Skuespiller bag ny DR3-serie: Bare de ikke tror jeg er psykopat

DR3-serien ’Joe Tech’ er en blanding af dokumentar og fiktion om det småkriminelle miljø på Nørrebro i København. Men hvor meget er virkelighed, og hvor meget er fiktion?

(Foto: Jasper Spanning, Nordisk Film Production © Type 2)

Joe Tech er den type, som nogle ville kalde en lalleglad, naiv taber. Måske endda på grænsen til det irriterende.

Han pjanker rundt på Nørrebro i København i en smagløs rød Nike-træningsjakke, et par løse, hvide Adidas-træningsbukser og et par slatne, lyserøde klipklapper.

Han er typen, der mere eller mindre tilfældigt begår kriminalitet. Han stjæler knallert-45’ere og kører spirituskørsel mellem København og Hamborg – og så tilbage igen, selvom han burde tage sig af sin højgravide kæreste.

Han er den type, der skiftevis taler og råber i en endeløs strøm, uden han egentlig siger noget.

Joe Tech er en selvcentreret, hyperaktiv bøv, der i sin påklædning ligner noget, 90'erne har efterladt. Og så er han hovedperson i DR3-serien ’Joe Tech’.

Blander virkelighed med fiktion

’Joe Tech’ er en såkaldt mockumentary, hvor fiktion er blandet med virkeligheden. Hovedpersonen hedder i virkeligheden Jonas Bergen Rahmanzadeh, men bliver kaldt Joe Tech, fordi han dengang var dj med forkærlighed for techno.

Han bor ligesom i serien på Nørrebro og er sammen med hende, der også spiller Joe Techs gravide kæreste.

Og så er de fleste af Joe Techs badass-venner fra serien også Jonas Bergen Rahmanzadehs rigtige venner.

Faktisk er serien så tæt på virkeligheden, at selv hans naboer i Nørrebro-opgangen, som han har kendt i syv år, har spurgt, om han er Joe Tech.

Men alt det, som Joe Tech foretager sig i serien, hverken kan eller vil Jonas Bergen Rahmanzadeh stå inde for.

Det fortæller han, da vi møder ham og instruktøren Thomas Daneskov i en lille solbeskinnet baghave på Nordisk Film i Valby.

De sørgelige lyserøde klipklapper, som i øvrigt tilhører Jonas Bergen Rahmanzadehs kæreste, har han efterladt derhjemme. I stedet har han en t-shirt og et par løse sweatpants på. For lidt Joe Tech er han jo.

- Folk er virkelig i tvivl om, hvad der er rigtigt, og hvad der er fiktion, siger Jonas Bergen Rahmanzadeh, hvorefter han spørgende kigger på instruktøren for at få opklaret, om han må afsløre, hvor store lighederne er mellem ham og Joe Tech.

Joe Tech er monsteret

De bliver enige om at kalde Joe Tech "monsteret". Den dér ukontrollerbare, hyperaktive Joe Tech, som var der i levende live, da Jonas Bergen Rahmanzadeh gik i gymnasiet.

- Jeg er 100 på, at jeg har damp. Men jeg har brugt mange år på at gemme monsteret. Man kan jo ikke gå i skole og have damp, så jeg har ligesom lært mig selv at styre det. Men nogle gange lykkedes det bare ikke, siger han.

Det var monsteret, Thomas Daneskov faldt for, og som har været inspirationen til tv-serien. Han var den instruktørspire-type, der altid havde et kamera på sig - dengang smartphonen stadig ikke var opfundet.

- Jeg filmede hele tiden underlige ting, og det har altid været Jonas, kameraet vendte mod. Han stod der og var sjov i sin tanktop og store sumobryderbukser, siger Thomas Daneskov.

Supercomputer og en præmie på 25.000 kroner

Det var dog først for fem år siden, ideen til Joe Tech rigtig opstod.

Det var en sommerdag – igen på Nørrebro.

Jonas Bergen Rahmanzadeh gik ned ad Nørrebrogade med favnen fuld af sodavander. For det var varmt, og solen havde lokket en masse unge ud på Dronning Louises Bro. Og de var tørstige. Pengene, som salget af sodavander ville indbringe, ville han bruge til at bygge sin helt egen supercomputer fra bunden. Den ville koste 20.000 kroner.

På vejen derned møder Thomas Daneskov ham, og de begynder at tale om supercomputeren og jagten på de 20.000 kroner. Men så får han en ide.

Thomas Daneskov havde netop hørt om en konkurrence, hvor man kunne vinde 25.000 kroner ved at lave en trailer til en dokumentarfilm. De 20.000 kroner kunne Jonas Bergen Rahmanzadeh få til supercomputeren, og så kunne Thomas Daneskov selv tage de 5.000.

Dagen efter begyndte de at optage.

- Jeg fulgte Jonas rundt en dag. Fra om morgenen, hvor Jonas arbejdede hos grønthandleren, til om eftermiddagen, hvor han lånte en varevogn for at flytte for nogle oppe i Nordsjælland.

- De var sygt mærkelige, de mennesker, der var i lejligheden i Nordsjælland. Det var en lille lejlighed med pap og gaffatape for vinduerne. De sad og kæderøg i en lædersofa, og da jeg tændte for kameraet, stak de af, husker Thomas Daneskov.

Konkurrencen og de 25.000 vandt de ikke. Men traileren kom ud på nettet, og kort tid efter begyndte folk at stoppe Jonas Bergen Rahmanzadeh på gaden.

- Hey, Joe Tech, sagde de og spurgte, hvornår filmen ville komme. Jeg oplevede, at traileren var blevet kult, siger Jonas Bergen Rahmanzadeh.

Selvom historien om Joe Tech ellers var deres drømmeprojekt, så røg det lidt i glemmebogen.

I stedet for historien om den delvist fiktive Nørrebro-gangster lavede han filmen ’Eliten’. Men efterfølgende spurgte hans chef på Nordisk Film ham, om han havde en idé til en tv-serie. Svaret var ja, ja ja!

Sukker genoplivede Joe Tech

Chefen var lige så vild som Thomas Daneskov, og optagelserne gik i gang et par dage senere.

Men der var et problem. Kæresten var blevet gravid.

Men de fandt ud af, at det faktisk gjorde historien endnu stærkere, fordi Joe Tech så var endnu mere presset for at tjene hurtige penge.

Noget andet var, at Jonas Bergen Rahmanzadeh i mellemtiden var blevet voksen. Joe Tech-monsteret havde fået tøjler.

- Da vi skulle ud for at optage om morgenen, spurgte Jonas, om vi havde lyst til te. Han var sådan helt sød og rolig, men vi fandt ud af, at det overhovedet ikke gik, fortæller Thomas Daneskov.

De besluttede sig derfor at bytte teen ud med kaffe. Jonas Bergen Rahmanzadeh skulle begynde dagen med en fed Snickers-bar allerede klokken halv ni om morgenen, og det virkede. Monsteret kom tilbage – helt uden at de havde aftalt nogen replikker.

- Han skulle bare spise tilstrækkelig meget chokolade og drikke en masse kaffe og alt det, han ikke må. Og så på ét eller andet tidspunkt, så kommer det bare fra ham. Bang! Når Jonas går i Joe Tech-mode, så ved han ikke rigtig altid, hvad han siger, og han kan ikke rigtig huske, hvor det hele startede, fordi det bare er én lang talestrøm, fortæller Thomas Daneskov.

Hvor mange chokoladebarer nåede I at spise på en optagedag?

- Rigtig fucking mange. Vi havde en bil kørende bag den varevogn, vi optog i. Der var bagagerummet fyldt med energibarer, sodavand og Red Bull, lyder det fra Jonas Bergen Rahmanzadeh.

Joe Tech er også en rollemodel

Men hvorfor er det godt tv at følge en uansvarlig taber, der kører spirituskørsel, og som er en rigtig dårlig kæreste?

- Ligegyldigt hvad der går galt, så vender han alt til noget positivt og noget, han kan klare selv. Han er løsningsorienteret, og derfor synes jeg egentlig, han til trods for kriminalitet, og at han ikke har nogen rygrad, er en rollemodel, siger Thomas Daneskov, hvorefter Jonas Bergen Rahmanzadeh tager over:

- Jeg er rigtig stolt over, at vi har lavet serien. Den har de her skæve, småkriminelle personligheder, som prøver at retfærdiggøre sig selv, og som man får sympati for. Men det er jo ikke nice. Det er ikke sådan, at man synes, Joe Tech er for fed. Folk synes, han er grineren, men de synes ikke, han er sej og vil være ligesom ham.

- Når jeg de seneste par dage er gået gennem Nørrebro med min nu ni måneder gamle datter i en bæresele, og nogle stopper mig og siger ’Hey, Joe Tech’, så bliver jeg lidt stolt. Men jeg tænker også, bare de ikke tror, jeg er psykopat i virkeligheden.

Du kan se serien på dr.dk/tv eller på DR3 hver onsdag kl. 21.10.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter