Sobert og nuanceret: Star Wars-instruktør klar med ny ufo-serie

Den nye dokumentarserie 'UFO' byder på et væld af teorier bag nutidens mange ufo-historier.

'UFO' er produceret af J.J. Abrams, der også står bag flere af 'Star Wars'-filmene. (© TV2)

Det er vildt, hvad der er sket inden for ufo-mytologien de seneste par år.

Tanken om flyvende tallerkener er gået fra noget fascinerende – omend hamrende fiktivt – til at blive taget seriøst i verdens største dagblade.

Man er gået fra at tale om "crackpots" – mennesker, der er konspiratoriske nok til at tro på, at fremmed liv besøger os – til seriøse samtaler i den amerikanske kongres. Det skyldes, at man i det amerikanske forsvar mener at have et problem med "uforklarlige" og "uidentificerede" flyvende objekter.

Sidste år udgav det amerikanske forsvarsministerium Pentagon endda tre videoer, der viser optagelser fra amerikanske jagerfly, hvor piloterne lader til at være komplet forundrede over, hvad de ser på skærmene i deres cockpitter.

Ja, det lyder helt vildt. Og måske er svaret simpelt.

Kan disse flyvende objekter blot være fly eller droner fra Kina, Rusland eller endda egne rækker?

Det amerikanske forsvarsministerium siger nej.

De udgav nemlig en rapport tilbage i juni, hvor konklusionen var, at man efter at have undersøgt videomateriale og andre bevismaterialer stadig ikke ved, hvad det er, der flyver rundt.

Skeptikere mener, at svaret kan være så simpelt som balloner eller fugle. Men skulle man ikke tro, at eksperter fra verdens mægtigste militærmagt vidste, hvis det var noget så simpelt, der var på spil.

Også i min egen podcast, 'Flyvende tallerken', mener eksperter såsom tidligere jagerpilot Søren Sørensen og chef for Center for luftoperationer Major Karsten Marrup, at de tre videoer er umulige at forklare og repræsenterer en teknologi, vi ikke selv kan skabe.

Men hvad er det så?

Du har nok selv tænkt det. Aliens. Liv udefra, som besøger os. Men er vi virkelig helt klar til at kalde det for den mest plausible teori?

Mesterinstruktøren J.J. Abrams er trådt i baggrunden som producer på den nye dokumentar 'UFO', hvor der gives flere mulige teorier på de uidentificerede objekter – og de handler ikke alle om rumvæsener fra andre planeter.

1

Masseobservationen Phoenix Lights

Instruktøren Glen Zipper er både filmproducent, forfatter og tidligere statsadvokat i New Jersey. (© Showtime)

Vi kommer vidt omkring i 'UFO', men modsat mange tidligere ufo-dokumentarer er denne serie lækkert klippet, flot filmet, og interviewpersonerne er nøje udvalgt.

For instruktør Glen Zipper er både fascineret af ufo-myten, men han er også skeptisk anlagt. Modsat mange andre instruktører før ham, der ofte har ladet sig drive af en indædt kamp om at overbevise alt og alle om, at vi har haft besøg udefra.

I det første afsnit opridses en af de mest spændende ufo-sager nogensinde: The Phoenix Lights.

Her så tusindvis af mennesker i 1997 en række af mystiske lys, som umiddelbart er svære at forklare ud fra de vidnesudsagn, som vi har.

Hvad der som oftest er interessant ved masseobservationer er, at det må formodes, at et eller andet manifesterede sig på himlen. Især fordi indrapporteringerne om ufo'er spredte sig fra Arizona til Nevada og helt ned i den nordlige del af Mexico.

I dokumentaren får vi interviews med flere vidner, heriblandt den tidligere guvernør i Arizona, Fife Symington, der selv så lysene og senere forsøgte at grine affæren bort ved en falsk pressekonference.

2

TicTac-ufo'en

Opmærksomheden omkring ufo'er steg betragteligt, da The New York Times-journalisten Leslie Kean begyndte at beskæftige sig indgående med emnet. (© 2021 Courtesy of SHOWTIME NETWORKS INC.)

I andet afsnit dykkes der ned i den nok mest kendte og bedst dokumenterede ufo-sag i nyere tid.

Her er tale om en sag, som er fanget på film og udgivet af Pentagon som en uopklaret sag om en TicTac-formet ufo.

En sag, som flere Top Gun-trænede soldater og en stribe af militærfolk fra radaroperatører til officerer mener at have været vidne til på forskellige måder.

Der er et indgående interview med radaroperatøren Kevin Day, der beskriver, hvor hårdt det var at komme hjem og prøve at overbevise sine venner, familie og kollegaer om de mystiske radaroptagelser, der viste adskillige flyvende objekter over flere dage, som efter hans mening fløj på måder som den teknologi, vi kender til i dag, på ingen måde kan.

Day følte sig gjort til grin dengang i 2004, men da The New York Times i 2017 begyndte at rapportere om netop denne sag, begyndte det hele at vende. I dag er mange andre trådt frem og har givet deres version af historien.

Mest bemærkelsesværdig er David Fravor, der fløj op til et af de flyvende objekter og i adskillige interviews detaljeret har fortalt, hvordan et uhyre manøvredygtigt TicTac-formet fartøj fløj i cirkler omkring ham.

Hvad skal man dog tro, når man følger sådan en sag? Glen Zipper har selv udtalt, at dette er den mest overbevisende ufo-sag, han har researchet på.

3

Den moderne konspirationsteori

Radiovært Frederik Dirks Gottlieb, der er ufo-interesseret, har selv interviewet Luis Elizondo to gange i podcasten 'Flyvende tallerken' og føler sig overbevist om, at han er den, han udgiver sig for at være. (© 2021 Courtesy of SHOWTIME NETWORKS INC.)

I tredje afsnit tager hele fortællingen lidt af en drejning.

Her sås der tvivl om Pentagons hensigter – og ikke mindst den nu dokumenterede ufo-enhed, som opererede i skyggerne med efterretningsofficeren Luis Elizondo i spidsen.

Var den enhed blot et passionsprojekt for småskøre rigmænd? Og er Elizondos job i virkeligheden at skabe misinformation?

Det er et fascinerende afsnit, og selvom det bliver meget konspiratorisk, bygger Zipper effektivt argumenterne op og interviewer stærke kilder.

Vi ved, at den amerikanske regering før har løjet og ikke skyer nogen midler, når det kommer til at beskytte deres egne interesser.

Og hvad, hvis det betyder, at der findes hemmelig teknologi, som ikke må opdages, og man derfor har skabt det perfekte røgslør om ufo'er som en afledning?

Lyder det egentlig overhovedet mindre skørt end mulige besøg udefra? Det er op til seeren selv at afgøre. Men jeg synes, 'UFO' er et sobert og nuanceret take på den moderne ufo-myte.

'UFO' kan streames på TV2 Play.