Skaberen bag 'Venner' i tårer: 'Jeg ville have lavet den meget anderledes i dag'

Marta Kauffman, én af skaberne bag 'Venner', siger nu, at serien burde have set anderledes ud.

Serien 'Venner' er i dag stadig en stor succes, men både forfatter og flere medlemmer af castet har sagt, at man burde have gjort mere for diversiteten. (© (c) Getty images)

Marta Kauffman. Du har sikkert læst navnet flere hundrede, hvis ikke tusinde, gange før. Men hvor? I rulleteksterne til tv-serien 'Venner', selvfølgelig.

Og det er netop den successerie, som Kauffman er medskaber af, der nu får tårerne frem hos hende under en paneldebat på tv-festivalen ATX.

Men hvorfor dog være så ked af noget, der har været en bragende succes? Selv 16 år efter det sidste afsnit blev sendt, skal streamingtjenesterne stadig have den helt tunge tegnebog frem for at få lov til at vise den gamle serie.

Men serien er ikke kun kendt for de seks sjove, elskelige venner, der deler livets komiske op og nedture i en fed new yorker-lejlighed. Den er også blevet kritiseret for, at den handler om seks hvide, heteroseksuelle venner med hvide problemer i en hvid, heteroseksuel verden.

Set med nutidens øjne virker det både unuanceret og problematisk, hvis man spørger Marta Kauffman. Særligt set i lyset af den voksende Black Lives Matter-bevægelse.

- Jeg ville ønske, at jeg vidste, hvad jeg ved i dag, da jeg skrev showet. Undskyld, sagde hun tårevædet under paneldebatten.

- Jeg ville have taget nogle meget anderledes beslutninger, hvis jeg havde vidst, hvad jeg ved i dag.

Hun fortæller, at hun altid har opmuntret til mangfoldighed på sit hold, men at hun nu kan se, at hun slet ikke har gjort nok for at skabe diversitet. Hverken på holdet bag serien eller på skærmen.

Her ses producer og manuskriptforfatter Marta Kauffman til 25-års jubilæet af serien 'Venner' i 2019. (Foto: John Lamparski © 2019 Getty Images)

- Det eneste, jeg kan tænke på nu, er, hvad kan jeg gøre anderledes? Hvordan kan jeg skabe mine tv-shows på en ny måde? Og det er noget, jeg ville ønske, jeg ikke bare havde været bevidst omkring, da jeg startede med at lave tv-shows, men som jeg ville ønske, jeg havde vidst helt op til sidste år.

Det er altså ikke kun serien 'Venner', Kauffman ville have lavet anderledes. Hun ville også have taget andre beslutninger i sine efterfølgende serier som spinoff-serien 'Joey' eller Netflix-serien 'Grace & Frankie'.

En scene fra første sæson af Netflix-serien 'Grace & Frankie', som Marta Kauffman også står bag. (Foto: Melissa Moseley/Netflix)

Bedre sent end aldrig - og dog

For serieekspert Frederik Dirks Gottlieb er Kauffmans undskyldning til dels opløftende.

- Det kan helt sikkert få en positiv betydning for unge instruktører og producenter at se én af de helt tunge i branchen fortryde en ellers bragende succes, siger Frederik Dirks Gottlieb.

- Tænk på, hvor mange gæsteroller, der er i 'Venner', og hvor mange muligheder, der dermed har været igennem årene for at skabe diversitet på rollelisten i serien. Alligevel kan det tælles på få fingre, hvor mange med anden hudfarve end hvid, der har optrådt i serien, siger han.

Og det til trods for, at racisme ikke er nogen ny ting i amerikansk kultur, ifølge Frederik Dirks Gottlieb.

- Det var helt tilbage i 1991, at Rodney Glen King blev overfaldet af 14 politibetjente, siger Frederik Dirks Gottlieb og hentyder til den sag, der var grobund for en seks dage lang protest mod racisme og politivold i Los Angeles i 1992, der endte med at koste 63 mennesker livet.

- Min pointe er, at det kan jo ikke komme som nogen overraskelse for Kauffman i dag, at racisme længe har været et stort problem.

Vennerne krævede diversitet

Tidligere på året fortalte skuespiller David Schwimmer, der spiller Ross i 'Venner', til The Guardian, at han brugte flere år på at argumentere for, at karakteren Ross skulle date kvinder med en anden hudfarve end hvid.

- Én af de første kærester, jeg havde i serien, var en asiatisk-amerikansk kvinde, og senere havde jeg en afroamerikansk kæreste. Det var et meget bevidst skub fra min side, forklarede han.

Lisa Kudrow, der spillede karakteren Phoebe Buffay, har også tidligere på året udtalt til The Times, at hvis man skulle lave 'Venner' i dag, så ville den se helt anderledes ud.

- Der ville først og fremmest ikke være et helt hvidt cast, mente hun, mens hun samtidig forklarede, at hun synes, man skal se på serien som "en tidskapsel, og ikke på, hvad man gjorde forkert".

Frederik Dirks Gottlieb giver Kudrow ret:

- Selvom det jo lyder banalt, og selvom jeg stadig holder på, at undskyldningen fra Kauffman falder lidt sent, så var det en anden tid i tv-branchen, da 'Venner' blevet skrevet i 1994.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk