Simone troede, hun skulle læse på universitetet: Nu spiller hun med i store tv-serier

Hendes fars dødsfald har spillet en afgørende rolle i Simone Lykkes karriere.

(© Mathias Peldrup Gade)

Allerede da Simone Lykke var barn og legede i gården i den karré, hun voksede op i, lå det i kortene, at hun en dag skulle være skuespiller.

De andre i gården kaldte hende "Lyn og torden".

Det var hende, der underholdt de andre børn med klovnerier, skuespil og ved at bygge vilde huler inde bag karréens tykke mure på Christianshavn.

I dag, cirka 30 år efter "Lyn og torden" klovnede igennem i den asfalterede gård, er Simone Lykke blevet skuespiller og er aktuel i stribevis af serier: 'Alfa' på TV 2 Zulu, 'Ambassadøren' på Viaplay og 'Friheden 2', der får premiere på Viaplay i løbet af de næste par måneder.

Men Simone Lykkes vej fra at være gårdens spasmager til at komme på rollelisten på både danske og udenlandske film- og tv-produktioner var ikke helt så snorlige, som det måske kan lyde til.

Der skulle nemlig både et dødsfald og en omvej til, før hun endte, hvor hun er i dag.

Stor forbandelse at være sårbar

Fra hun var helt lille, fik Simone Lykke at vide af sin far, at hendes hoved var skruet godt på. Det var der en god grund til.

Ud over at hendes fantasi kunne underholde alle gårdens andre børn, begyndte hun at læse og skrive, inden de fleste andre i hendes alder overhovedet forsøgte. Derfor begyndte hun i skolen et år tidligere.

I første klasse måtte hendes forældre endda sætte bremsen i, da hendes lærer ville rykke hende endnu et klassetrin frem, fordi hun kedede sig for meget. Egentlig gik det superglat for Simone Lykke i folkeskolen, men alligevel var der noget inde i hende, der ikke helt fungerede, som det skulle. I hvert fald i barndoms- og teenageårene.

- Jeg har altid haft ben i næsen, været meget analyserende og har haft meninger om stort set alt, men jeg har også følt mig sårbar. Det har ligesom været min store gave, men også min store forbandelse. Det gjorde, at jeg hele tiden følte mig mindre moden og mindre cool end de andre.

Simone Lykke i TV 2 Zulu-serien 'Alfa', som har fået flotte ord med på vejen af anmelderne. (Foto: Emilia Staugaard © TV 2)

- Så da jeg efter gymnasiet søgte ind på samtlige teaterskoler i Danmark og kom ind på en af dem, var det, som om jeg for første gang fik følelsen af, at jeg var havnet på den rette hylde. Det var nok der, jeg første gang fandt et sted, hvor jeg ikke følte, at jeg var for meget, siger hun.

Droppede skuespillet efter fars død

Selvom hun følte sig overbevist om, at hun havde fundet ud af, hvad det var, hun kunne og skulle, var skuespillet i starten en kamp.

- Fra at man finder ud af, at man gerne vil være skuespiller, til man rent faktisk bliver det, er der eddermame langt, konstaterer hun og fortæller, at hun startede stille og roligt med at lave kortfilm. Men lige da hun fik en rolle i sin første spillefilm, blev hele hendes liv vendt op og ned.

- Min far blev syg af kræft, og han nåede lige at se det første gennemklip af filmen, hvor han gav mig et lille thumbs up, inden han døde, og filmen kom ud. Ingen fortjener at miste en forælder så tidligt. Det gør sygt nas, siger hun.

Farens sygdomsforløb forandrede hende, og hun begik ifølge sig selv alle de fejl, man gør, når man ikke vil anerkende, at en, man er tæt på, står over for døden.

- Jeg gik all in på at redde ham. Jeg tog til alle møder, jeg gik i gang med at skrive en bog om kost for kræftpatienter. Jeg gik i gang med at undersøge medicinsk cannabis, som gjorde hans sygdomsforløb mere udholdeligt, og tog forbi ham hver morgen, hvor jeg lavede juice og gurkemejeshots til ham, fordi det skulle være sundt.

- Jeg havde ikke noget at tabe. I værste tilfælde ville han dø. Men det gjorde han naturligvis ikke, hvis jeg reddede ham. Jeg følte, jeg havde styr på det, men da han døde, fik det mig til at føle, at jeg havde fejlet. For hvis jeg ikke kunne redde ét af de mennesker, som jeg elskede allerhøjest i verden, hvad fanden kunne jeg så?

Ud over at være aktuel i en række tv-serier har Simone Lykke et andet, større projekt på vej, som hun ikke kan fortælle om endnu. (© Mathias Peldrup Gade)

Simone Lykke husker endnu en af de ting, hendes far altid sagde til hende; at hun skulle bruge sit gode hoved til noget.

Efter hans død droppede hun derfor skuespillet og begyndte på universitetet, hvor hun læste journalistik og kommunikation. Hun tænkte, at skuespillet måtte komme til hende, hvis det var meningen, hun skulle have en fremtid som skuespiller.

- Min fars død førte mig et sted hen, hvor jeg havde brug for kontrol over mit liv. Jeg vidste, hvad jeg skulle de næste fem-seks år af mit liv, og det gav mig en følelse af, at jeg kunne styre, hvad der skete omkring mig, fortæller hun.

Det blev dog kun til fire år, før hun kapitulerede og trak sig fra universitetet.

For da hun blev tilbudt en rolle i BBC-filmen 'One Way to Denmark' med blandt andre 'Life of Pi'-skuespilleren Rafe Spall, så hun det som den mulighed, hun fik for et gennembrud. Og det valg hænger også til dels sammen med hendes far og hans død.

- Jeg tror, jeg var mere bange, før min far blev syg og døde, end jeg er nu. Når man mister, får man ligesom billedliggjort livet. Det kan måske være lidt svært at forstå, hvis man ikke har mistet en tæt på. Jeg havde i hvert fald ikke forstået det, siger hun og uddyber:

- Det at miste gør, at man føler, at det vigtige er her og nu. Over tid gjorde det mig mindre bevidst om fremtiden og mere bevidst om det, jeg gjorde her og nu. For man ved aldrig, hvornår livet er forbi, siger hun.

Simone Lykke var i 2019 med på filmfestivalen i den vestfranske by Dinard, hvor 'One Way to Denmark' blev vist. (Foto: SYLVAIN LEFEVRE © Getty Images)

Let til tårer med medskuespiller

Simone Lykke spiller i øjeblikket Aggi i TV 2 Zulu-serien 'Alfa'. Her spiller hun over for skuespilleren Sebastian Jessen, som i serien er kæresten, der forlod hende i hjembyen for at komme væk fra det kriminelle miljø, han er vokset op i.

Men i serien krydser deres veje igen, og selvom de stadig har følelser for hinanden, er Aggi i et nyt forhold med én fra hjemegnens kriminelle miljø.

Også her har historien om Simone Lykkes far spillet ind. For ud over at Sebastian Jessen og hun har været venner i flere år, har de begge også mistet deres fædre til kræft. Og det forløb, de begge nærmest samtidig var igennem, gjorde det nemmere at spille over for hinanden.

- Vi har flere scener sammen, hvor vi skal bevæge os i lidt tungere følelser, og dér har det hjulpet at spille over for Sebastian. Jeg har let til tårer med ham. Han var ikke med til min fars begravelse, fordi han lige havde begravet sin egen far. Men da dørene i kirken gik op, og vi gik ud med kisten, så jeg ham stå nede foran kirken. Så det er nærmest en gave at få lov til at spille sammen med ham, siger Simone Lykke.

Hun undskylder, at interviewet kom til at handle så meget om hendes far og begrunder det med, at hun taler for meget. For det var ellers ikke hendes mening, da interviewet begyndte.

- Men min fars død har defineret mig rigtig meget. Det er, som om jeg har fundet mig selv efter det forløb, fordi jeg kom så langt ud at skide. Jeg håber bare, at han vil være stolt af mig, hvis han kigger med deroppe fra.

- Jeg er i hvert fald rigtig glad, og det er megafedt, at alt det her sker nu.

Simone Lykke ser sig selv som skuespiller og derefter journalist. For hende er de to fag ikke så fjernt fra hinanden, fordi det handler om at fortælle historier. (Foto: Mathias Peldrup Gade)
Facebook
Twitter