Skaberne af Marvel-karakterer føler sig snydt: Får småbeløb og en 'særlig tak' i rulleteksterne

Tegneserieskabere er utilfredse med, hvordan Marvel betaler for de ikoniske karakterer.

Skaberen af Marvel-karakteren Winter Soldier tager bladet fra munden og fortæller om at føle sig snydt af Marvel. (© Marvel Studios via Disney+)

Marvel-universet har indtjent milliarder og atter milliarder af kroner på verdensplan.

Men skaber du en Marvel-karakter, der får en fremtrædende rolle i det store Marvel-univers, må du måske nøjes med et honorar på 31.000 kroner (svarende til 5.000 dollars), et takkekort og en invitation til filmpremieren samt en 'særlig tak' i rulleteksterne efter filmen. Det skriver The Guardian, der har set kontrakter og har fået bekræftet beløbet af flere kilder.

Længe har tegneserieskaberne været tavse og nærmest anonyme, men nu fortæller flere om, hvad der foregår langt fra det store lærred og tegnebrættene.

Én af dem er tegneserieforfatter og -skaber Ed Brubaker, der sammen med Steve Epting har skabt karakteren Winter Soldier fra 'Captain America'-serien.

I anledningen af udgivelsen af Marvel tv-serien 'The Falcon and the Winter Soldier' på Disney+ for et par måneder siden skrev Ed Brubaker i sit eget nyhedsbrev, at serien efterlader ham med blandede følelser.

- Jeg er virkelig glad på Sebastian Stans vegne, som jeg synes både er en god fyr og den perfekte Bucky/Winter Soldier, og jeg er glad for at se, at han endelig får mere tid på skærmen, skrev Ed Brubaker blandt andet.

- Men samtidig er nærmest alt, hvad Steve Epting og jeg har fået for at have skabt Winter Soldier og hans plot et tak her og der, og med årene er det blevet sværere og sværere at leve med, fortsatte han.

Brubaker har senere fortalt i podcasten 'Fatman Beyond', at han endda sagde nej til en check for blockbusteren 'Captain America: Civil War', fordi beløbet var fornærmende småt.

Det satte gang i en debat om, hvordan Marvel behandler tegneserieskaberne, og ikke mindst hvilke moralske forpligtelser de store tegneserieuniverser har over for dem, der fodrer dem med det, der bliver til ikoniske karakterer.

Tegneserieforfatter og -skaber Ed Brubaker står bag karakteren Winter Soldier i 'Captain America'-serien. Han har sat gang i debatten om, hvor fair Marvel er over for tegneserieskaberne. (Foto: Joe Scarnici © Getty Images)

'Det føles ikke retfærdigt'

Ed Brubaker er ikke den eneste, der er utilfreds med Marvels honorering.

The Guardian beskriver, at mens nogle tegneserieskabere får et honorar for deres karakter, får andre slet ikke betaling.

En sjælden gang imellem laver Marvel dog en såkaldt 'speciel karakter kontrakt' med en tegneserieskaber, som giver skaberen mulighed for at kræve betaling, hver gang ens karakter bliver brugt. Det er bare op til Marvel at afgøre, om en tegneserieskabers karakter er original nok til, at de kan få fingrene i sådan en kontrakt.

En anonym kilde – der også står bag en Marvel-karakter – fortæller til The Guardian, hvordan han blev tilbudt én af de såkaldte 'speciel karakter kontrakt', der, ifølge ham, var ringe. Men Marvel overholdt ikke engang kontrakten, og han modtog i stedet 31.000 kroner og et takkekort.

- Og du tænker: "Den film indtjente en milliard dollars", har han sagt.

The Guardian beskriver videre, hvordan flere kilder bekræfter beløbet på 31.000 kroner.

Også den berømte tegneseriekunstner Jim Starlin, der har skabt den populære karakter Thanos, har forhandlet sig til en større betaling for den fremtrædende karakter, efter Marvel i første omgang underbetalte ham.

Blandt dem, der mener, at Marvel har et moralsk ansvar over for tegneserieskaberne, er den storsælgende tegneserieforfatter Ta-Nehisi Coates, der blandt andet står bag flere historier i 'Black Panther'-serien og historier i 'Captain America'-serien.

- Længe før jeg skrev 'Captain America', læste jeg Ed Brubaker og Steve Eptings 'Death of Captain America' plot og 'Return of the Winter Soldier', og det var nogle af de mest spændende plots, jeg nogensinde har læst. Jeg vil hellere læse dem end at se filmene – jeg elsker også filmene, men det føles ikke retfærdigt, i forhold til hvad Steve og Ed har lagt i det her, der er blevet til en multimilliardær dollar franchise, lyder det fra Ta-Nehisi Coates.

Marvel har dog ikke ønsket at udtale sig i sagen om, hvordan de betaler deres tegneserieskabere.

- Vi kan ikke tale om vores individuelle aftaler eller kontrakter med talenterne, har en talsperson fra Marvel udtalt til The Guardian.

Tjente 200 kroner på Superman

Der er heller ikke noget ulovligt i Marvels måde at betale tegneserieskaberne på, men flere spørger, hvad der principielt er rigtigt at gøre, når et kæmpestort univers som Marvel bliver ved med at tjene gigantiske beløb på de ikoniske karakterer og samtidig kun betaler et honorar til dem, der rent faktisk står bag dem.

For nogle tegneserieskabere bliver samarbejdet med de store tegneserieuniverser dog et spørgsmål om at skabe en succesfuld, ikonisk karakter for at tiltrække sig nok opmærksomhed som kunstner til, at folk vil følge med i ens andet arbejde.

Det er også lykkedes for Ed Brubaker.

- Jeg har et godt liv som forfatter, og meget af det skyldes, at Cap og Winter Soldier har fået flere til at læse mit andet arbejde, skriver han i sit nyhedsbrev.

Alligevel håber han, at forholdene vil ændre sig for tegneserieskaberne.

- Så ja, blandede følelser, og måske vil det altid være sådan – men det håber jeg virkelig ikke.

Men selvom Ed Brubaker og andre har taget bladet fra munden og sætter gang i debatten, går historien med, hvordan skaberne af de ikoniske karakterer nærmest ingenting tjener, langt tilbage.

I 1938 fraskrev tegneserieskaberne Jerry Siegel og Joe Shuster deres karakter Superman for bare 200 kroner – en karakter som DC Comics har tjent godt på siden.

Facebook
Twitter