Snydt! 4 møgsjove serier der blæser på sandheden

'American Vandal' er tilbage med anden sæson på Netflix, men den er langt fra den eneste falske dokumentar, man bør se med det samme.

(© DR / Netflix)

Mockumentary-genren - den falske dokumentar - er blevet en af de mest populære måder at lave komedieserier på.

Og ikke bare som nørdet satire over selvhøjtidelige dokumentariske og journalistiske genrer.

Det er også et centralt greb i succesfulde mainstream-komedier som 'The Office' og 'Modern Family', hvor personerne ofte taler til kameraet i en falsk interview-situation, selvom man hurtigt opgiver illusionen om, at hele serien skulle give mening som en sammenhængende dokumentar om noget som helst.

Anden sæson af det ekstremt overraskende hit, 'American Vandal', har lige haft premiere og fået gode anmeldelser på trods af, at mysteriet om tissemandstegneren i otte afsnit ikke lød som noget, der nogensinde kunne interessere flere end et par folkeskoleelever med dårlig humor.

Anden sæson handler om, at en ny forbryder putter afføringsmiddel i skolens saftevand. Men bare rolig, hvis du ikke lige er til tissemandstegninger og teenagere, der skider i bukserne, så er der alligevel en mockumentary-serie til dig.

1

American Vandal

(Foto: Scott Patrick Green © Netflix)

Ingen havde troet, at det kunne fungere. Det lød som kronjuvelen på Netflix’ tendens til at lave alt for mange afsnit i deres serier, da man hørte om 'American Vandal'. Det lød som den dårligste joke.

En hel sæson baseret på en idé, der dårligt burde kunne bære en sketch i 'Live fra Bremen'.

Her oplevede man en parodi på en true crime-dokumentarserie. Handlingen udspillede sig på et amerikansk gymnasium, hvor en eller anden havde tegnet tissemænd på alle lærernes biler. Og så gik et amatørdetektiv/dokumentarhold af skoleelever ellers i gang med at opklare sagen over otte afsnit.

Ganske mirakuløst viste det sig at blive et regulært vedkommende portræt af den ungdommelige kamp for at finde sin egen identitet, hvad enten det er som hærværksmand eller dokumentarist.

Selv det tåbelige mysterium lykkedes serien med at gøre nervepirrende hele vejen til sidste afsnit.

2 sæsoner af 'American Vandal' kan ses på Netflix.

2

Joe Tech

(© dr)

En mockumentary-dramedy om faderskab og identitet.

Du har aldrig set noget lignende på dansk tv, når du første gang oplever det ukommenteret vanvittige skift mellem Joe Techs bittesmå, tåbelige kriminelle handlinger på Nørrebro iført træningstøj, og den opblæste introsekvens, hvor han rider rundt på en hest i slow motion ved havet.

Joe er en ret elskelig antihelt, der er fanget mellem barn og voksen, dansk og udenlandsk identitet.

Han kæmper med at opretholde sit billede af sig selv som en vinder, selvom han er totalt på røven og begår den ene dumhed efter den anden, mens han prøver at samle penge til den barsel, han har lovet sin kæreste.

For Joe vil ikke være iglefar, han vil være løvefar.

En vidunderligt naturligt spillet og energisk serie, alt for få har set, og som dine venner vil takke dig for at anbefale dem.

8 afsnit af 'Joe Tech' kan ses på DR TV.

3

Parks and Recreation

(Foto: NBC © NBCUniversal Media)

Når det kommer til mainstream mockumentaries, er der ingen tvivl om, at 'The Office' var først og 'Modern Family' størst.

Men der er ingen af dem, der kommer i nærheden af den plads, som 'Parks and Recreation' har i mit hjerte.

Først og fremmest har serien det mest geniale cast, der nærmest allesammen er blevet mellemstore- eller kæmpestjerner siden: Amy Poehler, Aziz Ansari, Nick Offerman, Aubrey Plaza og Chris Pratt. Og se en hvilken som helst video af, hvor sjovt de har det under optagelserne, og du vil få det samme varme, misundelige ønske om at være en del af universet som undertegnede.

Serien handler om et kommunalt kontor, hvor den ukuelige optimist Leslie Knope prøver at forbedre livet i den lille udkantsby Pawnee.

Der er bred enighed om, at serien først finder sig selv i anden sæson, så spring til det første afsnit i sæson to, der handler om, at Leslie uforvarende sætter ild i en kamp mellem byens homo-miljø og kristne fundamentalister, fordi hun arrangerer et pingvinbryllup, der viser sig at være mellem to hanpingviner.

7 sæsoner af 'Parks and Recreation' kan ses på HBO Nordic.

4

Nathan For You

(Foto: Dan R. Krauss © Getty Images)

Det er fuldstændig ubegribeligt, hvordan Nathan Fielder selv kan holde masken, når han giver den gas som verdens mest uduelige forretningskonsulent.

Det starter i det (vanvittigt morsomme) små med, at han foreslår en lille isbutik, der kæmper for at overleve, at de skal begynde at sælge en is, der smager af lort. Ikke fordi den kan sælge, men fordi alle kommer til at snakke om det.

Og den tilgang gør, at flere af hans pranks fra serien har spredt sig til de ægte nyheder og på den måde dobbeltsløret grænsen mellem virkelighed og fiktion.

Som dengang han fik en lille café, der var ved at gå nedenom på grund af konkurrencen fra den lokale Starbucks, til at kopiere alt ved kaffegiganten, stjæle deres navn og provokere men undgå søgsmål ved at kalde den for Dumb Starbucks.

Nej, jeg ved godt, at vi ikke rigtig har Hulu i Danmark. Men ellers er der YouTube, hvor der ligger ret mange hele historier fra serien gratis.

4 sæsoner af 'Nathan for You' kan ses på Hulu.