Skuespillere fra prisvindende film: Vores venskab gjorde vild nøgenscene nemmere

Den nye film ’Vinterbrødre’ var en hård omgang for de to skuespillere Elliott Crosset Hove og Simon Sears.

Det ligner en heftig omgang brydning. To unge mænd vælter hinanden rundt så voldsomt, at stuens stole vælter på gulvet, og gamle VHS-bånd bankes ud af reolen. Der tages hårdt fat. Også i de mere intime legemsdele.

Den ene mand er helt nøgen. Han brøler af smerte. Den anden mand er iført nogle lidt for store underbukser med grønne striber på. Begge har de kalk på kroppen, der irriterer deres hud så meget, at den efterlader røde mærker. Tempoet er højt – og det er pulsen og hadet også.

De to brydende mænd er brødre.

Denne voldsomme scene kan du opleve i den danske, prisbelønnede film ’Vinterbrødre’, der har biografpremiere i dag.

I filmen møder vi de to vidt forskellige brødre, Emil og Johan, der sammen bor i en barak tæt på den kalkminefabrik, de begge arbejder på.

Alt omkring dem er hvidt af kalk fra minen, og hverdagen står mest af alt på en blanding af broderjalousi, hårdt arbejde, rutiner, hjemmelavet sprut og kold luft.

Til gengæld er der lutter varme mellem de to hovedrolleindehavere, Elliott Crosset Hove og Simon Sears.

De to mødte hinanden første gang i 2011, hvor Simon Sears fik til opgave at være ’far’ for Elliott Crosset Hove, da han begyndte som elev på teaterskolen. Siden har de været venner, og derfor var den krævende scene faktisk fantastisk at lave, fortæller de.

- Mig og Elliott kender hinanden så godt og ved derfor, hvor hinandens grænser går. Det er super fedt, når man ved, hvor man har hinanden, lægger Simon Sears ud og fortsætter:

- Det var en fantastisk scene at lave, for vi er begge skuespillere, der gerne yder 110 procent og synes, at det godt må godt gøre lidt ondt. Hellere det end en klassisk filmlussing.

Du kan se klip fra filmen her:

Nøgne mænd i kamp blandt gamle videobånd

Elliott Crosset Hove nikker og lytter interesseret til sin ven.

- Da vi filmede scenen, vidste vi, at vi skulle over til radiatoren og den der metalreol. Og så over til VHS-båndene og så rulle rundt bagefter, hvor Elliott skulle hive fat i min … ja, du ved … hvilket han gjorde!

- Vi filmede scenen fire gange, og han gjorde det hver gang, men faktisk uden at det gjorde ondt på mig, siger Simon Sears imponeret og griner.

- Måske er det noget ubevidst i og med, man selv er mand og ved, hvor ondt det kan gøre, forklarer Elliott Crosset Hove og takker sin ven for rosen.

De to skuespillere kigger på hinanden og bliver enige om, at optagelserne af ’Vinterbrødre’ i det hele taget var en heftig omgang. Men på den fede måde.

- Kan du huske det kalk, der tørrede alt ud på én? Vi fik noget kalk i håret, og for hver optagelse fik vi det mere og mere på kroppen begge to. På et tidspunkt gnubber Elliott sit hoved på mit bryst, så jeg var helt rød der, da jeg kom hjem. Jeg kunne ikke tage et bad, for det sveg ad helvedes til, fortæller Simon Sears og griner.

- Jeg havde ikke lyst til at sige højt, at jeg gerne ville være skuespiller, for så lover man på en måde noget, som man måske ikke kan holde, siger Elliott Crosset Hove. Her ses han dog i rollen som Emil i 'Vinterbrødre' - en rolle der allerede har sikret ham en fornem pris. (Foto: Maria von Hausswolff)

En film med mange velkendte temaer

Scenen med slåskampen er dog kun en lille del af ’Vinterbrødre’, der tager publikum med ind i et isoleret, hævngerrigt og maskulint univers. Eneste kvinde i filmen er i øvrigt Anna, der spilles af Victoria Carmen Sonne.

I løbet af den halvanden time lange film melder sig derfor mange temaer – og bagefter kan der nemt melde sig lige så mange spørgsmål. Handler den kun om brødre? Handler den mere om ensomhed? Eller er det en kommentar til et råt mandemiljø?

For Simon Sears, der i år fik sit gennembrud med DR-serien 'Herrens veje', er der ingen tvivl.

- For mig handler den om den broderlige rejse og brødrenes jalousiforhold. Min rolle, Johan, vil jo gerne være lige så fri som Elliotts karakter, Emil. Han er misundelig på, at hans bror kan og tør en masse, for Johan sidder ligesom selv fast. Han har indordnet sig med tingenes tilstand, siger skuespilleren.

Der er kalk her, der og alle steder i 'Vinterbrødre'. Her ses Elliott Crosset Hoves hovedrolle Emil på vej til kalkbruddet sammen med kollegerne. (Foto: Maria von Hausswolff)

Elliott Crosset Hove ser derimod et andet dominerende tema i filmen.

- Fra min rolles synspunkt handler det om følelsen af ikke at være ubetinget elsket og at være fremmed. Følelsen af ikke at være i sit rette element og den afmagt, der kan opstå, når man føler sig misforstået, og ens kreativitet ikke kommer til sin ret i det miljø, man nu engang er i, siger han.

At blive skuespiller var en utopisk drøm

Begge emner kan de to skuespillere faktisk godt sætte sig ind i. På en måde i hvert fald. De har begge søskende og kender også til følelsen ikke helt at passe ind.

- De fleste af os har sikkert – måske særligt som teenagere – følt os misforstået og uretfærdigt behandlet i vores søgen efter, hvem man er, hvad man vil, og hvordan man kommer derhen, siger Simon Sears og tilføjer:

- Jeg er fra provinsen, hvor det der med skuespil ikke lige var det, man gjorde. Ikke, at der var noget galt med det valg – det var bare utopisk at tro, at det var noget, man kunne. Så det at føle sig malplaceret, det kan jeg godt nikke genkendende til.

Kan du også det, Elliott?

- Ja, absolut. Det at føle sig lidt misforstået og måske ikke at være i stand til at formulere sig helt som man gerne vil, grundet de omgivelser man er i.

- Jeg havde ikke lyst til at sige højt, at jeg gerne ville være skuespiller, for så lover man på en måde noget, som man måske ikke kan holde. For hvad nu hvis man ikke bliver skuespiller alligevel?

Simon Sears slog i år igennem med sin rolle som Christian i DR's dramaserie 'Herrens Veje'. Lars Mikkelsen, der spiller hans far i serien, har i øvrigt en mindre rolle i 'Vinterbrødre'. (Foto: Tine Harden © Type 1)

Selvom de begge har en bror, så er filmens voldsomme slåskampscene trods alt noget vildere end noget, de nogensinde selv har oplevet.

- Vi har da talt meget om, at vi kunne genkende nogle af de elementer, filmens brødre står i. Det, at man elsker sin storebror, men at man også kan være vildt trætte af hinanden og nærmest kan slås med hinanden, siger Elliott Crosset Hove.

Vittig og mere macho end macho...

Der er næsten også noget broderligt over de to skuespillere, som de sidder der ved siden af hinanden. De har ikke set hinanden siden august, hvor de deltog i Locarno Festival i Schweiz, så der bliver grint og krammet meget.

Dengang vandt Elliott Crosset Hove prisen for bedste mandlige hovedrolle for sit portræt af den utilpassede Emil, og derudover modtog ’Vinterbrødre’ blandt andet også en hovedpris af festivalens ungdomsjury.

- Min rolle Emil har helt klart en masse feminint i sig – så der er det jo paradoksalt, at de caster mig, der er mere macho end macho, men det må de selv ligge og rode med, forklarer Elliott Crosset Hove vittigt.

- Aj, hvor har jeg savnet dig, udbryder Simon Sears begejstret og kan ikke holde op med at grine, da hans ven sætter flere ord på det maskuline univers, som filmen foregår i.

- Jeg hører overhovedet ikke efter, hvad du siger. Jeg tænker bare på din joke.

- Nogle gange kan noget være så sandt, at det bare er sjovt, konstaterer Elliott Crosset Hove.

Helt sikkert er det i hvert fald, at ’Vinterbrødre’ i dag har dansk biografpremiere, og at anmelderne har de positive tillægsord fremme. Flere steder får filmen fem eller seks stjerner.

Det glæder de to skuespillere, der under et hårdt og intenst forløb på seks uger optog filmen på Faxe Kalkbrud. Midt i den hvide kalk, der dominerer filmens billeder.

- Det er jo det, der er gaven som skuespiller. At få lov til at være med i noget som det her, som, jeg tror, vi alle sammen følte, var noget, der kunne blive meget specielt. Det er jo en fed gave at opleve det. Det skal man bare være glad for og give alt, hvad man har, siger Elliott Crosset Hove.

’Vinterbrødre’ kan ses i udvalgte biografer landet over.

Facebook
Twitter