Skide godt, Eigil! Ny bog afslører Olsen Bandens oprindelige navne

Egon, Benny og Kjeld var ikke de første navne på blokken, da den folkekære forbrydertrio blev opfundet.

Her ses Ove Sprogøe, Morten Grunwald og Poul Bundgaard i en scene fra 'Olsen Banden på sporet' fra 1975. (Foto: Ullstein Bild © Getty Images)

Hvis vi siger Egon, Benny og Kjeld, så er du uden tvivl helt med på, hvem vi taler om.

Så ved du straks, at Egon er ham med planen og den kolde cigarstump og at Benny er ham med det gode humor og de gule sokker. Og Kjeld, det er jo ham den undskyldende runde fyr, der er gift med Yvonne.

Men hvad nu hvis vi i dag havde talt om Eigil, Sofus og Tykke-Kjeld i stedet for Olsen-bandens tre antihelte Egon, Benny og Kjeld?

Det kunne meget vel være sket, for Erik Balling og Henning Bahs, der skrev manuskripterne til de mange film, havde i startfasen øje på navnene Eigil, Sofus og Tykke-Kjeld.

Det fortæller Christian Monggaard, der er filmredaktør på Dagbladet Information. Han udgiver i dag det nye mammutværk ’Olsen Banden’, hvor man blandt andet kan dykke ned i nogle hidtil ukendte manuskripter og noter om filmene.

Og udgivelsesdatoen er i øvrigt ikke tilfældig. I dag er det præcis 50 år siden, at den første film, ’Olsen Banden’, havde premiere i de danske biografer.

- Det er jo ikke fordi, at Egon, Benny og Kjeld bare sprang færdige ud af hovedet på Balling og Bahs. Det tog naturligvis noget tid, inden de tre roller fungerede og tog deres endelige form. Det handlede jo ikke kun om deres navne, men også om hvordan de skulle opføre sig og se ud, siger han.

Eigil, Sofus og Tykke-Kjeld? Nej, vel? Her ses Olsen-banden på en af deres mange missioner, som Egon Olsen har udtænkt. (© Nordisk Film)

Vil du med ind og se den nye med 'Perlemorderne'?

Hvordan det ville have været med en trio bestående af Eigil, Sofus og Kjeld er svært at spå om, forklarer Christian Monggaard.

- Fordi Olsen Banden er så indgroet en del af vores liv og blevet en del af sproget og den kulturelle arv, som vi trækker på, er det jo umuligt at skille navnene fra banden. Det er svært at forestille sig dem hedde noget andet, blive spillet af andre skuespillere eller se anderledes ud.

- Egon, Benny og Kjeld klinger jo også meget godt, men det kunne Eigil, Sofus og Tykke-Kjeld måske også havde gjort.

Faktisk kunne vi i dag også have talt om en helt anden bande, har en række noter, som gengives i den nye bog, vist. Oprindeligt havde forbrydertrioen nemlig et andet navn.

- Da Balling og Bahs begyndte på projektet, hed banden ikke Olsen Banden men Perlemorderne. Spørg mig ikke hvorfor, men det kan være et ordspil på perlemor.

En af grundene til, at vi i dag ikke ser film med Perlemorderne skyldes dog, at det ikke har den samme stemning af noget ærkedansk som Olsen Banden.

- Balling og Bahs havde en idé om en forbryderbande, der havde de samme hverdagsproblemer, som vi andre, og at det hele skulle være meget jordbundet og dansk, siger Christian Monggaard.