’Skam’ vinder pris: Har gjort det cool at være LGBT-person

Julie Andem, der har skabt 'Skam', og Carl Martin Eggesbø, der spiller Eskild i serien, kommer i dag til København for at tage imod prisen som Årets Laks under Copenhagen Pride.

Tarjei Sandvik Moe og Henrik Holm spiller rollerne som de to homoseksuelle gymnasieelever Isak og Even i tv-serien 'Skam', der i alt nåede at få fire sæsoner. (Foto: Bendiksby)

Hvert år uddeler LGBT Danmark prisen Årets Laks til en person, en organisation eller – som i år – en tv-serie, der har gjort en forskel for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner.

Vinderen i år er den norske tv-serie ’Skam’.

- ’Skam’ har på en fin og ubesværet måde fortalt historien om de tre homoseksuelle karakterer Isak, Even og Eskild, lyder det blandt andet i begrundelsen.

Isak er hovedperson i tredje sæson af tv-serien, hvor han langsomt erkender, at han er homoseksuel og forelsker sig i Even, der går på samme gymnasium i Oslo. Eskild, der også er en homoseksuel karakter, taler meget åbent om sin seksualitet og agerer blandt andet love-guru for de af vennerne, der har behov for sådan en.

Ifølge LBGT Danmark kan ’Skam’, der også har haft stor gennemslagskraft i Danmark, hjælpe unge mennesker, der er ved at skabe en identitet. Og give dem mod til at vedstå, hvem de er.

Julie Andem og 'Eskild' kommer til Pride

Seriens skaber Julie Andem er meget begejstret for prisen, siger hun i en pressemeddelelse.

- Det betyder, at vi er kommet igennem med noget af det, som var hensigten med serien: At forsøge at gøre hverdagen lettere for unge, der skammer sig over deres egen seksualitet.

Carl Martin Eggesbø, der spiller rollen som Eskild, er rørt over, at serien har haft så stor betydning, siger han i pressemeddelelsen.

- Historierne i ’Skam’ har lært os, at bag hudfarve, religion og seksuel overbevisning er vi alle i bund og grund bare mennesker, som prøver, så godt vi kan, at håndtere kærligheden.

Sidste år var det Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, der fik Årets Laks-prisen for deres beslutning om at fjerne transseksualitet fra listen over psykiske sygdomme.

Julie Andem og Carl Martin Eggesbø​ møder op til Copenhagen Pride i dag og modtager prisen, og Isak og Even sender en videohilsen på storskærm. Det sker på scenen på Rådhuspladsen, når paraden er slut, formentlig omkring kl. 16.

Facebook
Twitter