Skuespillere hårdt ramt i 'Herrens Veje': Vi har lavet så mange scener, der gør ondt

Anden sæson af 'Herrens Veje' handler om sorg. Men der har også været plads til grin på filmoptagelserne, fortæller to af skuespillerne.

Simon Sears og Fanny Louise Bernth spiller to af hovedrollerne i DR-serien 'Herrens Veje'. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

Hvordan rammer man som skuespiller den rette grimasse og stemning, når man skal spille en person i sorg?

Hvordan viser man bedst det virvar af følelser, der dukker op i sorgen?

Det er der ikke nogen nem løsning på.

Sådan lyder det fra to af de unge skuespillere, der hver søndag kan ses i anden og sidste sæson af DR-dramaserien 'Herrens Veje', hvor det denne gang i høj grad handler om at bearbejde sorg.

- Selvom jeg godt ved, at jeg bare spiller noget, så har der været nogle scener, der var så hårde, at min krop har reageret anderledes, og hvor jeg har været helt vildt træt bagefter, siger Simon Sears, der spiller præstesønnen Christian.

Og nu kommer vi altså til at afsløre slutningen på den forrige sæson, så læs ikke videre, hvis du stadig har den til gode. Nu er du advaret.

Simon Sears spiller præstesønnen Christian, der driver en voksende coach-virksomhed og som udgiver selvhjælpsbøger. Her ses han med nevøen Anton. (Foto: © Tine Harden, dr)

I slutningen af første sæson mister Christian nemlig sin lillebror August (Morten Hee Andersen) i en trafikulykke, og det sender en tsunami af sorg både ind over præstefamilien og Augusts enke Emilie, der spilles af Fanny Louise Bernth.

- Nogle dage under optagelserne skulle man være så mørk, og der havde jeg brug for indimellem bare at sidde på en stol for mig selv eller tage noget musik i ørerne for at kunne blive i en stemning. Der sker jo meget på sådan et filmset, men det har der heldigvis været plads til, siger hun.

Selvom det har været krævende, har det også været end meget lærerig oplevelse, fortæller Fanny Louise Bernth.

Hun synes, det har været 'vildt spændende' at skulle finde ind til de svære følelser.

- Sorg har så mange facetter. En af de største udfordringer for mig har været, at Emilie er hæmmet og ikke i særlig god kontakt med sine følelser. Så det at skulle spille en følelse, der trænger sig på, og en psyke, der ikke vil acceptere den, har været ret så modstridende.

Fanny Louise Bernth spiller lægen Emilie, der er blevet alene med sønnen Anton. (Foto: © Tine Harden, dr)

Fik high five efter scene med skænderi

Det betyder dog ikke, at der ikke var plads til dage med gode grin uner optagelserne.

- Koncentrationen var anderledes med denne sæson, det kunne man tydeligt mærke – alt efter hvilke scener man lige havde den dag. Men der var også dage, hvor det bare var let og hyggeligt, siger Simon Sears.

For eksempel var der en alvorlig scene, hvor han for alt i verden ikke måtte flække af grin – men det var lige netop det, han gjorde og slet ikke kunne stoppe med.

- På et tidspunkt har man jo lavet så mange scener, der gør ondt, at det er som om, man får behov for bare at grine lidt også. Vi var helt vildt tidspresset den dag, og jeg måtte ikke grine, hvilket jo bare gjorde det endnu sjovere. Vi nåede heldigvis et par optagelser, fortæller han.

Også Fanny Louise Bernth havde det sjovt med nogle scener, selvom de var alvorlige.

Særligt en scene med Lars Mikkelsen, der spiller præsten Johannes, var morsom at filme.

- Der er en scene, hvor Lars og jeg skal blive uvenner foran Emilies og Augusts barn. Den scene havde vi det virkelig fedt med at optage, og jeg ved egentlig ikke helt hvorfor. Måske fordi vi endelig fik lov til at skændes – der har jo været så mange spændinger mellem de to, siger hun og tilføjer:

- Så det var noget med først at råbe ad hinanden og så bagefter give en high five. Vi kunne bare mærke energien, så det var sjovt.

Lars Mikkelsen og Fanny Louise Bernth havde en fest med en scene, hvor de skændes foran lille Anton. (Foto: © Tine Harden, dr)

Rørte over mødet med seerne

Allerede under første sæson, hvor August i nogle afsnit var udsendt som feltpræst i Mellemøsten, oplevede Fanny Louise Bernth og Simon Sears, at serien vækkede genklang hos danskerne.

Og det samme kommer sikkert til at gøre sig gældende igen med den nye sæson, når sorgen kommer i fokus, mener de.

- For nyligt sad min kæreste og jeg i toget fra Herning over for en skide sød pige, der fortalte, at hun havde en kæreste, som også havde været udsendt. Så de havde set serien flere gange og var rigtig glade for den. Det var vildt dejligt at høre, siger Fanny Louise Bernth.

Og da Simon Sears genfortæller et af sine givende møder med en seer, er det tydeligt, at oplevelsen stadig rører ham.

- En dame kom hen til mig i Fakta. Hun ville bare fortælle mig, at hun selv havde haft en søn, der var udsendt som soldat og at han selv havde haft det svært. Så de havde som familie kunnet relatere rigtig meget til serien.

- Det var hun meget rørt over, og det rørte også mig vildt meget. Det var fandeme stort og en rar besked at få, fortæller Simon Sears.

- Jeg synes virkelig, at vi har løftet i flok med 'Herrens veje' og at det er en nødvendig historie om, hvordan man bearbejder sorg og hvad, tro og familie er, siger Simon Sears. (Foto: © Tine Harden, dr)