Skuffet filmanmelder om opfølger til anmelderrost agentfilm: Var det virkelig dét?

Filmanmelder erklærer actionfilmen 'Kingsman: The Golden Circle' for en kæmpe skuffelse ovenpå den vilde og opfindsomme 1'er 'Kingsman: The Secret Service'.

De fleste roller er så ultratyndbenede, at de kun giver 'mening', fordi de bliver spillet af kendisser, mener Per Juul Carlsen. Blandt de mange kendte i filmen er Channing Tatum og Halle Berry. (© FOX/Nordisk Film Distribution)

Helt ærligt, var det det? Var det alt, hvad I kunne finde på?

Altså, for tre år siden tog I røven på hele filmverdenen. Ingen havde regnet med, at den britiske gentleman-agent à la James Bond kunne vrides så meget af led.

Det hele lignede hyggelig familieunderholdning som i Agent 007 … bortset fra, at folk virkelig blev gennemsmadret og skudt gennem hovederne og fik brækket arme og ben i alle tænkelige retninger, og det hele endte med, at de selvfede jetsettere, der troede at de ville overtage verden, fik sprunget deres hoveder i luften i et stort festfyrværkeri.

Og så var der helten, en knøs fra den engelske underklasse, der blev i tvivl, om han egentlig gad at redde verden fra undergang, indtil en blond svensk prinsesse, der gennem hele filmen havde prædiket rigtig sund svensk moral og politisk korrekthed med et sødt smil tilbød ham analsex, når han lige havde reddet menneskeheden. Så kom han på andre tanker.

Om 'Kingsman: The Golden Circle'
  • ​Instruktør: Matthew Vaughn
  • Medvirkende: Taron Egerton, Julianne Moore, Colin Firth
  • Premiere: 21. september

Svært at se pointen

Den var bestemt aldrig gået i en James Bond-film, men den gik i ’Kingsman: The Secret Service’. Sjældent har en film larmet og støjet så meget i alle retninger. Colin Firth kunne spille en ærkebritisk gentleman, der kunne banke en flok lømler til jordskokkesuppe med en gammeldags sort paraply.

Samuel L. Jackson kunne spille en superskurk, der udnyttede menneskehedens almindelige afhængighed af smartphones og apps.

Og minsandten om ikke Mark Hamill, selveste Luke Skywalker, havde en lille rolle. Intet var helligt i 'Kingsman: The Secret Service'. Intet var for plat. Alt kunne ske. Sikken en fest.

Den endte med at tjene sig selv ind fem gange. Det er sådan noget, man kan forstå på de store filmselskabers direktørgange, så her er opfølgeren 'Kingsman: The Golden Circle'.

Og det er her, jeg udbryder: Var det virkelig det!? Var det alt, hvad I kunne finde på, instruktør Matthew Vaughn og medforfatter Jane Goldman? Er det jeres bedste bud på en superskurk at sætte Julianne Moore til at spille en venlig husmor-agtig type, der bor i en indianer-ruin, ombygget til 50'er-butikstrøg i Sydamerika, hvorfra hun styrer verdens narkotikahandel?

Det er muligvis mig, der er langsom, men hvad er pointen? Og hvorfor skal Kingsman-organisationen arbejde sammen med den amerikanske søsterorganisation, Statesman, der producerer whisky?

For pjattet og uopfindsom

Og er det virkelig jeres bedste bud på kreativitet at smide et stort beløb afsted til superstjerner som Colin Firth, Jeff Bridges, Channing Tatum, Halle Berry, Michael Gambon, Elton John og Julianne Moore? De fleste af deres roller er så ultratyndbenede, at de kun giver mening, fordi de bliver spillet af kendisser. Men giver det mening?

Per Juul Carlsen

Filmtossen Per Juul Carlsen er vært for Filmselskabet på DR K og Filmland Podcast samt anmelder på P1 Eftermiddag.

Han er ikke meget for at tale om yndlingsfilm, men vil gerne vedgå, at hans liv blev formet af Monty Python, David Lynch, ’Rumrejsen år 2001’, ’Blade Runner’, talrige tegneserier og en helt igennem fortræffelig barndom i Randers.

Og resten af jeres jokes sejler lige så meget til alle sider, som den med den britiske tøs, der skal have sendt en agent-agtig søger ind i sine blodbaner og derfor skal have den op i sit underliv under en slibrig manøvre af vores Kingsman-helt, Eggsy, ved en rockfestival.

Det er – igen – et meget finurligt twist på en klassisk Bond-situation, men det er også plat og under bæltestedet-agtigt på en helt utrolig kluntet måde.

Det gælder sådan set hele jeres film. Det swinger ikke rigtigt.

Der er ikke nogen fælles idé at hænge filmfesten op på, sådan som der var i den første film hvor underklasse-Eggsy skulle lære at være hemmelig agent.

Det er en glimrende idé, at Julianne Moores organisation har gjort alverdens narkomaner syge og kræver en løsesum for at slippe modgiften fri. Det giver mulighed for nogle skarpe pointer om, hvem der er narkomaner i den her verden og om nogle myndigheder, der reelt ikke er interesseret i at hjælpe narkomaner.

Men det fylder for lidt. Det bliver for tyndt. Det bliver for pjattet, for sjasket, for uopfindsomt, som så meget andet i en film, der lugter fælt af, at nogen har haft rigtig, rigtig, rigtig mange penge, men ikke vidst hvad de skulle bruges til.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve