Sikke et trumfkort! Ny nordisk dramaserie overrasker igen og igen

HBO's norske serie 'Beforeigners' ligner ingen anden skandinavisk serie, skriver serieekspert.

I 'Beforeigners' skal seriens hovedpersoner pludselig forholde sig til, at forhistoriske folk er begyndt at dukke op via en mystisk tidsportal. (© Eirik Evjen/HBO Nordic)

For kort tid siden skrev vi om den svenskproducerede serie Gösta, som markerede seriegiganten HBO's første nordiske satsning.

Nu er de igen på banen, denne gang med deres første norske produktion, 'Beforeigners', og det er intet mindre end en dramatisk science fiction-serie fyldt med en god portion sort, norsk humor.

Så er alle bokse vist også blevet krydset af.

Resultatet er underholdende og ikke mindst interessant i forhold til fremtiden, hvor alt tyder på, at vi kommer til at se et stødt stigende antal skandinaviske serieproduktioner indtage de amerikanske streamingtjenester.

HBO har allerede annonceret både dramaserierne 'Utmark' og 'Björnstad', og de bekræfter også, at der er flere danske projekter i pipelinen for 2020.

Forhistoriske mennesker genopstår

'Beforeigners' ligner ikke nogen anden skandinavisk serie.

Eller det vil sige på overfladen gør den med et lidt mørkt blå-gråt skær og masser af kolde glasbygninger og småblege nordmænd.

Men på konceptniveau er vi ovre i en helt anden overnaturlig genre, som bedst kan sammenlignes med HBO's 'The Leftovers', hvori to procent af verdens befolkning af uforklarlige årsager forsvinder.

En mystisk begivenhed i en ellers velkendt verden - og i 'Beforeigners' skal seriens hovedperson, betjenten Lars Haaland, pludselig forholde sig til, at forhistoriske folk er begyndt at dukke op via en mystisk tidsportal.

Betjenten Lars Haaland skal sammen med Alfhildr, der har en fortid som øksesvingende vikingekriger, opklare en række dødsfald på de forhistoriske mennesker. (© Kristoffer Eliassen/HBO Nordic)

Han får endda en politimakker, den smukke Alfhildr, der selv er såkaldt 'fremvandrer', og som har en fortid som øksesvingende vikingekriger.

Sammen skal de opklare en række dødsfald på flere af disse forhistoriske mennesker, som ikke lader til at være af naturlige årsager.

Måske en form for hatecrimes mod fortidsmennesker. Ret absurd, men også interessant.

Plottet ligner på den ene side noget, vi har set før, og man har tydeligvis stilet efter et nordic islæt med den visuelle stil, makabre mord og en stærk kvindelig hovedrolle (Alfhildr).

Men på den anden side ligner det overnaturlige lag og genreblandingen mellem fantasy, science fiction og nordisk krimi ikke noget, vi har set før, og selvom serien har sine børnesygdomme, formår den hele tiden at overraske.

Skandinavisk DNA

Det er tydeligt, at HBO, med Hanne Palmquist i spidsen for udvikling af fiktion i Norden, forsøger at videreføre en klassisk HBO-serietradition.

Da HBO for alvor fik vind i sejlene og ændrede serielandskabet, som vi kender det, med serier som 'Sopranos', 'Sex and the City' og 'The Wire' var det med udgangspunkt i hjemlandet USA og forskellige indgangsvinkler på et samfund fuld af muligheder og udfordringer.

Med både 'Gösta' og 'Beforeigners' er man gået efter en meget nordisk tone og æstetik, og man har ansat fremtrædende talenter i henholdsvis den svenske og norske filmbranche.

Serierne skal tydeligvis emme af kvalitet og i høj grad handle om livet i norden, hvad end det er mandens rolle i et svensk ligestillingssamfund i 'Gösta' eller vores überfornuftige og til tider overciviliserede livsstil, som bliver udfordret i 'Beforeigners'.

Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin står bag den norsksprogede serie, som Jens Lien har instrueret. Serien består af foreløbig seks afsnit, hvoraf de fire første lige nu er tilgængelige på HBO. (© Lars Olav Dybvig/HBO Nordic)

Mændene fra fortiden er brovtende og ikke blege for at føre en hånd op under det nærmeste kvindeskørt.

Samtidig har fortidens hårde livsstil også udklækket benhårde kvindelige kæmpere, som ikke er bange for at slå fra sig.

Begge opførsler matcher dårligt med de kontrollerede nordmænds selvkontrol, og selvom vikingetiden ofte bliver glorificeret og sat op på en piedestal, fremhæver kultursammenstødet det faktum, at fortiden ikke altid skal glorificeres.

Dermed ikke sagt, at vi ikke kan lære af fortiden, for begge parter er nødsaget til at prøve at forstå hinanden.

En reminder om at selv folk, som kommer fra samme del af verden under andre omstændigheder og privilegier, kan blive misforstået og lagt for had, hvilket selvfølgelig må tolkes som en kommentar til nutidens flygtningeproblemer og den nationalistiske bølge, der præger det politiske klima i Europa og USA.

'Beforeigners' er ifølge HBO selv en succes, og de amerikanske mediegiganter har tydeligvis en mission om, at de udenlandske territorier hovedsagligt skal overtages gennem lokalt talent og autentiske fortællinger.

Netflix har også haft publikumssucces med 'The Rain', og mens vi venter på deres næste store nordiske 'Ragnarok', som har ingen ringere end Adam Price som en af bagmændene, bliver det spændende at se, hvilke serier der bliver udviklet specifikt til det danske marked.

'Beforeigners' kan ses på HBO Nordic.

Facebook
Twitter