Skuespillere i opråb: Hvorfor skal vi altid spille indvandrere på kant med loven?

Der er ikke kun racisme i Hollywood. Også Danmark har et problem med stereotyper, mener flere danske skuespillere.

Arash Mosaddegh (tv.), Sammy Germain (mf.) og Arian Kashef føler, at de skuespilroller, de tit bliver tilbudt, kan være med til at skabe et negativt billede af brune. (Foto: Privatfoto/Alexander Lissalde/Allan Hansen)

- Jeg spillede indvandrerdreng i 'Når støvet har lagt sig'. I to kortfilm spillede jeg kriminel, og i 'Rita' var jeg pusher. Og i en kommende serie skal jeg spille en mørk, hård fyr, der truer sin fætter, fordi han er homo.

Sådan lyder et hurtigt resumé af Arian Kashefs cv som skuespiller. Efter at have remset sine roller op og talt dem igennem, konkluderer han, at han har spillet en indvandrer på kant med loven i over halvdelen af sine roller.

- Når man enten som brun mand eller kvinde som nyuddannet skal spille en karakter, så er det ofte, at ens hudfarve er afgørende for rollen. Man kan ikke bare spille en Victor, der har kærestesorger eller et almindeligt, menneskeligt problem. I stedet er man ofte den, der skal spille en indvandrer, siger han.

Arian Kashef spillede med i DR1-serien 'Når støvet har lagt sig'. Her spillede han figuren Jamal, der har det svært med sin seksualitet, og som bor i en boligblok med sin mor og brødre. (Foto: Jason Alami © dr)

Filmbranchen er snæversynet

Selvom han peger på, at det begynder at blive bedre i den danske filmbranche, og at han ikke forsøger at sætte sig selv i en offerrolle, så mener han, at den danske filmbranche er snæversynet.

- Det er som om, at os, der er nye skuespillere, ofte bliver spurgt, om vi vil spille de fordomsfulde roller som en Muhammed, der er en brun fyr i en brun familie, der på en eller anden måde er på kant med loven, siger Arian Kashef.

Skuespilleren Arash Mosaddegh er enig. Han spiller med i en serie, hvor han er en rastløs, brun fyr, der er homo, men som ikke tør springe ud over for sin familie.

- Når man kigger på de roller, jeg er blevet tilbudt at komme til casting på, er det enten flygtningeroller eller en fyr, som har sindssygt store komplekser inden for indvandrermiljøet. Det er meget ofte en Ahmed eller Hassan, man skal spille, som har et dilemma i forhold til sin kultur.

- Jeg tror faktisk ikke, jeg har fået tilbudt nogen casting i løbet af de to til tre år, jeg har beskæftiget mig med skuespil, hvor min hudfarve ikke var årsagen til castingen. Så det kunne være rart også at blive tilbudt en rolle som en forstadsknægt fra Nordsjælland, der har en mere normal historie, siger Arash Mosaddegh.

For hvid til at være hård – for mørk til at spille Rasmus

Skuespilleren Sammy Germain har en arabisk-brasiliansk far og europæisk mor og er skuespilleruddannet i Paris. Han mener, at udlandet er længere fremme i forhold til at lade andre befolkningsgrupper spille "almindelige" roller.

- Det bliver bedre, og det går den rigtige vej, men herhjemme er der lang vej igen. Det handler om at få lov til at spille andre karakterer i en historie, i stedet for at det altid skal handle om, at man er brun, siger Sammy Germain.

Han fortæller også, at han har afvist castings, hvis figuren har været for stereotyp. Desuden har han oplevet, at hans både arabiske og europæiske udseende har været en udfordring for ham.

I løbet af en uge blev han kaldt til to castings, hvor den ene rolle var en "rigtig perkerrolle", som han udtrykker det. Der fik han at vide, at han ikke var hård nok og derfor ikke gik videre. Til den anden casting skulle han spille figuren Rasmus, men der fik han at vide, at han ikke var hvid nok til rollen.

Sammy Germain har en brasiliansk-arabisk far og en dansk-fransk mor. På grund af sin hudfarve har han oplevet at havne i en situation, hvor han ikke så hård nok ud, og hvor han var for brun til at spille Rasmus. (Foto: Alexander Lissalde)

Derfor er han bange for, at de hårde roller i film er med til at skabe et fordrejet syn på den del af befolkningen, der ikke ser 100 procent etnisk dansk ud.

Film viser ikke virkeligheden

- Man skal huske på, at film er med til at skabe danskernes generelle syn på brune mennesker i Danmark. Etniske danskere, der måske ikke omgås brune mennesker ofte, får blandt andet indtryk af, hvordan de er fra film og tv. Og det er jo en helt anden virkelighed, man ser, hvis man går en tur på Vesterbro. Her er brune og hvide jo venner og taler om helt almindelige hverdagsting, siger Sammy Germain.

Arian Kashef og Arash Mosaddegh er enige i, at det er et problem, når filmskaberne ofte vælger skuespillere med anden etnisk baggrund end dansk til at spille kriminelle, dealere eller muslimer, der ikke tolererer homoseksuelle.

- Det er med til at bekræfte nogle stereotype billeder af det, som nogle folk i forvejen tænker om folk med anden etnisk baggrund. Det forstærker de generaliserende tanker og fordomme, og filmbranchen har et medansvar, når man ofte fornemmer, at man bliver sat i bås i de roller, man kommer til casting på, siger Arash Mosaddegh.

Ikke ond vilje fra filmbranchen

Arian Kashef, Arash Mosaddegh og Sammy Germain understreger alle, at de ikke ser sig selv som ofre, og at de ikke mener, at film- og tv-branchen gør det af ond vilje.

Flere af dem har i forbindelse med castings opfordreret instruktøren til at ændre dele af rollerne, fordi de har følt, at rollerne var for karikerede, hvilket er blevet taget pænt imod af filmholdet.

Arian Kashef er uddannet skuespiller og har blandt andet spillet med i 'Når støvet har lagt sig' på DR1. (Foto: Allan Hansen)

- Jeg tror ikke, instruktører og manuskriptforfattere sidder med dårlige intentioner, når de skaber rollerne. Men der sker fejlfortolkninger, fordi de ikke kender og forstår miljøet, siger Arian Kashef og tilføjer, at de roller, han får castingtilbud på fra udlandet, er mindre karikerede end dem, han bliver tilbudt herhjemme.

Men det er jo bare fiktion. Tror du ikke, seerne godt ved, at sandheden ikke er så sort og hvid, som den måske ser ud til at være på film?

- Jo, men film og skuespillere illustrerer de problemstillinger, der også eksisterer i vores hverdag. Film kommer med budskaber og fortæller om vores liv, og når film spiller på sådanne fordomme om indvandrer, vil nogle seere sige: "Se, hvad jeg sagde. Sådan er de." Så filmmediet har et ansvar, siger Arian Kashef.

Er begyndt at skrive selv

Han og Sammy Germain skriver i øjeblikket på et manuskript om to brødre, der ikke er kriminelle, og som mange vil kunne relatere til, fordi de "bare er mennesker," som Sammy Germain udtrykker det.

- Vi ønsker også selv at ændre det, for vi kan ikke bare regne med, at det sker af sig selv. Det er noget, vi selv skal være med til at have indflydelse på, men der er også brug for, at filmbranchen vil tage nogle flere chancer og give os flere roller som eksempelvis skolelærere.

- Jeg håber på, at den nye generation af filmskabere tør udfordre den måde, som nogle ser brune mennesker på. Men vi skal også blive bedre til at skrive vores egne historier i stedet for at vente på, at vi bliver inviteret, siger Sammy Germain.

Tidligere på ugen valgte over 300 sorte filmfolk i USA at skrive et åbent brev til filmbranchen. Her opfordrede de blandt andet til at stoppe den "bevidste glorificering af politibrutalitet og korruption" og stoppe med at "kriminalisere og umenneskeliggøre sorte" i filmenes handling.

Facebook
Twitter