Tema Herrens Veje

Hvor stor betydning har antallet af tandbørster, man ser i baggrunden på badeværelset, mens Johannes prøver at stoppe Elisabeth med at forlade præstegården i det syvende afsnit af søndagsdramaet Herrens Veje egentlig?

Eller hvad med antallet, formerne og farverne på puderne i August og Emilies stue?

Betyder det noget for seeren?

Production designer Knirke Madelung prøver at skabe sig et overblik over de mange rekvisitter filmsettet er opbygget af. (Foto: Martin Fält © Dr)
Herrens Veje

'Herrens Veje' er et familiedrama om tro og tvivl. Omdrejningspunktet er en moderne dansk præstefamilie, hvor både forpligtelsen til at forkynde skriften og præstefaget er gået i arv i generationer. 'Herrens Veje' vises på DR1 hver søndag fra den 24. september.

Gå til tema


For production design teamet på Herrens Veje betyder det en hel del.

Det er nemlig deres job, at give de omgivelser, Lars Mikkelsen, Ann Eleonora Jørgensen og Morten Hee Andersen og co. krænger deres sjæl ud i, en ægthed.

En endnu ikke vist lokation i Herrens Veje gøres klar til optagelser. (Foto: Martin Fält © Dr)

En troværdighed så du, seeren, glemmer, at dem inde i fjernsynet rent faktisk spiller skuespil på en gennemarbejdet og velorkestreret tv-produktion.

Derfor har det også krævet del diskussioner, for omgivelser, der ligner et typisk, dansk hjem, er ikke altid det, der ser godt ud, når det skal omsættes til film.

Rekvisitør Anders Frydenlund arbejder på et køkkenskab til den nye sæson af Herrens Veje. (Foto: Martin Fält © Dr)

- Vi havde en del diskussioner i begyndelsen, fordi der kan godt være forskel på, hvad man selv har derhjemme, og hvad der ser godt ud på film, forklarer Knirke Madelung, der er såkaldt 'Production Designer' på 'Herrens Veje' og blandt andet står for indretningen af kulisserne.

Scenograf Heidi Plugge under arbejdet med et set til sæson 2 af Herrens Veje. (Foto: Martin Fält © Dr)

- For eksempel bor mange dansker med hvide vægge. Men hvide vægge ’filmer’ ikke så godt som mørke omgivelser.

- Derfor har vi haft en del debatter for at finde et leje, hvor vi både lavede noget, der var troværdigt, men samtidig kunne skabe smukke billeder og et smukt lys. Men det er tit blevet bedre, efter vi har diskuteret det i fællesskab, tilføjer hun.

Den næste sæson af Herrens Veje når bogstaveligtalt nye højder. (Foto: Martin Fält © Dr)

Men selvom det har været vigtigt, at det så godt ud på film, så skal omgivelserne stadig minde om et rigtigt hjem. Med en fed streg under hjem.

Et troværdigt sted, hvor mennesker har hjemme, er som oftest fyldt med årevis af indsamlede nips, krøllede lagener, støvede familiefotos og man kunne blive ved.

Production designer Knirke Madelung (tv) og scenograf Heidi Plugge (th) har begge stor indflydelse på seriens visuelle udtryk. (Foto: Martin Fält © Dr)

- De karakterer, vi har med at gøre, er åndsmennesker, der har boet i deres omgivelser længe. For eksempel Johannes og Elisabeth, der har boet i præstegården i næsten 30 år.

- Derfor omgiver de sig med ting, de holder af. Så det er ikke nødvendigvis ’korrekte’ ting fra boligmagasiner og Illums Bolighus, men ting, der har noget sjæl for dem, fortæller Knirke Madelund og tilføjer:

Praktikant Anna Skovgaard (tv) og Chefrekvisitør Vicki Møllgaard (th) slæber flere rekvisitter til settet. (Foto: Martin Fält © Dr)

- Der må godt være fedtfingre, krøllede kanter og sure karklude og andre ting, der gør dem til 'rigtige' mennesker.

Det samme naturlige rod er, hvad holdet prøver at genskabe på hver eneste scene. Dette look skal skabe de rigtige rammer, før en serie som Herrens Veje kan komme ud med sit budskab klart og tydeligt.

Deres arbejde strækker sig dog udover kun at flytte møbler og rekvisitter frem og tilbage utallige gange for at give det helt rigtige udtryk.

Det kræver mange års erfaring og et godt samarbejde at holde styr på de mange mulige rekvisitter til serien. (Foto: Martin Fält © Dr)

Hver en rekvisit er nøje udvalgt fra DRs kæmpe rekvisitlager eller indkøbt til lejligheden. Alt sammen med øje for detaljen. At det skal passe ind i serien univers. Give karakter til settet, men ikke tage fokus fra den røde tråd.

- Fordi ’Herrens Veje’ kredser om en række religiøse temaer, har det for eksempel været vigtigt for os, at det blev afspejlet i pynten og kunsten i hjemmet. For eksempel at malerierne på væggene har nogle religiøse motiver som engle eller guddommelig natur eller direkte religiøse motiver som madonnafigurer.

Herrens Vejes altoverskyggende tema, tro, er at finde overalt på settet. (Foto: Martin Fält © Dr)

- Men det har også været vigtigt for os at beskrive noget, der afspejler deres almindelige, jordiske liv, for eksempel en David Bowie plakat og andre ting, som almindelige mennesker også har.

For chefrekvisitør Vicki Møllgaard (tv), praktikant Anna Skovgaard (m) og production designer Knirke Madelung (th) er arbejdet på serien langt fra slut. Optagelserne til serien forsætter nemlig frem til sommeren 2018. (Foto: Martin Fält © Dr)