviligeret over at blive valgt til rollen som Birgitte Nyborg.

- Det stod ikke skrevet i stjernerne, at det lige var mig, der skulle have den. Det er første gang, jeg spiller en autoritet, en voksen kvinde, siger hun.

I udlandet prøver hun også mange ting for første gang, og fordelen ved, at de ikke har set hendes danske film de seneste tyve år, er, at de ikke har en forudfattet opfattelse af, hvilken type roller hun passer til, siger Sidse Babett Knudsen.

En fordel at kunne tale dårligt dansk

Har du en drømmerolle?

- Jeg kunne rigtig godt tænke mig at lave noget historisk. Og jeg kunne også godt tænke mig at lave noget mere rendyrket genre - enten gyser eller thriller eller ren poesibilledbog. Det kunne også være dejligt med en kærlighedshistorie.

- Altså en rigtig kærlighedshistorie til voksne mennesker om voksne mennesker - det, synes jeg, kunne være fantastisk. Eller en rigtig skør komedie. Ikke sådan en ‘ej, så var den lige lidt sød, og så var den lige lidt skør’, men en, hvor der er noget smæk på drengen.

Skulle det være i Danmark eller bare generelt?

- Generelt, men måske især i Danmark. Jeg kan mere på dansk, det er helt sikkert. Det er et kæmpe handicap at tale et sprog, der ikke er ens eget. Det er meget inspirerende, stimulerende og spændende, men det er rigtig svært.

- Jeg har meget mere leg og frihed på dansk. Jeg kan drille på dansk. Jeg kan tale dårligt dansk. Jeg kan lave fejl med vilje - bare for at ruske op i folk. Jeg kan lave underlige pauser eller tale staccato eller lægge et tryk et sted, hvor man ikke normalt ville gøre det, bare for lige at sige ’hov! sådan kan man også gøre det’. Og det vågner man jo af.

- På et fremmedsprog har jeg ikke det overskud, at jeg kan gå ind og lave fejl med vilje. Jeg kan kun prøve at gøre det så godt, jeg kan.

En fornøjelse at arbejde med Tom Hanks

Du siger, at de her roller ligeså godt kunne være i Danmark. Så dine udenlandske roller betyder ikke, at du er færdig med at lave film i Danmark?

- Nej, og jeg bor i Danmark. Jeg vil rigtig gerne arbejde i Danmark.

I udlandet er der bare den fordel, at man får lov at arbejde med Tom Hanks, Ron Howard og Anthony Hopkins, der ikke så ofte er med i danske produktioner.

- Han har en gejst. En energi. Han er levende. Han rør mig. Det var fantastisk at se, hvordan han arbejder. Han knokler, siger Sidse Babett Knudsen om Tom Hanks, som hun spiller over for i 'Inferno'. (Foto: © Jonathan Prime, (c) 2015 CTMG)

Første gang Sidse Babett Knudsen spillede over for Tom Hanks – på filmen ’A Hologram for the King’ – var det ”kæmpestort”. Det var eksotisk og meget anderledes end noget, hun havde prøvet på danske produktioner. Og hun tænkte, at det var så det. Det var hendes eventyr.

Men eventyret fortsatte som bekendt, og i denne uge bliver alle de produktioner, hun har lavet de seneste år, ”spyttet ud på én måned”.

En drøm at arbejde med Anthony Hopkins

Men Sidse Babett Knudsen har stadig drømme.

- Jeg har virkelig nogle drømme, og jeg har også nogle mennesker, jeg virkelig drømmer om at arbejde sammen med. Men jeg kan ikke rigtigt lide at sige dem højt, siger hun.

- Jeg havde ikke drømt om at arbejde sammen med Anthony Hopkins, for det troede jeg ikke, at man måtte. Og så stod jeg foran ham, og det var ligesom at være i en drøm.

- Mine helte inden for film er virkelig store, store helte. Jeg synes, de er så dygtige, dygtige, dygtige, dygtige, dygtige! Jeg sætter dem meget, meget højt. At møde dem og få lov at arbejde sammen med dem - det er simpelthen sådan en glæde.

Hendes blå øjne stråler.

- Han er SÅ intelligent, han er SÅ skarp. Der er SÅ meget i de øjne, når man kigger ind i dem. Der er så mange niveauer og lag. Han er suveræn. Han er så skarp, siger Sidse Babett Knudsen om Anthony Hopkins, som hun spiller over for i serien 'Westworld'. (Foto: © John P Johnson, John P Johnson)

- Det er dejligt, at det bliver man ikke blasert i forhold til. Nu har jeg mødt et par stykker, og det er lige fedt og lige spændende hver gang, og der er mange, mange flere, jeg gerne vil arbejde sammen med, siger hun.

- Jeg håber jo bare, at jeg kan få lov at blive ved. Jeg håber virkelig, virkelig, at jeg kan få lov at blive ved.

'Westworld' er nu tilgængelig på HBO Nordic, mens 'Inferno' får dansk biografpremiere 13. oktober.

Sidste Babett Knudsen

  • Skuespiller, 47 år, født i København.

  • Udannet på Théâtre de l’Ombre i Paris 1987-1990 – og taler flydende fransk.

  • Fik sin debut i Jonas Elmers komedie ’Let’s get lost’ – en hovedrolle, hun modtog en Bodil for. Har siden medvirket i talrige danske film; blandt andet ’Den eneste ene’, der blev en af dansk komediefilms største succeser. Også for den rolle vandt hun en Bodil – og en Robert.

  • Har også spillet hovedroller i filmene ’Monas Verden’ (2001), ’Efter Brylluppet’ (2006), ’Parterapi’ (2010) med flere.

  • Rollen, der har gjort Sidse Babett Knudsen kendt i udlandet, er den som statsminister Birgitte Nyborg i DR’s tv-serie ’Borgen’ (2010-2013) – serien er solgt til flere end 70 lande.

  • Har også spillet med i andre serier – blandt andet ’TAXA’ og ’1864’ – samt teaterstykker – blandt andet på FÅR 302, Mungo Park og Betty Nansen.

  • Har de seneste par år haft flere roller i udlandet. I 2015 vandt hun Frankrigs svar på en Oscar, en César, for sin birolle i den erotiske film ’Hermelinen’. I oktober har hun premiere på HBO-serien ’Westworld’ og ’Da Vinci’-opfølgeren ’Inferno’.