’Skammerens datter’: Effekterne er i top, men der er for meget fart på

Filmatiseringen af den første bog om ’Skammerens datter’ har premiere torsdag. Ifølge anmelderne er det en film med knald på, som både er filmens styrke og svaghed.

'Skammerens datter' har torsdag premiere i de danske biografer, og filmatiseringen af Lene Kaaberbøls bog er fyldt med fantasy-elementer og hurtigt tempo. (Foto: Jiri Hanzl/Nepenthe Film)

De fire bøger om ’Skammerens datter’ af Lene Kaaberbøl har været en kæmpesucces i både ind- og udland og er solgt i over 1 million eksemplarer.

Fantasyserien er også lavet til musical med stor succes, og nu er turen kommet til filmlærredet, hvor ’Skammerens datter’ skal forsøge at blive et lige så stort tilløbsstykke.

De danske filmanmeldere giver mellem tre og fem stjerner til ’Skammerens datter’, hvor fantasyelementerne tæller op, men den høje fortællehastighed tæller ned.

Fuld knald på

Filmanmelder Kim Skotte fra Politiken giver tre ud af seks hjerter. Han kalder filmatiseringen for ”vældig dramatisk”, og det er både godt og skidt for filmen.

- Det spændende ved ' Skammerens datter' er forsøget på at lave en dansk fantasyfilm, hvor der virkelig er blevet gået til stålet med hensyn til drama og effekter. Der er da også kommet knald på fra start til slut. Hvilket kan lyde forjættende, men er en strategi med omkostninger, skriver han.

En af omkostningerne er ifølge Kim Skotte, at publikum bliver kastet for hurtigt ind i handlingen, og relationerne i filmen bliver ikke forklaret ordentlig i løbet af filmens halvanden time.

- Som anmelder brokker man sig som oftest over, at en film er for lang i spyttet, men i dette tilfælde er den snarere for kort. Med 20 minutters længere spilletid ville der måske have været tid til at forbinde figurer og begivenheder og inhalere atmosfæren fra den verden, man så møjsommeligt og ret så imponerende har skabt, skriver han.

Jyllands-Posten giver ligeledes tre ud af seks stjerner.

Et troværdigt univers

Per Juul Carlsen, der er filmanmelder og vært på radioprogrammet Filmland, hiver en stjerne mere op af hatten og giver fire ud af seks stjerner.

Per Juul Carlsen mener ligesom Kim Skotte, at publikum bliver kastet for hurtigt ind filmens univers, og det forventes, at man kender bøgerne i forvejen.

- Det er filmversionens svaghed, at den har for travlt med at være vildt eventyr og ramasjang på bekostning af figurernes psykologi, skriver han.

51 millioner danske kroner er der blevet kastet efter filmatiseringen, og selvom det lyder af meget, er det kun en meget lille del af store amerikanske fantasyfilm. Men ifølge Per Juul Carlsen klarer universet i ’Skammerens datter’ det flot.

- Der er ingen superflotte wouuvv-forvandlinger i ’Skammerens datter’, men der er noget vigtigere, et troværdigt univers, en fornemmelse af at være i en fremmed verden, der faktisk eksisterer, skriver han.

Berlingske giver ligeledes fire ud af seks stjerner.

Eventyrlig storfilm

Hos BT er filmanmelder Niels Lind Larsen begejstret og giver fem ud af seks stjerner til ’Skammerens datter’, og kalder filmatiseringen for en eventyrlig storfilm.

- Det er ren 'Game of Thrones'. I børnehøjde selvfølgelig, men så spændende og actionfyldt, at resten af familien vil være lige så godt underholdt. Og med en realisme og troværdighed i sine fantasyelementer, der må begejstre genrens fans, skriver han.

Ifølge Niels Lind Larsen er filmen en fornøjelse at se, og han er glad for de høje ambitioner, der har været i produktionen og roser den fantasyfyldte eventyrsverden.

- Det er en stor og fængslende film, han har skabt, i et højt tempo med masser af højdepunkter, skriver han.

Ekstra Bladet giver ligeledes fem ud af seks stjerner.