Slog igennem som barnestjerne, da hun var 7: Måtte flytte til USA for at få fred

Det er ikke kun sjov og ballade at være barnestjerne. Særligt ikke, når kameraet slukker.

Barbara Topsøe-Rothenborg blev landskendt som syvårig i hovedrollen i tv-serien 'Nana'. I dag er hun selv instruktør og bruger sine erfaringer som barnestjerne i arbejdet med unge skuespillere. (© dr)

- Nana, na-na-na-Nana. Har du hørt om Nana?

Sådan starter sangen fra børneserien 'Nana', der blev sendt første gang tilbage i 1988.

I hovedrollen som Nana var en bare syv år gammel Barbara Topsøe-Rothenborg, som lynhurtigt blev én af Danmarks højtelskede børneskuespillere.

Rollen som Nana blev nemlig startskuddet på en karriere som barnestjerne, der for alvor blev cementeret, da hun i 1990'erne spillede karakteren Krummes store crush, Yrsa, i børnefilmene 'Krummerne' og 'Krummerne 2: Stakkels Krumme'.

Her ses Barbara Topsøe-Rothenborg i rollen som Nana i 1988. (© dr)

Dagene på filmsettet var både sjove og spændende, men det var også hårdt arbejde, husker den i dag 39-årige Barbara Topsøe-Rothenborg.

- Det var rigtig lange dage, og det blev krævet af én, at man var professionel fra en meget tidlig alder. De var jo også søde, men det var mange timer om dagen, hvor man bare skulle være på, fortæller hun i denne uges program af kulturmagasinet 'Gejst' på DR1.

Selvom selve arbejdet på skiftende filmset var hårdt for et barn, så var det mindst lige så hårdt efter optagelserne, fortæller Barbara Topsøe-Rothenborg.

- Jeg havde det lidt skidt med det i nogle år, for det var sådan folk så mig: enten som Nana eller Yrsa.

At blive kendt betød blandt andet, at hun blev frosset ude og mobbet i skolen, fordi hun ikke skulle tro, hun var noget, bare fordi hun var kendt. Når det kom til kærligheden, kunne hun heller ikke være sikker på, om det var hende eller en af hendes roller, drengene var interesserede i.

- Jeg havde en kæreste, da jeg var omkring 15 år, som slog op med mig efter en uge og sagde, at han kun havde været kærester med mig, for så kunne han sige, at han havde været kærester med Yrsa. Det gjorde rigtig ondt. Det var ikke sjovt at få at vide.

Som 21-årig droppede hun skuespillet og flyttede i stedet til USA, hvor hun uddannede sig til filminstruktør. Men det var ikke kun uddannelsen, der trak. Anonymitet væk fra den danske presse var også tiltrængt.

- At være væk fra Danmark i mine 20'ere var helt klart en gave for mig. Jeg havde friheden til at feste og drikke mig fuld, hvis det var det, jeg havde lyst til. Og at gå på dates uden, at det havnede i et sladderblad. Det var også meget rart, griner Barbara Topsøe-Rothenborg, som i dag bor hjemme i Danmark igen.

Livet kan pludselig føles helt tomt

At det kan være hårdt at være børneskuespiller, er børnepsykolog Ulla Dyrløv ikke i tvivl om.

Hun har de sidste 12 år særligt arbejdet med børn på filmset og tv-produktioner og er blandt andet tilknyttet deltagerne i 'X Factor'.

I sit arbejde med de unge sang- eller skuespiltalenter har hun særligt fokus på at guide forældrene.

- Jeg oplyser forældre om, hvordan det er for deres børn at være med på en produktion. Børnene har en fest, mens de er på arbejde. De får en dejlig opmærksomhed.

Det er nemlig oftest først, når kameraerne slukker, settet er pillet ned og gallapremierens sidste popcorn er spist, at det kan blive hårdt for børnene.

- Det, jeg forbereder forældre på, er at det er rigtig hårdt, når det hele slutter. Og at deres barn nok bliver ked af det, når det slutter. De kan føle, at deres liv bliver tomt, siger Ulla Dyrløv.

Det er derfor vigtigt, at man som forældre til et barn, der gerne vil være skuespiller, både styrker den drivkraft, der ligger bag barnets lyst til at spille skuespil, men samtidig også hjælper barnet tilbage til en almindelig hverdag bagefter.

Se hele udsendelsen af 'Gejst', hvor du også kan følge den 11-årige barneskuespiller Celine Mortensen, når hun går til casting på en ny filmrolle.

Facebook
Twitter