Slavefilms barske scener splitter anmelderne

Oscarfavoritten ’12 Years a Slave’ får mellem tre og seks stjerner af de danske anmeldere, der enten hylder eller kritiserer de voldsomt voldelige scener i filmen.

De voldelige scener i '12 Years a Slave' skiller de danske anmeldere i bedømmelsen af Oscarfavoritten.

De er voldsomme, scenerne i Steve McQueens oscarfavorit '12 Years a Slave'.

Som da den unge slavepige, der dagligt bliver voldtaget af sin ejer, er tæt på at blive pisket ihjel for at have stjålet et stykke sæbe.

Kameraet giver sig god tid. Dvæler ved ryggen, der langsomt bliver forvandlet til et åbent sår, mens pisken svirper henover slavepigen, indtil hun er tæt på at miste bevidstheden.

Anmelderne er uenige

Men hvorvidt de barske, udpenslende og langsommelige scener er et plus eller et minus for filmen, der fortæller om USAs tid som slavenation, er de danske anmeldere vidt uenige om.

Mellem tre og seks stjerner bliver der tildelt filmen, der er Oscarfavorit.

En sand historie

'12 Years a Slave' bygger på en sand historie om en fri, sort mand fra New York, der bliver kidnappet og ender som slave. Han har ingen mulighed for at slippe fri, ingen mulighed for at fortælle sin kone og to børn, hvad der er overgået ham - og ingen mulighed for at sætte sig op imod de perfide slaveejere, som behandler slaverne så grelt.

Efter tolv år lykkes det alligevel slaven, Solomon Northup, at slippe fri og efterfølgende skrev han bogen '12 Years a Slave', som nu er filmatiseret og beretter om slaveriets rystende virkelighed.

Umulig at fjerne fra nethinden

Berlingskes anmelder Louise Kidde Sauntved er begejstret for '12 Years a Slave' og mener, at de udpenslende og voldsomme scener er med til at gøre filmen effektiv.

- Netop sanseligheden gør, at vi sidder pivåbne over for den forfærdelige historie, der er fortalt med så megen menneskelighed, som en så umenneskelig historie på nogen måde kan indeholde. Sjældent har slaveriets gru stået så klart og tydeligt, som her, og enkelte scener er umulige at fjerne fra nethinden, skriver hun.

Også Jyllands-Postens anmelder mener, at de voldsomme scener er med til at forløse '12 Years a Slave'.

- McQueen lader os ikke bruge overdrevne følelser eller blodig komedie som distance. Han lader historien synke derind, hvor det virkelig gør ondt, skriver anmelder Nanna Frank Rasmussen og giver filmen fem stjerner.

En hyklerisk film

Så begejstret er Information ikke. Avisens anmelder mener, at de dvælende voldelige scener er problematiske.

- Måden hvorpå McQueen lader kameraet dvæle på lidende mennesker og magtudøvelse, mens han fylder lydsiden med piskesmæld og støn i lange, udpenslede scener, har noget tvetydigt over sig. Hvor manuskriptet fordømmer ydmygelsen, dyrker filmsproget ydmygelsen. Fascineret og med strejf af nydelse. Det virker hyklerisk, skriver anmelder Liselotte Michelsen.

Også Ekstra Bladet mener, at de voldsomme scener ender med at blive for manipulerende.

- Han (Steve McQueen, red.) har det også med at kamme over i Spielberg-lignende emotionelle manipulationer med dvælende landskabsbilleder, voldsomme lydeffekter og hang til overdreven symbolik (…) Masser af point på den moralske vægtskål, men knap så mange på den kunstneriske, skriver anmelder Henrik Queitsch.

En tidløs fortælling

Heller ikke B.T. er begejstret for den mere end to timer lange film, som anmelderen kalder for "underligt uengagerende og stillestående".

Sådan har Politikens Kim Skotte det ikke. Han giver filmen topkarakter med seks hjerter.

- Takket være Solomon Northup har man en skildring af slaveriets virkelighed og hverdag, som i hænderne på Steve McQueen ikke bare bliver en rystende film om slaveriets virkelighed, men en tidløs fortælling om undertrykkelsens uvæsen i ethvert perverteret samfund, skriver han.

Også Filmlands Per Juhl Carlsen giver '12 Years a Slave' seks stjerner.

- '12 Years a Slave' er ikke bare en anderledes slavefilm, det er en anderledes film, i ordets mest grundlæggende betydning. Den er så anderledes at den giver begrebet 'slave' en helt ny fornemmelse, skriver han.

Du kan også læse Filmlands anmeldelse af filmen her.

FacebookTwitter