Skuespillerforbund om lønforskel i filmbranchen: Det handler ikke kun om køn

Verdens højest betalte mandlige skuespillere tjener langt mere end de kvindelige, viser opgørelse fra amerikansk magasin. Dansk skuespillerforbund er glad for, at der bliver sat fokus på problemet, der i høj grad også eksisterer herhjemme.

Mark Walhberg og Emma Stone er de højest betalte skuespillere i verden lige nu ifølge det amerikanske erhvervsmagasin Forbes' seneste opgørelse. (© (c) DR/Scanpix)

Tirsdag udgav det amerikanske erhvervsmagasin Forbes en liste over de højest betalte skuespillere på verdensplan i 2017, der viste en meget markant forskel mellem de bedst betalte mandlige og kvindelige skuespillere.

Den bedst betalte mandlige skuespiller, Mark Wahlberg, har ifølge Forbes tjent 68 millioner dollars - svarende til cirka 430 millioner kroner - i år før skat, mens den bedst betalte skuespillerinde, Emma Stone, 'kun' har haft en indtjening på 26 millioner dollars.

Og det er ikke kun et problem på verdensplan, men også i Danmark, hvor de mandlige skuespillere i gennemsnit tjener 41 procent mere før skat end kvinderne.

Vigtig liste for danske skuespillere

Selvom Forbes' liste fra et feministisk synspunkt er sørgelig læsning, er formanden for Dansk Skuespillerforbund, Katja Holm, glad for listen.

På spørgsmålet om, hvorvidt hun mener, at den lønforskel, som listen viser, er med til at normalisere kønsubalancen i lønningerne herhjemme, svarer hun 'tværtimod'.

- Dét, at der er fokus på det i Hollywood, og at det bliver diskuteret, er vigtigt. Nu er det et globalt problem, og det er med til at sætte ekstra fokus på problemet herhjemme.

Hun glæder sig samtidig over, at forskellen i lønninger mellem mænd og kvinder rent faktisk er blevet til en debat herhjemme såvel som internationalt. Blandt andet fordi markante skuespillere som Meryl Streep, Patricia Arquette og vores egne Nicolai Coster-Waldau og Ditte Hansen er begyndt at debattere problemet.

Det var ikke tilfældet for bare fem-ti år siden, fortæller Katja Holm.

- For fem-ti år siden ville de skuespillere, der debatterer det bare få at vide, at de var misundelige eller hysteriske feminister. De var bange for konsekvenserne. Derfor er det godt, at der er kommet et øget fokus, mener hun.

Handler ikke kun om køn

Hun understreger dog, at problemet med lønforskel ikke kun handler om kønnene i sig selv, men blandt andet også, at der er færre roller for kvinderne at få - blandt andet foregår mange af Hollywoods blockbusters i et mandeunivers, siger hun og giver 'Transformers' som eksempel.

Løsningen skal ifølge Katja Holm findes i, at der bliver skrevet flere film, der giver plads til kvinderollerne, og at kvinderollerne også kan være andet end to kvinder, der møder hinanden og taler om mænd, sex og parforhold.

Derudover er en øget løngennemsigtighed og en fortsat dialog mellem blandt andet Skuespillerforbundet og arbejdsgiverne vejen frem.

- Når vi har talt med de enkelte producenter, er det ikke mit indtryk, at det er af ond vilje, at der er forskelsbehandling. Den er så nedarvet i os den her forskelsbehandling mellem mænd og kvinder, og jeg kan også selv komme til at gøre det, når jeg skal nedsætte et udvalg, hvor jeg vælger flest mænd, siger hun.

- Det, der gør os dumme og tåbelige, er, når vi nægter at acceptere det og kommer med tåbelige bortforklaringer. Vi skal sige: Det er et problem, vi er kommet til at forskelsbehandle, og det vil vi lave om, siger hun.

Forbes udgiver årligt en liste over årets højest betalte skuespillere. Du kan se hele listen for 2017 her.