'Skadeligt og traumatiserende' for autister: Danske Nina har startet underskriftindsamling mod popstjernes film

Nina Skov Jensen og Landsforeningen Autisme mener, at Sias 'Music' er dybt problematisk.

Popstjernen Sias instruktørdebut er blevet nomineret til to Golden Globes - men nomineringerne bør trækkes tilbage, mener Nina Skov Jensen, der selv er autist. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

Filmen 'Music' og instruktøren bag, den australske popsanger Sia, har de seneste måneder befundet sig i noget af et stormvejr.

Og nu er en dansker med til at puste endnu mere til kritikken af filmen.

Faktisk er Nina Skov Jensen, der selv er autist, så harm over nomineringerne, at hun har lavet en underskriftindsamling, hvis formål er at få nomineringerne trukket tilbage.

I skrivende stund har hele 40.000 skrevet under på danskerens underskriftsindsamling på lidt over en uge.

Også Landsforeningen Autisme kritisiserer filmen.

'Music' handler om den non-verbale - altså ikke-talende - unge autist Music (Maddie Ziegler), som ender i sin ældre halvsøsters (Kate Hudson) varetægt.

Sia er blandt andet blevet kritiseret for castingen af hovedrollen som Music. Den gik nemlig til den unge danser Maddie Ziegler, som tidligere har optrådt i flere af Sias musikvideoer - og som ikke er autist.

Filmen er desuden blevet kritiseret for scener, hvor der bliver brugt magtanvendelse mod autisten Music, hvilket er en praksis, der kan være ekstremt skadelig.

Den australske sanger Sia, der er kendt for at dække sit ansigt til, når hun optræder, har modtaget massiv kritik fra blandt andre autismemiljøet på grund af sin nye film, 'Music'. (Foto: Kevin Winter/BBMA2020 © Getty Images)

Midt i al kritikken har der dog også været gode nyheder for Sia, som har sin instruktørdebut med 'Music'.

Filmen blev for nogle uger siden nomineret til to Golden Globes - for bedste kvindelige hovedrolle (Kate Hudson) og bedste musical eller komediefilm.

Filmens Golden Globe-nomineringer faldt dog ikke i god jord hos alle.

Og altså specielt ikke hos 20-årige Nina Skov Jensen, som du måske har set i DR-dokumentarserien 'De skjulte talenter', hvor hun viser sine vilde evner som portrætmaler.

Udstiller autister

Men hvad er det, der er så forfærdeligt ved Sias filmdebut?

Der er flere ting, mener Nina Skov Jensen.

- Det er et stort problem, at det er en ikke-autistisk skuespiller, der spiller hovedrollen som Music. Autister må ikke engang spille autister på film, og når man ved, at autister i forvejen er enormt underrepræsenterede på arbejdsmarkedet – over 80 procent har ikke noget job - understreger det problemet, siger hun.

I Nina Skov Jensens øjne er det desuden problematisk, hvordan non-verbale autister bliver fremstillet i filmen.

- Jeg synes, at hovedpersonen Music bliver brugt som en genstand. Og ligesom i næsten alle autismefilm er det dem omkring autisten, der bruger autisten til at udvikle sig selv, siger Nina Skov Jensen og uddyber:

- På grund af film som 'Rain Man' og nu 'Music' tror man, at autister, der ikke kan tale, ikke er intelligente, ikke har tanker, ønsker eller drømme – og det er helt forkert.

Sia har i forbindelse med kritikken udtalt, at 'Music' er et "kærlighedsbrev til autismesamfundet", men det klinger hult hos Nina Skov Jensen. Især fordi mange autister slet ikke kan se filmen.

Filmen er fyldt med blinkende lys, sindssyge farver og vilde krydsklip. Det betyder, at de autister, der har epilepsi, vil få det dårligt af at se den, siger Nina Skov Jensen.

Scener med magtanvendelse er enormt farlige

Men den måske største kritik, filmen 'Music' har fået, handler om de scener i filmen, hvor der bliver brugt magtanvendelse mod den autistiske Music.

Den kritik fik kort efter filmens Golden Globe-nomineringer Sia til at love, at hun ville sætte en advarsel op i filmens begyndelse med ordlyden: "'Music' hverken tolererer eller anbefaler brugen af fysisk magtanvendelse mod autister."

Men det er ikke sket ifølge Nina Skov Jensen, der så 'Music' på en udenlandsk streamingtjeneste i søndags.

I et andet tweet forsikrede Sia, at hun fremadrettet vil fjerne alle scener i filmen med magtanvendelse, som er årsagen til advarslen i filmens begyndelse.

Men de scener var heller ikke klippet ud den version, som Nina Skov Jensen så.

- Det er ekstra farligt, at hun har været ude at sige, at scenerne vil blive klippet ud, fordi det så kan det være, at nogle med autisme ser filmen og tror, at scenerne er væk. Det er enormt traumatiserende for folk, som har oplevet magtanvendelse brugt imod dem, siger Nina Skov Jensen.

Landsforeningen Autisme: 'Music er ikke for autister'

Hos Landsforeningen Autisme er man enig med Nina Skov Jensen i, at scenerne med magtanvendelse er yderst problematiske.

I filmen får Music et autistisk meltdown (sammenbrud), og hendes halvsøster instrueres i at lave en magtanvendelse af typen "prone restraint".

Music bliver i filmen tvunget ned på jorden, med hovedet nedad, mens søsteren sidder på hende, og netop den form for magtanvendelse har ifølge landsforeningen kostet flere autistiske børn og unge livet.

- Problemet er, at det fremstilles som en rigtig reaktion på et meltdown. Men Music er ikke til fare for hverken sig selv eller andre i scenen, hun har det bare dårligt. En magtanvendelse er overhovedet ikke en måde at håndtere situationen på. Det er skadeligt for autistiske mennesker at fremstille det som normalt og i orden, lyder det fra Kathe Johansen, der er formand for Landsforeningen Autisme.

I det hele taget mener foreningen, at filmen er problematisk, og at den ikke er for autister.

- Filmen har vist, at den har et menneskesyn, hvor det er i orden at bruge magt og vold overfor autister, fordi de opfører sig autistisk. Det ville være helt grundlæggende forfærdeligt, hvis sådan et menneskesyn spredte sig i Danmark til pårørende og fagpersoner, siger Kathe Johansen.

Nina Skov Jensen, der her ses med sin mor, har givet et indblik i sit liv med autisme i DR-dokumentarserien 'De skjulte talenter'. Efter sommerferien skal Nina Skov Jensen studere på det prestigefyldte universitet Harvard. (Foto: Morten Stæhr Pedersen © Type 2)

I chok da filmen blev nomineret

Det er ikke kun Nina Skov Jensen og Landsforeningen Autisme, der skyder med skarpt mod 'Music'.

På filmsiden Rotten Tomatoes har 'Music' en samlet score på meget beskedne 17 procent baseret på 24 anmeldelser.

Og New York Times anmelder skriver, at "det er en film, der roder forvirret rundt mellem idéer som omsorg, fantasi og handicap med en stolthed, som kan tolkes som forfængelighed".

Filmens mindre gode anmeldelser er Nina Skov Jensen enig i, og derfor var hun nærmest i chok, da 'Music' fik to Golden Globe-nomineringer.

Meningen med underskriftsindsamlingen er derfor at få den prestigefyldte prisuddeling til at trække nomineringerne tilbage, selvom det ser svært ud.

- Jeg har to formål med underskriftindsamlingen. Det ene er, at få det til at ske. Det er sket få gange før, at prisuddelinger har trukket nomineringer tilbage, og jeg tror, at der er en chance for, at det sker, hvis nok folk siger, at det ikke er okay.

- Det andet formål er at få folk til at have en samtale om fremstillingen af autister. Jeg håber, at nogle filmfolk en dag vil tænke: "Vi kan ikke slippe af sted med det, Sia gjorde dengang", og derfor i fremtiden vælger at arbejde med folk, der rent faktisk har autisme, siger Nina Skov Jensen.

FacebookTwitter