Skuespillerduo smadrer kønsroller i ny film: Mændene tryglede os om at være med

Ditte Hansen og Louise Mieritz gør op med forestillingen om, hvordan man er en rigtig mand.

I filmen 'Ditte og Louise' klæder Ditte Hansen sig ud som manden 'Ditlev', for at få en rolle i en ny vikingefilm med Anders Berthelsen. 'Ditlev' bliver hurtigt en del af drengene i filmdanmark, og får meget nemmere ved at lande de fede roller, end Ditte turde håbe på. (Foto: Rolf Konow © Rolf Konow)

- Film skal kilde i dilleren. Vi går yngre!

Ditte Hansen ser bleg ud, da hun får et afslag på at få rollen som en gammel luder i en Jussi Adler-Olsen-film. Hun er simpelthen for gammel og trist at se på.

Scenen er fra den nye film, 'Ditte og Louise', der har premiere i dag.

(Artiklen fortsætter under traileren)

I filmen følger man de to kvindelige skuespillere, der i modsætning til deres mandlige kolleger skal kæmpe for at få job i filmbranchen.

Men da Ditte Hansen efter den mislykkede casting beslutter sig for at klæde sig ud som mand, vender heldet for hende. Louise Mieritz derimod efterlades i sin falmende karriere og sin kamp mod overgangsalderen.

Mændene vil gerne være med

Inspirationen til filmen kommer fra de vilkår, som de to kvinder selv har oplevet i filmbranchen, men også fra #metoo-debatten.

Og selvom mandekliken i filmen, der tæller blandt andre Esben Smed, Nicolaj Kopernikus og Thure Lindhardt, kan fremstå som klichefyldte, kvindediskriminerende testosteron-tosser, så har det ikke været svært at få mændene med.

- De trygler os om at få lov til at være med, griner Louise Mieritz.

- Lars Mikkelsen (der var med i serien 'Ditte & Louise II', red.) skriver til os, at han da skal være med igen, siger Ditte Hansen.

Både hun og Ditte Hansen er glade for, at det ikke var sværere at få mændene med, selvom filmen viser, at mændene har det lidt for let i forhold til kvinder i underholdningsbranchen.

- Der er jo rigtig mange kloge og empatiske, mandlige skuespillere, og det er så dejligt at de hepper på os og bakker op om vores projekt, siger Ditte Hansen.

De to veninder Ditte Hansen og Louise Mieritz startede med at spille sammen i de to sæsoner af tv-serien 'Ditte & Louise', der kørte på DR i 2015 og 2016. (Foto: Mads Gadegaard Tranæs © (c) DR)

Mange har fordomme om kønsroller

Filmen forsøger at gøre op med en branche, der er domineret af mænd, og er samtidigt et opgør med kønsstereotyper. Den er baseret på fordomme om, hvad mænd og kvinder bør og ikke bør, som de to kvinder har oplevet både i og udenfor filmbranchen:

- Det er ligesom, når nogle kvinder ser en mand med børn på en legeplads. De tænker lige hurtigt, om han har helt styr på det. Eller når en kvindelig politiker udtaler sig om finansloven. Ved hun egentlig, hvad hun taler om, vil nogle tænke, siger Ditte Hansen.

Kollegaen Louise Mieritz er helt enig.

- Vi kan alle sammen have de her 'blinde vinkler' og fordomme. Hvorfor er nogle mennesker egentlig tryggest ved altid at have en mand ved roret?, spørger Louise Mieritz.

Ditte Hansen er uddannet fra Skuespillerskolen ved Odense Teater i 1996, og har siden da lavet et hav af revyer, spillefilm og serier. (Foto: Mads Gadegaard Tranæs © (c) DR)

Kvinder kan lære noget af mændene

Efter Ditte Hansen i filmen ifører sig fuldskæg og får en rolle som viking i en film, bliver hun hurtigt en del af kliken med de kendte, mandlige skuespillerne.

De har ikke lyst til, at lukke kvinder ind i klubben. Særligt ikke dem på over 30. Og de pumper hinanden op med selvtillid og ros.

Og netop det med at rose hinanden tror Ditte Hansen og Louise Mieritz godt, at kvinder kan lære noget af.

- Mænd er generelt hurtigere til at sige: Du er fed, så nu er du med i klubben. Så hurtigt går det. Også selvom det er helt nye ansigter. Det er virkelig et smukt træk ved mænd, synes jeg, siger Louise Mieritz.

Derfor tror de også, det er nemmere for mænd at anbefale og hjælpe hinanden frem.

Louise Mieritz blev uddannet fra Statens Teaterskole i 1994. Hun har også medvirket i masser af spillefilm, blandt andet sammen med instruktøren Lars Von Trier i filmene 'Idioterne' og 'Direktøren for det hele'. (Foto: Mads Gadegaard Tranæs © (c) DR)

- Mændene er vant til at være mange, og vi er vant til, at når der går en anden kvinde ind i rummet, så er hun en konkurrent, siger Louise Mieritz.

Den unge kvinde kan altid skiftes ud

Ditte Hansen har på en revyproduktion selv oplevet, hvordan der ikke blev lagt skjul på, hvem der sagtens kunne skiftes ud.

- Det var konkret på en revy, hvor der jo hele tiden bliver skiftet hold ud. Men der fik jeg tydeligt at vide, at det er den unge kvinde, vi skifter ud hvert år, siger hun.

- Det påvirker måden, vi agerer på. Det er hverken mænd eller kvinders skyld, og der er ikke nogen, der skal have skyldhatten på. Men det skal bare laves om, siger Ditte Hansen.

Filmen 'Ditte og Louise' har premiere i biografen den 13. september.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk