Skuespiller hylder sin intimitetskoordinator ved prisfest: Hvis du ikke har sådan en ansat, er det tankeløst

Instruktør og skuespiller Michaela Coel takkede sin intimitetskoordinator, da hun vandt Bafta-pris i forbindelse med sin serie 'I May Destroy You'.

Efter selv at være blevet seksuelt misbrugt var Michaela Coel aldrig i tvivl om, at hun skulle lave en serie om det. (Foto: David M. Benett © (c) Getty images)

Søndag aften vandt Michaela Coel to Bafta-priser i London.

Både da prisen for bedste skuespillerinde og bedste miniserie skulle uddeles, trak den engelske skuespiller, manuskriptforfatter og instruktør sig sejrsrigt ud.

Og første gang hun trådte op på scenen, valgte Michaela Coel at dedikere sin pris til en helt bestemt person. Nærmere bestemt Ita O’Brien, der var intimitetskoordinator på settet under optagelserne til den prisvindende HBO-serie.

- Tak for at være i vores industri, sagde Michaela Coel til Ita O’Brien i sin takketale fra scenen.

- Tak for at skabe et trygt rum, der giver fysiske, emotionelle og professionelle bånd, så vi gennem vores arbejde kan fortælle om udnyttelse, manglende respekt og magtmisbrug uden selv at blive udnyttet eller misbrugt i processen.

Skal sikre en god oplevelse

Men hvad er det helt nøjagtigt, Ita O’Brien laver som intimitetskoordinator?

Kort fortalt går hendes rolle ud på at få intime scener til at se naturlige ud for publikum, samtidig med at hun skaber en tryg atmosfære, der skal give skuespillerne en god oplevelse i situationer, der ellers kan være meget private og sårbare.

- Overordnet set fungerer man som en upartisk tredjepart på et filmset eller teaterstykke, har Miriam Schön Raagaard, der arbejder som intimitetskoordinator i Danmark, tidligere sagt til dr.dk.

- Man fungerer som en slags mægler og pædagog mellem skuespillerne og instruktøren. På den måde sørger man sammen for, at de intime scener bliver til en detaljeret, fysisk historiefortælling, som driver historien frem, samtidig med at der ikke overskrides personlige grænser i processen, forklarer hun.

Ligesom Arabella i serien meldte Michaela Coel også hændelsen til politiet. (© HBO Nordic)

Var selv blevet seksuelt misbrugt

Michael Coel har selv skrevet og instrueret 'I May Destroy You'.

Hun indtager endda selv hovedrollen i serien, der tager udgangspunkt i en oplevelse, hun selv har haft.

En aften var hun taget på bar med en ven for at drikke en drink.

Og det var det eneste, hun kunne huske efterfølgende.

Næste morgen, da hun vågnede, kom flashbackene og fornemmelsen af, at nogen havde puttet noget i hendes drink og efterfølgende udnyttet hende seksuelt.

Når der er tale om film og serier med særligt voldsomme scener, er det vigtigt med en intimitetskoordinator, mener Miriam Schön Raagaard.

- Det er enormt grænseoverskridende og ubehageligt for både mænd og kvinder at lave en overgrebsscene, fortalte hun i maj til dr.dk.

Vigtigheden af intimitetkoordinatorens rolle bakker Michaela Coel selv op om i sin takketale til Bafta-prisen.

- Jeg ved, hvordan det er at optage uden en intimitetskoordinator. Den rodede og pinlige oplevelse for holdet bag og den ødelæggende oplevelse for skuespilleren.

En rift i panden, en smadret mobilskærm og flashbacks er det, der undrer Arabelle i tv-serien 'I May Destroy You'. Frem til seriens anden episode følger det tæt den oplevelse, som Michaela Coel selv havde, da hun blev udsat for et overgreb. (© HBO Nordic)

Og de senere år har der været et langt større fokus på den forholdsvis nye rolle i filmbranchen.

I 2019 valgte forbundet Directors UK, der repræsenterer britiske film- og tv-instruktører, nemlig at lancere 96 retningslinjer, der vedrører nøgenhed og sexscener på tv-skærme og biograflærreder.

Siden har flere filmstudier og fagforbund valgt at tilknytte intimitetskoordinatorer fast.

I Danmark er filmselskabet Meta Film fortsat det eneste, der i øjeblikket har faste retningslinjer for optagelser af sex- og nøgenscener.

I sin takketale til Bafta-prisuddelingen understreger Michaela Coel vigtigheden af Ita O’Brien arbejde i serien.

- Dit arbejde var essentielt for min serie, og jeg tror dit arbejde er essentielt for alle produktionsselskaber.

- Hvis du ikke har folk som Ita O'Brien på dit set, når du optager ting som det her, synes jeg, det er tankeløst og viser mangel på omtanke.

Udover 'I May Destroy You' er der også arbejdet grundigt med sexscenerne i serier som 'The Deuce', 'It's a Sin' og 'Normale Mennesker'. Sidstnævnte kan ses på DR TV.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk