Skuespillere i ny film om Grønland: Mange danskere sidder fast i fortiden

Ny film stiller skarpt på danskernes fordomme om Grønland og omvendt.

Billede fra filmen 'Lykkelænder' af Grønlands smukke natur. (© Lykkelænder)

- Vi ansætter ikke grønlændere.

Sådan lød svaret fra en dansk arbejdsplads, da 25-årige Aannguaq Hansen søgte en stilling hos dem.

En hård melding hvis man spørger de fleste, men ifølge Aannguaq Hansen og hans medskuespiller, den 57-årige Vivi Nielsen, er dette bare ét ud af mange eksempler på danskernes fordomsfulde forestillinger om grønlændere.

Fokus på forholdet mellem Grønland og Danmark

De to skuespillere er aktuelle i Lasse Laus dokumentarfilm 'Lykkelænder', som havde premiere søndag i forbindelse med festivalen CPH:DOX.

Filmen handler om det omdiskuterede forhold mellem Grønland og Danmark og sætter fokus på nogle af de problematikker, forholdet fører med sig.

Filmen er en kombination af fiktion og virkelighed. Hvor man både følger virkelige personer på Grønland i deres daglig dag, og skuespillere der spiller roller som viser de fordomme og forestillingerne, danskere har om grønlændere. To af de skuespillerne er Vivi Nielsen og Aannguaq Hansen.

Vivi Nielsen spiller en af rollerne i 'Lykkelænder' og er der udover også produktionsmanager på filmen. Hun er født og opvokset på Grønland, men har boet i Danmark, siden hun var 13 år gammel.

- Da Lasse præsenterede ideen for mig, tiltalte det mig, at det var en fyr, der ikke har kendskab til Grønland, der ville kaste sig ud i det her, fortæller Vivi Nielsen, der meget involveret i grønlandske projekter i Danmark, og tidligere har arbejdet for det grønlandske hus i København.

57-årige Vivi Nielsen, der er skuespiller og produktionsmanager på 'lykkelænder'.

Skuespilleren Aannguaq Hansen medvirker også i 'Lykkelænder'. Han har til sammenligning kun boet i Danmark i et års tid. Han flyttede blandt andet hertil for at lave sin egen dokumentarfilm, der handler om socialt velfungerende grønlændere i Danmark.

25-årige Aannguaq Hansen, som spiller med i 'Lykkelænder'

Fanget i fortiden eller alkoholiseret og en social belastning

De to skuespillere er enige om, at 'Lykkelænder' tegner et billede af den rolle, danskere har tildelt Grønland og grønlændere igennem generationer.

- Filmen viser godt, at der er rigtig mange danskere, der sidder fast i fortiden i deres tankegang om Grønland, fortæller Aannguaq Hansen.

Ifølge de to skuespillere har danskere en misforstået forestilling om det grønlandske folk. Enten er de alkoholiserede og en social belastning, eller også er de fanget i fortiden.

- Hvis man siger Grønland, tænker man enten jæger, sne, kulde, den traditionelle tankegang eller den slemme, hvor vi alle sammen er lidt fordrukne. Men i virkeligheden er Grønland moderne, og de lever samme liv som her, fortæller Vivi Nielsen.

Vivi Nielsen i filmen 'lykkelænder'. I denne scene symboliserer hun danskernes opfattelse af, at grønlændere er fanget i fortiden (Foto: Lykkelænder)

De to skuespiller har begge oplevet de to fordomme på nærmeste hold.

- Da jeg flyttede ind i min lejlighed spurgte min underbo, hvor jeg kom fra, og da jeg svarede Grønland, sagde hun – så du fester vel ikke meget, gør du?, fortæller Aannguaq Hansen.

Vivi Nielsen er også blevet udsat for danskernes fordomme, fortæller hun. Specielt i erhvervslivet har hendes grønlandske rødder stået i vejen for en masse jobmuligheder, mener hun.

- Jeg gennemgik mit cv og ændrede alle de steder, der lugtede af Grønland. Så brugte jeg det nye CV i stedet for det gamle, og så fik jeg rigtig mange henvendelser og jobsamtaler. Det var meget skræmmende.

Fordommene går begge veje

Vivi Nielsen og Aannguaq Hansen er dog enige om, at fordommene går begge veje. De fortæller, at nogle grønlændere, ligesom danskere, har en fastlåst opfattelse af danskere og det danske samfund.

- Nogle grønlændere mener, at danskerne kun er ude efter magten over Grønland, og at de ikke vil have os til Danmark. De vil have, at vi skal blive, hvor vi er, fortæller Aannguaq Hansen.

Aannguaq Hansen i sin rolle i 'Lykkelænder'. Aannguaq Hansen spiller en Jager og symboliserer opfattelsen af den traditionelle grønlænder. (Foto: Lykkelænder)

Et mere ligeværdigt forhold

De to skuespillere er enige om, at det bliver et svært at ændre Grønland og Danmarks forhold.

Dog fortæller Aannguaq Hansen, at han mener, at løsningen er at skabe et mere ligeværdigt forhold allerede fra børnehaveklassen.

- Hvis forholdet skal forbedres, skal det starte i børnehaveklassen. I min tid i folkeskolen lærte vi at forgude Danmark. Jeg ringede til en folkeskole i København for at høre, om de havde et fag om Grønland, men så troede læreren, at rigsfællesskabet er Norge, Danmark og Sverige...

De to skuespillere mener, at 'Lykkelænder' er et enormt vigtigt projekt, da den gør op med fordomme om grønlændere og giver et mere nuanceret billede af Grønland og det grønlandske folk.

- Hvis jeg skulle se det fra Lasses øjne, så tror jeg, det har været vigtigt for ham at vise, at Grønland er så meget andet end den rolle, det har fået i samfundet, fortæller Vivi Nielsen om vigtigheden i at lave 'Lykkelænder'.

'Lykkelænder' vises i København under CPH:DOX den 21. marts og 23. marts.